Duben
ohodnotit

Horské volání S.O.S.

Rok:
1929
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
9.8.1929
„Během silvestrovské oslavy v horském hotelu jsou odhalen nebezpečný špion“
Popis / Obsah / Info k filmu Horské volání S.O.S.
O filmu "Horské volání S.O.S." se dalo říci, že byl filmem propagačním. Nebylo přece v té době možné, aby nejvyšší vojenský úřad vyráběl hrané filmy.V "Horském volání SOS" se měla ukázat pohotovost lyžařských oddílů naší armády a jejich důležitost. Poněvadž zde byl vlastní účel maskovaný dramatickou zápletkou, aby tím spíš film splnil svoje poslání, bylo třeba jej posuzovat jako film hraný a v tomto zorném úhlu se objevily i jeho stíny.

Dějová zápletka - usvědčení špióna Marka a jeho společníků zpravodajským důstojníkem Rubíkem a kapitánem Sychravou, byla učiněna ještě napínavnější záchranou Sychravovy lásky, Nelly Lažanské - která se vydala na nebezpečnou cestou za nim a byla přepadena Markovými spojenci, spasila se jen tím, že Sychrava zahlédl její signál S.O.S. Libretisticky (František Horký) bylo by tehdy lepší věnovat více pozornosti pronásledování a dopadení špionů, kteří jsou ve filmu jen naznačeni, než Nellynině nebezpečnému výletu, který stejně nemohl Sychravovi prospět. Film by tím určitě neztratil pranic na napínavosti a jeho účelu by tím bylo spíše dosaženo.

Režijně byl daleko před oběma předcházejícími díly Vladimíra Studeckého, a to především díky obratnému sestřihu a montáži Leo Martena. Režisér tu však stejně zůstával stále jen nadšeným a snaživým diletantem, jemuž scházely právé tvůrčí schopnosti a smysl pro filmový výraz. Kromě J. W. Speergra, který si zahrál zpravodajce Rubíka zřejmě bez přílišné snahy vytvořit pevnou, detailně prokreslenou figuru, vystupují ve filmu herci - amatéři. Opravdu dobrý mezi nimi byl major V. Dusil (plukovník Helm), kdežto štábní kapitán Jonák (Jan Marek) místy hodně zápolil s mimikou i gesty.

Nelly Ardenová (Nelly Lažanská) ukázala, že by se v dobré režii mohla na světelné scéně dobře uplatnit, právě jako Nája Reti (Louisa). Zvláštní kapitolou byl štábní kapitán Miloše Frgala. Do herce mu opravdu moc scházelo, ale jeho skvělý sportovní výkon, když se vydal na nebezpečnou cestu na záchranu Nelly, bylo něco, zač mu diváci rádi odpustili všechny herecké bezradnosti. Bylo to i přes jisté nedostatky nejsilnějším místem celého filmu, který se tímto mohl zařadit po bok velmi dobrým zahraničním filmům tohoto druhu a určitě si tento film zasloužil diváckou pozornost. Architekt Josef Hesoun tehdy navrhl vkusné hotelové interiéry a Jan Stalich přispěl tomuto dílku dobrou fotografií.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Horské volání S.O.S.
V horském hotelu na Štrbském Plese se scházejí hosté, aby oslavili silvestrovskou noc. Mezi nimi je také špion Marek se svou společnicí Luisou a dr. Lažanský s dcerou Nelly. Přidá se k nim skupina vojáků, kteři jsou v horách na lyžařském výcviku. Marek se chová podezřele a zpravodajský důstojník Rubík jej proto začne sledovat. Nelly se chce vydat sama do hor a kapitán Sychrava ji naučí pro případ nehody signál S.O.S. 0 půlnoci se všichni radují z ohňostroje, velitel Helm však pozná, že jde o signál pro Marka. Marek míří do hor k témuž místu jako Nelly, aby převzal od dvou mužů špionážní listiny. Nelly je přepadena dvěma Markovými kumpány a v bezmoci signalizuje šálou S.O.S. Na pomoc jí přijde Sychrava. Marek se mezitím vrátí do hotelu, kde je i s dvěma dalšími muži zpravodajem Rubíkem zadržen. Zachráněná Nelly se v hotelu šťastně objímá se Sychravou.

ZDROJ: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

35 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

10 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani