Hostel (2005)

Hostel
46.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: horor / mysteriózní / thriller
    Země: Spojené státy americké / Česká republika / Island / Slovenská republika / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 23.2.2006        
    Délka: 94 min.
„Nejhrůznější film posledních deseti let.“
Debutující režisér Eli Roth na sebe upoutal pozornost nízkorozpočtovým hororem Cabin Fever (2002 – V), uvedeným pouze ve videodistribuci. Jeho první film pro kina Hostel je obdobného ladění a jako jeden z výkonných producentů jej zaštítil Quentin Tarantino. Snímek ostatně ze všeho nejspíš upomíná na mučící scénu v povídce Zlaté hodinky z Pulp Fiction – historek z podsvětí (FP 11/94), jež v jednom záběru zahlédneme v televizi. – Autor vychází z prostinkého příběhu o trojici turistů „ze Západu“, přijíždějících s doporučením nevšedních erotických zážitků do hostelu poblíž Bratislavy. Místo v náručí vstřícných děvčat však mladíci končí v rukou brutálního maniaka, řídícího prosperující mučírnu pro zvrhlíky. - Příběh ve stylu teenagerské vyvražďovačky (hrdinové jsou „potrestáni“ za sexuální nevázanost) působí jen jako naivní a místy nudná vycpávka kolem explicitních scén mučení. Ty nepostrádají jistou temnou působivost, protože jsou pojaty s popisnou vážností a bez většího nadhledu. Nemohou však zastřít odbytost scénáře a fádní herecké výkony. – Zajímavostí, marketingově dobře využitou při uvedení do našich kin, je skutečnost, že se film natáčel v Čechách, s převážně českým štábem a částečně i hereckým obsazením. Nedůsledné a většinou i nesmyslné „slovenské“ reálie působí falešným a místy až komickým dojmem. Proto se film na Slovensku setkal s velmi odmítavými reakcemi.
-ap-, Filmový přehled 2006/3

režie:
Eli Roth
 
 
hraje:
Jay Hernandez (Paxton), Derek Richardson (Josh), Eythor Gudjonsson (Oli), Barbara Nedeljakova (Natalya), Jana Kadeřábková (Svetlana), Jan Vlasák (holandský obchodník), Jennifer Lim (Kana), Lubomír Šilhavecký (Alex), Paula Wild (Monique), Ľubomír Bukový (Alex), Petr Janiš (německý lékař), Jana Havlíčková (Vala), Vanessa Jungová (Saskia), Daniela Bakerová (žena na nádraží), David Baxa (hlídač v muzeu), Zina Blahušová (dívka čte zprávu), Josef Bradna (řezník), Ota Filip (Muttonchop), Miroslav Táborský (přátelský policista), Rick Hoffman (americký zákazník), Takaši Miike (japonský obchodník), Patrik Žigo (vůdce žvýkačkového gangu), Milda Jedi Havlas (recepční Jedi), Martin Kubačák (taxikář), Barbora Obozněnková (dívka na diskotéce), Roman Bratislav Janečka (Bottle Thrower), Veronika Petrová (dívka)
 
 
scénář:
Eli Roth
 
 
kamera:
Milan Chadima, Shane Daly (dodatečná)
 
 
hudba:
Nathan Barr, Gerry Cueller (supervize), Greg Danylynshyn (supervize), Tomáš Bělohradský (supervize), Greg Danylyshyn (supervize)
 
 
kostýmy:
Franco-Giacomo Carbone, Jitka Fomínová
 
 
střih:
George Folsey
 
 
zvuk:
Sean McCormack (supervize), Tomáš Bělohradský (mixer), Bob Beemer
 
 
produkce:
Chris Briggs, Mike Fleiss, Eli Roth
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
výtvarník:
David Baxa
 
 
zvláštní efekty:
Martin Prýca (supervize)
 
 
II. kamera:
Martin Štěpánek
 
 
koproducent:
Daniel S. Frisch, Philip Waley
 
 
koordinátor kaskadérů:
Pavel Vokoun
 
 
vizuální efekty:
Robert Kurtzman (supervize), Miro Gál (supervize)
 
 
masky:
Jana Dopitová, Gregory Nicotero (Zvláštní maskérské efekty), Howard Berger (zvláštní maskérské efekty)
 
 
asistent režie:
Roman Bratislav Janečka (v Česku)
 
 
výprava:
Franco-Giacomo Carbone
 
 
nahrál:
FILMharmonic Orchestra Prague
 
 
výkonný producent:
Scott Spiegel, Quentin Tarantino, Boaz Yakin
 
 
casting:
Ineke de Vos
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.