Duben
ohodnotit

Jdi za svým srdcem

Where The Heart Is

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
11.1.2001
Popis / Obsah / Info k filmu Jdi za svým srdcem
Sunfilm SPI Interantional
Distribuční list 32100
Variabilní symbol: N 01001
Where the Heart Is (origin. název)
USA, 2000,120 min, 35mm barevná kopie, v anglickém znění s českými titulky, Dolby Distributor: Intermedia Films
Produkce: Wind Dancer Productions Premiéra: 4. ledna 2001
Žánr: komedie, drama
Přístupnost: přístupný od 13 let
Počet kopií: 5
Propagace: plakáty B1, A2, fotosky A4 - 4 druhy (k dispozici od prosince 2000), plakáty 49 x 49 pražské metro, denní tisk a časopisy, rozhlas a televize
Režie: Matt Williums
Scénář: Lowell Ganz, Billie Letts (román)
Kamera: Richard Greatrex
Produkce: Susan Cartsonis, Carmen Finestra, Rick Leed,
Hudba: Mason Daring
Hrají: Natalie Portman (Novalee Nation) /Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Mars útočí 1,
dchni říkají miluji tě, .../
Ashley Judd (Lexie Coop) - /Dvojí obviněni, Č`as zabíjet, Takoví normální zabijáci, .../
Ray Prewitt (Tím)
Laura House (Nicki)
James Frain (Forney Hall) - /Hilary a Jackie, Královna Alžběta, .../
Dále hraíf: Mackenzie Fitzgerald, Karey Green, Keith David, Dylan Bruno, Kinna Mclnroe,
Sally Field, ...


Synopse filmu:
Hlavní hrdinka filmu, Novalee Nation, je těhotné sedmnáctileté děvče z Tennessee. Novalee je nezaměstnaná, prakticky nic neumí a v kapse má necelých 6 dolarů. Když ji při cestě do Kalifornie znenadání opustí její přítel (a otec ještě nenarozeného dítěte), skrývá se
v supermarketu Wal-,Mart v Sequoyah v Oklahomě, aby vůbec nějakým způsobem přežila do doby, než se jí narodí dítě. Po porodu děvčete, které dá jméno Americus, ji ale zaměstnanci Wal-Martu objeví...
Novalee se rozhodne začít v městečku nový život a vychovat svou dceru v Sequoyah
s pomocí svého nového přítele - excentrického, ale příjemného muže. Nyní má konečně rodinu, kterou nikdy nepoznala a z děvčete bez domova se záhy stane úspěšná a silná žena.
Mezi herci je bezesporu nejpopulárnější Natalie Portman, devatenáctiletá herečka, která ztělesnila roli královny Amidaly Padmé Naberrie ve filmu Hvězdné války: Epizoda I a tutéž roli bude hrát i v Epizodě II, která je plánovaná na rok 2002.
Podle jednoho z kritiků má Natalie „tak dospělý postoj a grácii, tak zralou tvář," že je divné, proč ve filmech hraje nezralá děvčátka.
Ashley Judd ve filmu hraje zdravotní sestřičku Lexie, která se s Novalee spřátelí snad i proto, že ona sama je několikanásobnou svobodnou matkou. Své děti přitom pojmenovává podle různých dobrot - Praline (pralinka), Brownie (tabulka oříškové čokolády nebo sladké pečivo
s hrozinkami), Cherry (třešeň).
Novalee v její nepříjemné situaci výrazně pomáhá i Forney (James Frain), mladík, který odešel ze studií, aby se mohl starat o svou mentálně nemocnou sestru a nyní se živí jako místní knihovník.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Jdi za svým srdcem
Příběh svobodné matky, kterou partner zanechá v obchodním domě, ona tam porodí miminko a vychovává jej uprostřed regálů, by mohl dosáhnout lidských rozměrů zvících Forresta Gumpa. První minuty romanticky laděného dramatu jsou skutečně slibné jako reklama na plenky a opuštěná sedmnáctka Natatie Portmanová (Leon, Všichni říkají: Miluji tě, královna Amidala z Hvězdných válek: Epizody I), jejímž jediným majetkem je těhotenské bříško, právě nakoupené trepky a darovaná květina (ne nepodobná té, o kterou se coby Mathilda starala v Leonovi) zadělávají na unikátní kousek pro každého,kdo je byť jenom trochu posedlý mateřským citem.
Něco takového si ale bude muset natočit sám, protože film Jdi za svým srdcem se posléze vydá zcela odlišným směrem než k srdci. Namísto chvalozpěvu na roztomilé děťátko a mezilidské vztahy lidí v supermarketu se začne utápět v dramaturgických zradách typu „děťátko unesli zlí jehovisté", „tornádo odneslo tetu" nebo „přišel jsem o nohy a poučil se".
Důvod je nasnadě - předlohou je totiž knižní bestseller Billie Lettsové, který se dostal i do knižního klubu televizní hvězdy amerických hospodyněk Oprah Winfreyové. Vzhledem k tomu není ani film úplně zbytečný a jeho tvůrci to nepochybně mysleli dobře, ale na dvouhodinový koncentrát je v něm zbytečně moc hrdinů a rádoby zápletek. Pokud by dějové zvraty filmu místo vzájemného předbíhání přidaly na propracovanosti a pokud by se počet veskrze zajímavých postav a postaviček podařilo zredukovat na polovinu, pak nejenže by byl
každý z protagonistů podstatně živější a zajímavější, ale také bychom si jich více považovali, neřku-li i zapamatovali.
Tradičně kvalitní Natalie Portmanová, která s přehledem pokryla pětiletý vývoj své hrdinky, stejně jako Ashley Juddová a Stockard Channingová tak působí spíše zneužitě, na rozdíl od svižně hysterické kreace na jedno použití svébytné Joan Cusackové (Nevěsta na útěku, Miluj bližního svého). Kromě ní jsou ve filmu - na rozdíl od neslaných a umaštěných mužských hrdinů - zábavná vlastně jen miminka a také mikrofon, který se neúnavně dere snad do pětadvaceti procent scén.
Kromě hrdinů filmu se na závěr asi poučil i debutující režisér Matt Williams, totiž, že od práce výkonného producenta v sitcomových seriálech typu Roseanne a Kutil Tim není jen krůček k režírovaní celovečerního filmu. I jeho debut se vyjadřuje jazykem televizní obrazovky, která by mu bezpochyby šla k duhu mnohem lépe než filmové plátno.
DAREK ŠMíD Premiere 2001/1/36

