Johanka z Arku (1999)

Johanka z Arku (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
74.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Messenger: The Story of Joan of Arc

    Žánr: historický
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 24.2.2000        
    Délka: 148 min.
„V sedmnácti zachránila Francii, v devatenácti ji Francie zradila.“
Mírová dohoda mezi Francií a Anglií předpokládala, že po smrti Karla VI připadne Francie anglickému králi Jindřichovi V. Oba králové však zemřeli krátce po sobě a francouzský dauphin Karel VII. odmítne předat zemi malému dítěti a jeho poručíkovi. O osudu Francie však nemá rozhodnout on, ale zatím zcela neznámá dívka žijící ve vesnici Domrémy. Při přepadení vesnice anglickými vojáky se šokovaná dívenka stane svědkem brutální vraždy své starší sestry a od té chvíle její vize sílí a stávají se naléhavějšími. O devět let později sedmnáctiletá Johanka, známá jako Panna lotrinská, požádá o slyšení u dauphina. Prohlédne lest se záměnou osob a obrátí se na pravého Karla VII. Oznámí mu, že je pouze božím poslem, který ji vyvolil jako osvoboditelku Francie. Požádá ho o vojsko a v brnění se pak v jeho čele vydá do boje. Velitel francouzské armády Dunois nezkušenou dívku nebere. Ráno zjistí, že Dunois zahájil bitvu bez ní a prohrává. Vtrhne na bojiště a svým nadšením armádu strhne k novému útoku. Francouzi díky ní bitvu překvapivě vyhrají. V následující bitvě je sice zraněna, postaví se však do čela a opět má rozhodující zásluhu na tom, že Francouzi zvítězí. Oslavovaná dívka vjede v čele armády do osvobozeného Orleansu. Karel VII. je díky ní v Remeši korunován. Johanka se marně pokouší se svými věrnými osvobodit Paříž. Nechce pochopit, že ji král už nepotřebuje a odmítá jeho tvrzení, že nastal čas pro nové vyjednávání.

Zdroj: Nova

režie:
Luc Besson, Peter Rašev ((SK dabing))
 
 
hraje:
Milla Jovovich (Johanka z Arku), John Malkovich (Karel VII.), Faye Dunaway (Jolanda z Aragonu), Dustin Hoffman (Svědomí), Pascal Greggory (vévoda z Alenconu), Vincent Cassel (Gilles de Rais), Tchéky Karyo (Dunois), Richard Ridings (La Hire), Desmond Harrington (Jean d'Aulon), Timothy West (Jean Cauchon), Carl McCrystal (Glasdale), David Gant (vévoda z Bedfordu), Gina McKee (vévodkyně z Bedfordu), Joan Greenwood (Kateřina), Andrew Birkin (Talbot), Christian Barbier (role neurčena), Jacques Herlin (role neurčena), Olga Sékulic (role neurčena), Gérard Krawczyk (role neurčena), Kamil Novák (voják), Rab Affleck, Michael Jenn (vévoda Burgundský), Christian Erickson (La Trémoille), John Merrick (Regnault de Chartres), Jane Valentine (osmiletá Johanka), Bernard Grenet (Senlisův biskup), Ralph Riach (anglický soudce), Vincent Tulli (role neurčena)
 
 
scénář:
Andrew Birkin, Luc Besson
 
 
kamera:
Thierry Arbogast
 
 
hudba:
Eric Serra
 
 
výprava-architekt:
Hugues Tissandier
 
 
kostýmy:
Catherine Leterrier, Terry English (zbroj)
 
 
střih:
Sylvie Landra
 
 
zvuk:
Vincent Tulli (design), François Groult, Bruno Tarrière
 
 
vedoucí produkce:
Michal Přikryl
 
 
produkce:
Patrice Ledoux
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
dabing:
Beata Drotárová (Yolanda z Aragonu (SK dabing)), Henrieta Kecerová (Johanka z Arku (SK dabing)), Dana Košická ((SK dabing)), Peter Rašev ((SK dabing)), Alena Skokanová, Darina Poldaufová
 
 
choreografie:
Roman Spáčil (šermířské a bojové scény)
 
 
zvláštní efekty:
Georges Demétrau (supervize)
 
 
II. kamera:
Jean-Pierre Sauvaire, Gérard Sterin
 
 
II. režie:
Gérard Krawczyk, Jean-Paul Meurisse, Pascal Chaumeil
 
 
koproducent:
Bernard Grenet
 
 
koordinátor kaskadérů:
Philippe Guégan, Mario Luraschi (koně)
 
 
vizuální efekty:
Pitof (režie), Alain Carsoux (supervize)
 
 
masky:
Bohumil Sobotka, Magali Ceyrat, Marianne Collette, Kuno Schlegelmilch (efekty), Gérald Mignotte (zvláštní maskérské efekty)
 
 
odborný poradce:
Olivier Bousy (historický)
 
 
spolupráce:
Karel Vaňásek (kulisy - property master)
 
 
výkonný producent:
Leeloo Productions, Marc Jenny, Oldřich Mach, Okko Production
 
 
digitální efekty:
Duboi
 
 
kaskadér:
Peter Hric, Martin Tureček
 
 
casting:
Lucinda Syson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.