Duben
ohodnotit

Hotel Rwanda

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
5.5.2005
„Když celý svět zavíral oči, on otevřel svou náruč.“

Komentáře k filmu Hotel Rwanda

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2009
tak tento film svým surovím   přístupem mně dost šokoval  
je to skvěle   natočeno i zahráno drsní   příběh plní krve to nemá   obdoby
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.11.2008
Proč se bojíte dávat   stovky???Myslíte si že když   vynikající film strháte a   dáte, pro mě   nepochopitelných 60 nebo 70%   tak že jste vynikající   kritici???Namlouvejte si to   dál...K Hotelu Rwanda sem se   dlouho nechtěl znát,   protože si nerad pouštím   filmy na doporučení mích   známých a také proto že   nemám rád filmy s africkou   tematikou...Jak já byl   najivní, poslední dobou   sleduji filmy z důvodu   silných zážitků, věděl   jsem že tady bude něco   podobného ale myslel jsem si   že to bude maximálně   největší kýč jaký se   natáčí...Zase omyl,   nedokážu vybrat scénu   která mě dostala nejvíc,   napočítal jsem tam 6   záběrů kdy mi do očí   vytryskli slzi, naskočila   husí kůže a měl jsem   knedlík v krku...Všechno   tohle bylo tak precizně   natočeno a sestříháno že   v ten daný okamžik na Vás   zapůsobilo hned několik   věcí, kamera, herecké   výkony, hudba, to všechno se   v jeden jediný okamžik   spojí aby Vám ukázalo   aspoň malinkou pravdu   skrývající se za laskavými   pohledy hlavního   hrdiny...Když tak koukám na   hereckou kariéru Dona   Cheadleho tak musím   konstatovat že za poslední   roky nám vyrostl v   neskutečně vynikajícího   herce s vytříbeným vkusem   pro výběr filmových   rolí...Troufám si říct že   všechno začalo tímto   filmem, pak následoval   Oscarový Crash za rok nás   provedl dramatem Volání o   pomoc, a i jeho nejnovější   film Traitor, má taky něco   do sebe...Za zmínku stojí i   vedlejší role Nicka Nolteho   a Joaquina Phoenixe...Terry   George zvádl svůj první   významný film na výbornou a   zapsal se do povědomí velké   většiny lidí...Jenom   nechápu komentáře   některých uživatelů,   protože napsat, že je to   nezajímavé, scénář nemá   čím zaujmout a že jak je to   realistické, tak že se jim   to nelíbilo, a že jsem u   toho málem usnul, mi příde   trochu z cesty a jen kroutím   hlavou........
ras84
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2012
"jste špína, jste   bezcenní, nejste ani negři -   jste jen Afričani" aneb   nas humanizmus v praxi. neni   ropa, neni diamant, neni   vojak.
+ svelo   zvladnuta tema
- ono sa   to nielen stalo, ale deje sa   to stale
xebece
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2006
Tohle je jeden z   nejsilnějších filmů, jaké   jsem viděla. Málokdy se vám   děj na plátně dostane   takhle pod kůži, ale já   jsem z kina odcházela úplně   vyřízená. Názorný   příklad toho, jakou sílu   může mít film, aniž by   stříkala krev z rohu do   rohu. Všechno se odehrává   jakoby v pozadí, nevidíte   to, ale víte, že se to   odehrává, hrůza a strach   vás pohltí takovým   způsobem, že se znovu   nadechnete, až když film   skončí. Herci hrají   výborně, hlavně D. Cheadle   a S. Okonedo, ale překvapil   mě i Nick Nolte a to mile.   Jedna z mnoha afrických   tragédií, které normálně   registrujeme ve zprávách a   většinu z nás nijak   nezasáhnou.
papinoka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2013
Film, který   "krásně" ukazuje   pohled obyčejných lidí na   hrůzy občanské války.   Soused, který se se mnou   ještě včera zdravil, po   mně dnes střílí. Doufám,   že tohle nikdy nezažiju na   vlastní kůži. Pecka film a   známka 10
blackrusty
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2008
Otřesný film, film o   absurdně kruté občanské   válce, vymykající se   jakémukoliv chápání. Film   o netečnosti Evropy a USA,   zabránit genocidě jednoho   nezajímavého afrického   národa, protože tam není a   ni ropa ani nic zajímavého,   čím voní peníze pro tyto   mocnosti. Film o tom, jací   vlastně my "kulturní   země" jsme - což je ve   filmu mj. vyjádřeno v jednom   monologu: "Lidé se na ty   zprávy o masakru ze Rwandy   podívají, řeknou si - to je   ale hrůza, a pak klidně   dovečeří". Film,   nutící k zamyšlení, co je   v životě důležité a co   vedlejší...bohužel takto   člověk našeho komerčního   myšlení začne uvažovat,   až když o to co je opravdu   důležité přichází...
