Duben
ohodnotit

Hranice života

Stay

Další název:
Fantastický svět
Rok:
2005
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
13.4.2006
„Někde mezi životem a smrtí je místo, kde by jste neměli zůstávat“
Popis / Obsah / Info k filmu Hranice života
V prostoru mezi touhou a strachem, realitou a iluzí a životem a smrtí se rozkládá celý alternativní svět, který ožívá ve filmovém thrilleru Hranice života. Režisér filmů Ples příšer a Hledání Země Nezemě Marc Forster přivádí na stříbrné plátno příběh, který zachází pod práh všední reality a stahuje diváka do víru tajemné hry s identitami, sny a schématy lidské existence.
Hranice života je napínavým příběhem o newyorském psychiatrovi Samu Fosterovi (Ewan McGregor) a jeho snaze zabránit uzavřenému a zvláštnímu mladému pacientovi Henrymu Lethemovi (Ryan Gosling) v uskutečnění sebevraždy, kterou si naplánoval na den svých 21. narozenin. Na pozadí tohoto příběhu se však odehrávají mnohem tajemnější a děsivější skutečnosti – Sam je postupně vtahován do Henryho života a posléze i do labyrintu jeho podvědomí. Zpočátku má tato skutečnost vliv pouze na vztah s jeho přítelkyní a bývalou pacientkou Lilou (Naomi Watts), ale brzy se začne hroutit i Samovo přísně racionální vnímání reality. Sam, který se náhle místo na Manhattanu ocitá v divoce se měnící snové krajině a setkává se se stále bizarnějšími věcmi, přestává rozlišovat, co je skutečnost a co se odehrává pouze v jeho hlavě.
Kdo je Henry Lethem a proč se mu tak daří tříštit Samovu realitu?
Zatímco napětí dosahuje maxima a příběh spěje ke svému vyvrcholení na Brooklynském mostě, musí Sam najít odpovědi na otázky o vnímání reality, stavu svého vědomí, odpuštění a posledních okamžicích vykoupení. Brzy se totiž ukáže, že to, co se děje mezi ním a Henrym, se neodehrává v tomto světě, ale na pomezí života a smrti. Na místě, kde nikdo nemůže zůstat příliš dlouho.
„Tento příběh pojednává o věcech, které mě velice zajímají, zejména pak způsob fungování vnímání a identity. Myslím si, že v současné době je to více než relevantní téma – žijeme ve světě, v němž jsme obklopeni vlivem médií a mnoha různými verzemi ‚reality‘, přičemž způsob vnímání se stal ve velké míře součástí toho, kým jsme a co víme nebo nevíme“, říká Forster, který viděl film jako příležitost položit provokativní otázky, týkající se toho, jak si každý člověk na základě mozaiky prchavých vzpomínek, okamžiků, pocitů, myšlenek, obav a nadějí vytváří vlastní životní zkušenost a snaží se formovat jeho smysl.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hranice života
Psychiatr Sam Foster je zvyklý léčit deprese bankéřů, proto ho zaskočí mladý pacient, kterého „zdědí“ po zhroucené kolegyni Beth. Student umění Henry má totiž v plánu na své jednadvacáté narozeniny spáchat sebevraždu podle svého vzoru, malíře Tristana Reveura. Sam nemá moc času na odvrácení hrozící katastrofy, ale k jeho lékařské cti nutno podotknout, že se opravdu poctivě snaží podivnému a zamlklému klientovi, který mívá věštecké chvilky, pomoci. Ale i okolo něho a s ním se děje cosi nepochopitelného, a tak není divu, že psychiatr začíná být poněkud zmatený a má pocit, že ztrácí půdu pod nohama. Vidí věci, co nedávají smysl, komunikuje s mrtvými, kteří se chovají jako živí, do podvědomí se mu vkrádají znepokojivé vize… - Scenárista David Benioff a režisér Marc Forster rozehrávají v dramatu několika psychicky labilních jedinců Hranice života záludnou hru plnou podivných zvratů, nejasných náznaků, nevysvětlitelných zázraků, úkazů, náhod a setkání, jejichž posloupnost aspoň částečně objasní překvapivý závěr. Po technické stránce odvedli tvůrci kvalitní práci a záleží na divákovi, jak bude ochoten přijmout jejich zvláštní dílo.
-kat-, Filmový přehled 2006/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

2 minut již uběhlo
148 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:50 - 02:30

27 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

27 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10