OBSAH:
Novalee Nationová je křehká, leč vynalézavá. Poté, co ji otec jejího dosud nenarozeného potomka nechá napospas obchodnímu domu, nejen že přežije, ale navíc se stane mediální hvězdou. Dostatečně obrněná do života se stává pomocí všem, díky nimž měla možnost vychovat svou dcerku jménem Americus. Její bývalý přítel se zatím snaží o pěveckou kariéru, ale život jej naučí.

Autor/Zdroj: Šmíd Darek/Premiere


Příběh z obchoďáku i odjinud. Přepestrý slepenec vypravěčských klišé na téma hledání domova, proložený hezkými obrázky přináší do našich kin distribuční společnost Sunfilm, jinak známá mnohem kvalitnějšími tituly.
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Jdi za svým srdcem
Natalie Portmanová exceluje coby svobodná matka z hypermarketu

Pokud si chronicky hryžete nehty nad otázkou, jestli život je romantickou komedií, hořkým dramatem korunovaným smířlivým happy endem či napínavým thrillerem inspirovaným úspěšnou literární předlohou, můžete konečně potěšit svou pedikérku. Vaše těžce zkoušené nehty dojdou pokoje, protože film Jdi za svým srdcem nabízí jednoznačnou odpověď: život je to všechno dohromady a ještě jedno tornádo k tomu.
Snímek natočený podle románové prvotiny Billie Lettsové totiž nabízí vyčerpávající (skoro doslova) ukázku žánru, který si v hollywoodském mainstreamu z nedostatku určitějších vlastností vybojoval název „příběh". Systém od každého něco má simulovat zdání reality, protože ničí život se přece neodvíjí v čistém žánru. Když se do takového „příběhu" autoři pořádně vloží, mohou na jejich dort pejsek s kočičkou jen závistivě zírat.
Takže od začátku: dívce Novalee je sedmnáct, nemá rodinu, je chudá, napůl negramotná a úplně těhotná. Přiznejme si, že vyjet si v takové kondici ze zapadákova v Tennessee do Kalifornie za lepším životem ve společnosti lehkomyslného budoucího otce Willyho Jacka není ten nejlepší nápad. Willy Jack při první možné příležitosti vezme roha a nechá Novalee trčet na parkovišti s necelými pěti dolary v kapse. Naštěstí je hned vedle hypermarket Wal-Mart, který opuštěné dívce na příštích šest týdnů poskytne komfortní domov...
Kdyby Novalee i s novorozenou holčičkou, kterou nazve Americus, zůstala v obchod'áku, dalo by se uvažovat o komedii nebo dokonce o satirickém podobenství. Jenže „matka z Wal-Martu" se musí pro divákovo mravní ponaučení (v kostce zazní v 95. minutě filmu) přestěhovat k sympatické farmářce Thelmě, seznámit se sympatickým knihovníkem Forneym a léta ho odmítat, protože všichni chlapi jsou stejní. Musí zachraňovat náboženskými fanatiky unesenou dcerku i sympatickou kamarádku Lexii, která si vždycky vybere špatného chlapa, a coby úspěšná fotografka se postavit na vlastní nohy. Dojde i na nohy Willyho Jacka, který se mezitím pokouší prorazit jako countryový zpěvák... Prostě skoro jako by ten příběh napsal sám život. V něm se přece také snoubí komické s tragickým, sladce romantické s drsně realistickým a nuda s tím už zmíněným tornádem.
Ten příběh přitom z košaté literární předlohy do filmové podoby přepsali zkušení scenáristé Lowell Ganz a Babaloo Mandel. Po nich už jen zbývalo debutujícímu režisérovi Mottu Williamsovi, aby nesmlouvavě přiznal své dosavadní zkušenosti úspěšného televizního producenta a seriálového tvůrce (Cosby Show, Roseanne). Proč by neprošlo ve filmu, co projde v soap opeře? A kameraman Richard Greatrex, nejspíš ve vzpomínce na svou práci v Zamilovaném Shakespearovi, ten přepestrý slepenec vypravěčských klišé na téma hledání domova proložil některými hezkými obrázky...