sangfleg
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2007
Na tomhle filmu je nejlepší,   že je pravdivý...ponořte se   do jeho atmosféry a uvědomte   si, co se děje někdě ve   světě zatímco vy se doma v   klidu válíte...hodně   smutný a dojemný film podle   skutečnosti o neskutečném   člověku, který zachrání   lidi před smrtí ve svém   hotelu...zarážející,   šokující, pravdivé...
Pokr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2008
Nádherný film, plný   dramatických událostí,   člověk se u něj nenudí,   děj má spád, velice   napínavý... a bohužel i   podle skutečnosti, což je   další plus pro tenhle film
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2011
Západní mocnosti se na ně   vykašlaly. Západ se nebude   špinit africkým póvlem.   Ano. Tak nějak by šlo   označit postoj tzv.   demokratického západu k   masakrům, ke kterým   docházelo a dochází na   africkém území. Však tam   často není ropa a tedy není   nutné tomu věnovat   pozornost. Jedna z   největších genocid se   odehrála na jaře roku 1994.   Jen pro zajímavost, zkuste si   schválně vzpomenout, co vy   jste v tu dobu dělali.
Stalo se tak ve Rwandě.   Hutuové si zde vyřizovali   letité účty s Tutsii. Celá   historie Rwandy, vztahy mezi   Tutsii a Hutuy by si   vyžadovalo samostatné   studium. Film se však bez   nějakého bližšího   vysvětlování věnuje   vlastním událostem jara   1994. Atmosféra bezradnosti   je velice sugestivní. Hlavní   hrdina, manažer   čtyřhvězdičkového hotelu,   se v nastalém chaosu a všude   přítomného vyvražďování   snaží zachránit své   nejbližší. často se   dostává až do   neřešitelných situací.   Někdy pomůže úplatek,   někdy lest.
Film je   připomínkou rwandské   genocidy a současně kritikou   západu, že nehnul ani prstem   pro to, aby nějakým   způsobem masakrům zabránil.   Ale lze někdy vyhrocenému   konfliktu zabránit? V   minulosti se to snad nikdy   nepovedlo.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2011
Nejvíc mě na tom   překvapilo, že je tam málo   akce, málo krve na válečné   drama, ale ten film mě   úplně dostal. Ještě dlouho   jsem nad ním přemýšlel a   nad tím čeho jsou lidi   schopný. Líbilo se mě vše,   ale vyzdvihnu hlavní herecký   výkon Dona Cheadleho -   nezapomenutelné a smutné...
Snura
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Pokaždé, když vidím   nějaký podobný snímek,   natočený podle skutečných   událostí, zatínám pěsti.   Zatínám pěstí nad   netečností všelijakých   těch institucí s OSN v   čele, jejichž byrokratický   aparát polyká tak ohromné   množství finančních   prostředků na svůj chod,   ale tak uboze málo dělají   to, co by dělat měly. Nejen   události ve Rwandě jsou toho   důkazem a tvrdou obžalobou   netečnosti mocných. Díky   filmařům jako je Terry   George tady alespoń zůstane   brilantní svědectví.
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
... „Neměj strach“ tak   tahle uklidňující slova   jsou vyřčena někde na   začátku ... téhle hrůzy. A   potom už je jenom ten STRACH!   Strach obyčejných lidí.   Strach stojící proti   revolučnímu nadšení,   strach proti fanatismu, proti   lhostejnosti světa, proti   vraždění, rabování,   nenávisti. Strach a beznaděj   ... a člověk, který   dokázal zachovat zdání   normálnosti v šíleném   světě pro víc než   tisícovku lidí.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Tak na tenhle film dlouho   nezapomenu. Perfektně   natočený snímek. Je poznat,   že se na tvorbě nepodílel   Hollywood. Žádné   zbytečnosti jen holá pravda.   Plných 5*. PS: jedna malá   blbost- v závěru při   postupu povstalců by se   museli nutně postřílet. Na   kvalitu to však vliv nemá.
