Jegor Bulyčov (1968) [TV inscenace]

Jegor Bulyčov
53.3 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 88 min.
„Zdeněk Štěpánek v titulní roli televizní adaptace klasické hry Maxima Gorkého.“
POZOR, SPOILER

Mladičká Šura nadává a Glafira jí to vyčítá. Služebná sklízí ze stolu a přichází sem advokát Zvoncov, manžel Varvary. Ten o Šuru projeví zájem, ale je odmítnut. Jeho žena sem přichází také. Hlavní, kdo sem přichází, je starší muž, Jegor Bulyčov, s popem Pavlinem.

Jegor pak laje Šurce, své nevlastní dceři. Ta si z toho však moc nedělá. Nato sem přichází doktor, kterému za vyléčení Bulyčov slibuje celou nemocnici. Má totiž rakovinu jater.

Začínají se spřádat intriky ohledně dědictví a věna. Do toho přichází abatyše Melánie, sestra Jegorovy manželky Xenie a nachytá ho se služebnou. Ti dva byli a snad i jsou milenci. Melánie a Jegor řeší peníze a on se zase rozčílí.
Přichází i pop Paulin a nese zprávy ze světa. Služebná pak žádá po Jegorovi, aby spolu odešli na Sibiř. Ví, že jej zde nikdo nemá rád. Jenže to on ví také. Jen ona a Šura o něj stojí.

Jegor také zkouší trubače, který uzdravuje bombardonem. Léčení je to velice veselé a starý pán se očividně raduje. Opět se zde pak objevuje Melánie a přináší zprávu a sesazení cara. Revoluce je zde.

Melánie tvrdí, že Jegor simuluje šílenství a plánuje odvolání proti jeho závěti. Do hry ještě vstupuje Propotěj, ale ani on neslaví zrovna úspěch a je skoro vyhozen. Venku zuří revoluce...  Autor: Pitryx

režie:
Jaroslav Dudek
 
 
hraje:
Zdeněk Štěpánek (Jegor Bulyčov), Olga Scheinpflugová (Xenie), Klára Jerneková (Šura, nemanželská dcera Bulyčova), Vlasta Chramostová (Glafira), Jiřina Šejbalová (abatyše Melánie, sestra Xenie), Hana Kreihanslová (Varvara, dcera Xenie), Jiří Adamíra (advokát Zvoncov, manžel Varvary), Martin Růžek (Dostigajev), Jana Štěpánková (Jelizaveta, žena Dostigajeva), Jana Drbohlavová (Antonina, dcera Dostigajeva z 1. manželství), Petr Kostka (Alexej, syn Dostigajeva z 1. manželství), Ladislav Pešek (Pavlin), Čestmír Řanda (trubač), Zdeněk Řehoř (Propotěj), Jiří Vala (Tjatin), Vladimír Krška (doktor), Vladimír Hlavatý (správce Mokej Baškin)
 
 
námět:
Maxim Gorkij (román)
 
 
scénář:
Jaroslav Dudek
 
 
kamera:
Adolf Navara
 
 
hudba:
Ladislav Simon
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich (scéna)
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná
 
 
střih:
Jiří Šebelka, Olga Werzonová
 
 
zvuk:
Svatava Hrubcová
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Jiří Klobouk, Jan Novák
 
 
dramaturgie:
Jana Dudková
 
 
překlad:
Bohumil Mathesius
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Zunová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.