Južná pošta (1987)

Južná pošta
69.2 %
 
 

Další název: The Southern Mail

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.11.1988        
    Délka: 95 min.
Prošedivělý muž kráčí travnatou krajinou, míjí železniční koleje, projde rozpadajícím se domem, až dojde k řece. Místo mu připadá známé, asi tady kdysi žil. Hrdina se v myšlenkách vrací o několik desítek let nazpátek, do doby, kdy byl plavovlasým chlapcem, jenž neustále někam běhal a něco hledal. Jedna vzpomínka vyvolává další. Vidíme v nich jisté městečko, jež obývají různorodé postavy se svými každodenními problémy. Někde v pozadí probíhají důležité děje, konec války, hranice, závazky, zrady. To se však nezdá být příliš důležité, vše se ztrácí v návalu událostí, ze kterých každá může být dobrodružstvím. V dětské mysli se skutečné situace mísí s těmi domnělými, vymyšlenými a vedle lidí z masa a kostí existují džinové. Skutečné je jen plynutí času, který nakonec způsobil, že se plavovlasý chlapec proměnil v prošedivělého muže.

Piotr Mirski, Kino na hranici 2015

režie:
Stanislav Párnický
 
 
hraje:
Peter Zeman (pětiletý Ján Jurkovič), Jiří Bartoška (Pavol Jurkovič/otec), Magda Vášáryová (Mária Jurkovičová), Icchak Finci (Mandarín), Gábor Koncz (Bodnár), Zdena Studenková (Gondová), Pavol Mikulík (Gonda), Pavel Nový (Kováč), Eva Jakoubková (Kováčová), Aleš Helcelet (Hasan El Hubejší), Matej Matejka (Pavol), Zoltán Struhár (Ďula), Martin Hrebeň (Béla), Ivan Gogál (Nagy), Emil Horváth (čtyřicetiletý Ján Jurkovič), Rudolfina Besíková (role neuvedena), Gábor Bugár (role neuvedena), Peter Bzdúch (role neuvedena), Teodor Piovarči (role neuvedena), Denisa Gieslerová (role neuvedena), Csaba Török, Ivan Heller
 
 
mluví:
Marián Slovák (Pavol Jurkovič/otec), František Kovár (Mandarína), Stano Dančiak (Bodnára), Eva Matejková (Kováčovou), Elo Romančík (Hasan El Hubejší)
 
 
fotograf:
Milan Kordoš
 
 
spolupráce:
Vladimír Reichbauer
 
 
kaskadér:
Peter Hric
 
 
skript:
Katarína Tvarožková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.