reby
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2011
Člověk si jen těžko   dokáže představit jak to na   africkém kontinentu za   občanské války chodí,   dobře za tyto filmy, které   tu strašnou atmosféru aspoň   trošku nastíní
leva2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.1.2008
Ůžasný a pekelně   dojímavé drama.A soucit s   lidmi s Rwandy kteří   prožily takové diktátorské   peklo myslím je na   místě.Film natočený podle   skutečné událostí určitě   stojí za podívanou a HLAVNĚ   nad zamyšlením lidí celého   světa
Grassazione
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2009
Nádherný, dojenmý,   dramatický dokument, bez   kterého bych ani neveděl, co   se ve Rwandě dělo.   Úctihodné výkony všech   zůčastněných. ;)
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.11.2008
V jednom týdnu jsem měla   smůlu (nebo ne?), že jsem   viděla snímky Hotel Rwanda a   Vražedná pole. Každý z   těch příběhů byl o   genocidě v rozmezí cca 20let   a každý byl úplně jiný. Z   hlediska filmového Hotel   Rwanda modernější a   učesanější (té krve bylo   relativně málo), Vražedná   pole drsnější a   zdlouhavější. Z osobního   hlediska se z obou budu zase   dlouho vzpamatovávat a   děkovat za to, že žiju ve   středních Čechách,   cynikům se omlouvám, ale   když vidím mačetu a   brečící dítě, zvedá se   mi žaludek. A to ve stejném   týdnu dávali v televizi   Ararat, který jsem   naštěstí viděla už před   půl rokem, jinak bych fakt   měla problém - s klidným   spánkem.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Působivý příběh podle   skutečné události popisuje   genocidu ve Rwandě v roce   1994, kdy provozovatel jednoho   hotelu ukrýval spoustu lidí,   označených za   "šváby". Díky   tomu byl považován za   zrádce spolu s nimi.
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.10.2018
Utajena genocida...
Vynikajuci protivojnovy   snimok,ktory hrozy genocidy   zobrazuje okrajovo a sustredi   sa na hrdinu,ktory dokazal   zachranit stovky ludi pred   masakrom.Len malo ludi vie o   tomto konflikte,a tento film   je skvelou osvetou.Ked k tomu   pridam skvely herecky vykon   Cheadle-a,tak nie je co   riesit.
Film   jednoznacne doporucujem a mal   by byt zaradeny ako povinny do   skol pre vsetkych.
hejtman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2005
8/10
příběh z Rwandy o   nesnášenlivosti dvou kmenů   a jednom správci   hotelu,který je okolnostmi   donucen pomoc utlačovaným   tutsiům se celkem   povedl,neurazí a získáte   cenné informace co je stále   možné a co se děje v   současné Africe a i   jinde.Nechybí   radost,starosti,krutosti,napě   tí a slzy.Bohužel mě to   nutí srovnávat se snímkem   na podobné téma Slzy   Slunce.Je to malinko o jiné   situaci,ale je to druhá liga   a srovnání hlavního hrdiny   s Oskarem Schindlerem to jen   potvrzuje
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2008
Kvalitní sonda africké   historie a lehké upozornění   pro západní společnost,   nekteré momenty byly ve filmu   opravdu hodně silné,   zřejmě to bylo způsobeno   tím že jste opravdu věřili   že v africe se něco   takového opravdu může   dít... Co se mě nelíbilo   bylo občasné hollywoodské   klišé které se do tak   vážné tématiky nehodilo   (střecha a musíte   skočit)...
TSZ
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.4.2007
Strašlivě krutý a bohužel   zcela pravdivý film,který   zůstane v mé hlavě asi   navždy.O podobných   čistkách se ve zprávách   dozvídáme téměř   denně,díky laxnímu   přístupu OSN (ve filmu je   krásně vidět) se s tím   bohužel nic nedělá.Btw:z   každé zakoupené vstupenky   měla jít určitá částka   na pomoc válkou zničené   Rwandě,také Vám to   připadá jako kupování   odpustku za to,že svým   nicneděláním má bohužel   OSN svůj podíl na rwandské   genocidě?
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.7.2009
Filmek,ktery me docela   zaujal.A ze to bylo podle   skutecne udalosti jenom   dokazuje,jak hrdinstvi   nekterych lidi je opravdu   unikatni.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.7.2016
Byť dávám 7/10, myslím,   že podobné snímky nejsou o   hodnocení. Jedná se o silný   ztvárnění silného   příběhu. Příběhu toho,   co dokáže nenávist a   dovoluje nám hýčkat že si   v srdcích naději, že láska   a pravda zvítězí nad lží   a nenávistí. To je na něm   to nejdůležitější a toto   poselství nese poměrně   zdařile.
