Duben
ohodnotit

Jakub lhář

Jakob the Liar

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
120 minut
„Jakub v židovském ghettu přiživuje naději předáváním fiktivních zpráv.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jakub lhář
POZOR SPOILER

Jacob Heim sedává u zdi ghetta. Jednou zeď přeletí kus novin a on ve zběsilé honbě za nimi přibíhá až k hlídanému oplocení. Mezitím rodiče posílají dírou ve dně vagonu z vlaku do koncentráku pryč svoji dcerku. Rodiče pokračují v cestě ke smrti, ale ona prchá, aniž ví kam. Ti dva, malá Lina a Jacob, se potkají a pokračují v cestě společně. Jacob ji bere k sobě.

Ráno však musí Jacob opět do práce. Po cestě zabrání kamarádovi holiči Kowalskemu, aby spáchal sebevraždu. A také překvapí dalšího kamaráda Mischu, jak dělá díru do podlahy vagonu. Nějak jde řeč kolem rádia a díky Mischovi ví druhý den celé gheto, že ho má Jacob. Nakonec se na něj svede, že to byl on, kdo říkal, že jsou blízko Rusové a že je skoro po válce.

Jacob pak zase lže o ruském vojsku. A lže stále více. Dává lidem naději. Přiznává se, že schovává tu holku. Stejně k ní musí lékař, protože je nemocná. Lidé začínají jednat o přemístění rádia, které neexistuje. Ale s malou Linou si hrají, jako že jej opravdu mají.

Jednoho dne jde na německou latrínu fricek s novinami. Jacob nemešká a jde hned po něm. Nedbá, že je za to trest smrti. Ale nic se z novin nedočte, zato je zde málem načapán. Lže dál a pak je svými lidmi zvolen jako vůdce. Chová se, jako by byl přímo ve spojení s odbojem. Hned poté je gestapáky odveden kardiochirurg k nemocnému veliteli. Lékař jej nesmí odmítnout léčit, a tak se raději otráví. Čímž ovšem novinu, že se bude gheto „vyklízet“, nemůže nikomu sdělit. Němci jsou vzteklí, že nemohou najít ono rádio, a tak začnou řádit. Dotyčný sabotér se má přiznat, jinak bude zastřeleno deset rukojmí. Jacob poručí Lině, aby se ukryla, a jde za Mischou. Ten již bydlí se svou vyvolenou a slibuje, že pomůže. Neví, oč jde, ví jen, kam má jít, a proto jej objev děvčátka dost překvapí. Jacob je mezitím krutě vyslýchán…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Jakub lhář
V nacisty okupovaném Polsku během druhé světové války odvedou Jakuba, vlastníka dlouho uzavřené kavárny v židovském ghettu, na nacistické velitelství, kde náhodně zaslechne zprávu z rádia o sovětském úspěšném postupu proti Němcům. Další den šeptá dobré zprávy svým dvěma skleslým přátelům. Novinka se rozlétne rychlostí blesku, stejně jako fáma, že Jakub má určitě rádio, což je přestupek trestaný smrtí. Navzdory nebezpečí Jakub i nadále předává fiktivní zprávy o úspěchu spojenců nad nacisty. Díky jeho lžím se mezi obyvateli ghetta šíří naděje a humor, sníží se počet sebevražd, zvedne se nálada a znovu ožije optimismus. Němci se ale o fiktivním rádiu dozvědí a začnou se shánět po hrdinovi odboje, který se opovážil porušit příkazy...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Jakub lhář
Jakob Heym (Robin Williams) je jedn z tisíců zbídačených obyvatel židovskéh oghetta. Právě tento průměrný človíček nepčekávaně pozvedne náladu svých spoluvězňů, když si spontánně vymyslí, že má přístup k tajné radiostanici. Vidí, jak povzbuzující vliv mají jeho zkazky na morálku obyvatel ghetta, a pravidelně pak svým kamarádům přrdává vymyšlené zprávy o nezadržitelném postupu spojenců. Zanedlouho začnou nacisté zuřivě pátrat po tajemném rádiu. Jakob má před sebou těžkou volbu - buď zklame své kamarády, pro které se staly zprávy z bojiště živou vodou, nebo ho dříve či později dopadnou Němci.
Film je remakem východoněmeckého filmu Jakub lhář z roku 1974, který byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Titulní roli v něm hrál Vlastimil Brodský a za svůj mimořádný výkon byl oceněn Stříbrným medvědem na filmovém festivalu v Berlíně. Uvidíme, jestli si za herecky vděčnou roli vyslouží nějakou tu cenu i Robin Williams. Jakob the Liar je americkým debutem francouzského režiséra Petera Kassovitze.

Autor/Zdroj: /sběr


Polsko, 2. světová válka. Jeden z obyvatelů židovského gheta Jakob (Robin Williams) se náhodou dozví o vojenském úspěchu spojenců. Když vidí jakou radost a vůli přežít vdechla tato jediná novinka jeho trpícím sousedům, začne si Jakob vymýšlet další, tentokrát fiktivní zprávy o porážkách německé armády. Přitom tvrdí, že je přijímá na svém ilegálním rádiu.
Jeho lež pomáhá udržet mezi obyvateli gheta naději a dobrou náladu a němečtí vojáci brzy dostávají důležitý rozkaz: Za každou cenu najít a zlikvidovat bájné rádio i jeho majitele!
Film je remakem východoněmeckého snímku Jakub lhář z roku 1975, který byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Postavu Jakoba v něm tehdy hrál Vlastimil Brodský.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10