To jediné, kvůli čemu stojí zato jít s Williamsem & spol. za svým srdcem do kina, je herecké obsazení. V „příběhu" o tom, že ženská to holt nemá lehký (zvlášť pokud - podobně jako chudinky hrdinky - nikdy neslyšela o antikoncepci), natrefíte na nečekané množství zajímavých hereček. V první řadě na Natalii Portmanovou (Novalee), která by si samozřejmě zasloužila jako svou úvodní skutečně „dospělou" roli něco lepšího. Devatenáctiletá herečka s hladkou přesvědčivostí zvládá proměnu své hrdinky z naivní sedmnáctileté nány v dvaadvacetiletou emancipovanou mudrcku, s přehledem nosí všechny lososové a růžové svetříky předepsané výtvarníky a mateřská znamínka na jejích tvářích zůstávají stejně sladká jako u Amidaly ve Star Wars-Epizoda I: Skrytá hrozba. Bez humoru, vážné opravdovosti a pevné křehkostí Portmanové by Williamsův film stěží obstál - stejně jako bez přátelské smyslnosti Ashley Juddové coby hrdinčiny kamarádky Lexie, bez vřelé ironie Stockard Channingové jako výstředně laskavé farmářky Thelmy a bez mrazivého sarkasmu Joan Cusackové hrající uměleckou agentku Ruth Meyersovou. A ani moc nevadí, jak se všechny tyhle hvězdy nutí do siláckého jižanského přízvuku. Kolekci hvězd doplňuje i Sally Fieldová v miniroličce hrdinčiny cynické, ziskuchtivé matky.
Pokud vás televizní soap opery dojímají k slzám a usilovně držíváte palce komisaři Rexovi, zapomeňte na ironii: film Matta Williamse je jímavou zábavou přesně pro vás.
P. S.: Pro vaše okousané nehty: život bývá většinou natočený podle skutečných událostí.
Alena Prokopová Cinema 2001/1/90

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Cinema


Typický americký melodramatický příběh Jdi za svým srdcem je režijním debutem televizního tvůrce a producenta Matta Williamse. Snímek vznikl podle stejnojmenného bestselleru, jehož autorka měla přinejmenším podobný rodinný původ jako hlavní hrdinka. - Těhotnou sedmnáctiletou Novalee opustí na cestě do Kalifornie její milenec. Dívka začne tajně přespávat v hypermarketu nedaleko oklahomského městečka. Dokonce tu i porodí a získá tak nakrátko popularitu. Ujme se jí svérázná místní rodačka Thelma. Novalee se sblíží s knihovníkem Forneym a začne se živit jako fotografka. Zároveň se stará o rostoucí dcerku. Až po pěti letech se stane Forneyho milenkou. Nechce však stát vzdělanému muži v cestě. Nakonec pochopí, že nemůže svým citům vzdorovat. - Kromě vyprávěni o Novaleeně mentálním dospívání a jejím úspěšném hledání místa v životě, zachycuje snímek i osud jejího prvního milence, který po krátké kariéře zpěváka přijde o obě nohy, a také úděl Novaleeniných přítelkyň, dobrosrdečné svérázné Thelmy a věčně těhotné smolařky Lexie. - Navzdory sympatickým hereckým výkonům půvabné a křehké Natalie Portmanové (jež začala svou dráhu dětskost rolí v Bessonově Leonovi), Ashley Juddové a Stockard Channingové, se dílko utápí v přílišné délce a - přes zdánlivě realistické prostředí - i v pohádkové atmosféře, jež má ke skutečnosti dosti daleko.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10