ApexTwin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.11.2007
Schindlerov zoznam
Tak tento film je dobry   "remake"   schindlerovho zoznamu z   afreickeho prostredia, no to   nemeni nic na tom, ze oba   pribehy su silne, podla   skutocnej udalosti a v   konecnom dosledku vyborne   spravene co sa filmu samotneho   tyka..A hej, namieste je   otazka, preco su ludia taki   kruti :o\ No preco? That`s a   question.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.1.2021
Kmenová válka ve Rwandě a   kde si uprostřed hotel plný   místních uprchlíků na   které mají spadýno místní   rebelové kteří dělají ve   Rwandě čistky,drsný pohled   na vyhlazování místních   obyvatel.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Chvílemi mi to připomínalo   jakýsi Schindlerův seznam z   Afriky ale chyběly mi tam   nějaké nezapomenutelné   scény. Herci jsou ve   většině případu dobří   ale připadalo mi, že   režíser to trochu   nezvládá. Kdyby to natočil   zkušenější režisér   (třeba Spielberg:)) věřím   tomu, že by to bylo   hodnocení ještě vyšší   jelikož téma filmu je hodně   silné a zajímavé.
karlosphonic
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.3.2010
Vyšlapaná cestička
Ve Rwandě se stalo tolik   bezpráví a agrese,že by to   vydalo nejméně na čtyři   filmy.Autoři Hotelu Rwanda   měli předem cestičku   vyšlapanou,protože toto   téma je samo o sobě tolik   zajímavé.Navíc,když film   je podle skutečného   příběhu,tak se snad nedá   nic zkazit.Ale dá!Naivní   hollywoodské dialogy,které   ztahují na dno napínavé   události.Don Cheadle působí   jako kýčovitý hollywoodský   samaritán.Když mu manželka   řekne,aby ukryl sousedy,moc   se nerozmýšlí.Pak,aniž by   se opravdu   rozmýšlel,hrdinsky pošle   autem manželku napřed.Také   se to v něm   "nepere",prostě   frajersky jedná.Domnělé   nepřátele puče vystavuje po   pokojích hotelu,místo aby je   opravdu ukrýval (jako   ukrývali lidé Židy před   nacistama),skoro nezná   nervozitu.Pučisté čekají   na hlavního hrdinu jako na   autobus,aby jim přinesl   peníze za   "šváby". Dále lze   si nevšimnout,že za celý   film zemřou zcela neznámí   afričané,ale nikdo z   blízkých hlavního   hrdiny.Don Cheadle působí   téměř jako   nadčlověk,který dokáže   naprosto vše,nic nemůže   zkazit a když ano,nic   destruktivního se nestane a   vy po půl hodině filmu   bohužel zjistíte,jaký bude   konec.Prostě   Hollywood.Dramatické scény   tak vyšly naprosto   naprázdno.Věčná škoda.
Po tomto filmu jsem viděl   Město bohů a Kdysi byli   bojovníky.Ikdyž u obou   těchto filmů jsem neviděl   stovky mrtvých,jako u Hotelu   Rwanda,napětí bylo   mnohonásobně větší.
Hotel Rwanda je dobrý   film,ale půlhodinový   dokument by byl mnohem   lepší.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih39592minih39592Nesnáze pana účetního (1976) 
Il secondo tragico Fantozzi n
minih24963minih24963Saló, aneb 120 dnů Sodomy (1975) 
Saló o le 120 giornate di Sodoma n
minih13686minih13686Navždy a daleko (1992) 
Far and Away n
minih13317minih13317Na Hromnice o den více (1993) 
Groundhog Day n
minih7235minih7235Ed Wood (1994) 
Ed Wood n
minih29890minih29890Černý jestřáb sestřelen (2001) 
Black Hawk Down n
minih33992minih33992Test (2003) 
The Recruit n
minih72822minih72822S.W.A.T.: Pod palbou (2011) [Video] 
S.W.A.T.: Firefight n
minih28464minih28464Pravidla moštárny (1999) 
The Cider House Rules n
minih34094minih34094Ken Park (2002) 
Ken Park n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376614
Obsahů a biografií: 178289

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10