Jean od Floretty (1986) [TV film]

Jean od Floretty (Jean de Florette)
85.8 %
 
 
 
 

Jean de Florette

    Žánr: drama
    Země: Francie / Itálie / Švýcarsko
    Délka: 117 min.
„Strhující drama z Provence, natočené podle slavného románu Marcela Pagnola.“
Nejrozsáhlejší prózou francouzského spisovatele Marcela Pagnola je jeho dvoudílný román Živá voda. Vrací se v něm, tak jako ve většině svých děl, do rodného kraje Provence, okolí městečka Aubagne blízko Marseille. V roce 1952 Pagnol svůj román sám zfilmoval pod názvem Manon od pramene.

O třicet let později francouzský režisér Claude Berri vytvořil novou dvoudílnou adaptaci. Scénář napsal spolu s Gérardem Brachem, ke kameře si pozval renomovaného kameramana Bruna Nuyttena. Také při hereckém obsazování měl režisér šťastnou ruku: pro Yvese Montanda byla role Césara jednou z životních příležitostí a Daniel Auteuil získal za interpretaci prosťáčka Ugolina francouzskou prestižní cenu Césara. Hvězdné obsazení doplňuje Gérard Depardieu a půvabná Emmanuelle Béartová.

Kraj kolem Aubagne, vyprahlé podhůří Alp, nedává jeho obyvatelům velkou příležitost k obživě. Vše závisí na dostatku vody a kvalitě půdy. Horké slunce a práce tvrdá jako kamení na polích formují charaktery lidí, kteří jsou často velmi neúprosní k sobě, stejně jako k ostatním. César se svým synovcem Ugolinem se těší, že lacino vykoupí majetek po zemřelém sousedovi. Jeho pozemek má totiž cenu zlata, je na něm pramen, o kterém zdánlivě nikdo neví…

Zdroj: ČT

režie:
Claude Berri
 
 
hraje:
Gérard Depardieu (Jean de Florette), Yves Montand (Cesar Soubeyran / 'Le Papet'), Daniel Auteuil (Ugolin), Elisabeth Depardieu (Aimee Cadoret), Margarita Lozano (Baptistine), Ernestine Mazurowna (Manon Cadoret), Armand Meffre (Philoxéne), André Dupon (Pamphile), Pierre Nougaro (Casimir), Jean Maurel (Anglade), Roger Souza (Ange), Didier Pain (Eliacin), Pierre-Jean Rippert (Pascal), Marc Betton (Martial), Clement Cal (Méderic), Benedetto Bertino (Giuseppe), Marcel Champel (Pique-Bouffigue), Chantal Liennel (Amandine), Fransined (květinář), Marcel Berbert (notář), Christian Tamisier (doktor), Jo Doumerg (mezkař)
 
 
námět:
Marcel Pagnol (román)
 
 
kamera:
Bruno Nuytten
 
 
hudba:
Jean-Claude Petit, Giuseppe Verdi (archivní - opera "La Forza del Destino")
 
 
kostýmy:
Sylvie Gautrelet
 
 
střih:
Noëlle Boisson, Sophie Coussein, Hervé De Luze, Jeanne Kef, Arlette Langmann, Corinne Lazare, Catherine Serris
 
 
zvuk:
Pierre Gamet, Dominique Hennequin, Laurent Quaglio
 
 
zvláštní efekty:
Blandine Duparc, Christian Guillon, Christian Marti, Jean-Marc Mouligne, Paul Trielli
 
 
výprava:
Bernard Vézat
 
 
výkonný producent:
Pierre Grunstein
 
 
producent:
Alain Poiré
 
 
adaptace:
Claude Berri (románu), Gérard Brach (románu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.