Hitler, Stalin a já (2001) [Video]

Obrázek není k dispozici.
70 %
 
 

Další název: Hitler, Stalin and I

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 55 min.
Životní osudy paní Hedy Margoliové-Kovalyové svými proměnami překonávají veškerou fantazii.
Heda Blochová se narodila v židovské rodině spoluzakladatele známé pražské továrny Koh-i-noor. Provdala se za doktora práv Rudolfa Margolia. Brzy poté byli oba i s rodinou paní Margoliové odvezeni do ghetta v Lodži. Prožili tam několik let. Poté byli všichni deportováni do Osvětimi. Tam se viděli naposledy. Díky šťastné náhodě byla paní Heda po několika měsících převezena do dalšího tábora a zařazena do pochodu smrti. Podařil se jí útěk a tak se zachránila. To se psal únor 1948. Boj o přežití pokračoval. Heda se dramaticky protloukala i v Praze, kde ji nikdo z bývalých "přátel" nechtěl ubytovat. Optimistická povaha a činorodost jí pomohly opět přežít.
Její manžel - JUDr. Margolius - prošel rovněž několika koncentračními tábory a po osvobození se vrátil a shledal se svou ženou. Avšak tragická životní zkušenost byla jedním z impulzů jeho příklonu ke komunistické ideologii a vedla i ke vstupu do KSČ. Po únoru 1948 přijal funkci náměstka ministra obchodu a v rámci stranických čistek padesátých let se pak stal jednou z obětí procesu s Rudolfem Slánským. Odsouzen k smrti za zločiny, které nespáchal.
Heda Margoliová prožila osud manželky "zrádce lidu", tak jako mnohé další.
Ponižování, diskriminace i další životní peripetie - tentokrát už jako manželku Pavla Kovalyho /pod jehož jménem překládala m.j. i Chandlera/ - ji po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 dovedly až k emigraci.
Do České republiky se vrátila teprve po roce 1989. V dokumentu nazvaném "Hitler, Stalin a já " vypráví svůj životní příběh, který se na pozadí výjimečných archivních záznamů stává strhujícím obrazem dvacátého století se dvěma drtícími totalitními režimy, procházejícími Evropou a ovlivňujícími osudy jejich obyvatel.
Česká televize

režie:
Helena Třeštíková
 
 
námět:
Helena Třeštíková
 
 
scénář:
Helena Třeštíková
 
 
kamera:
Vlastimil Hamerník
 
 
hudba:
Josef Spitzer
 
 
střih:
Zdenek Patočka, Eva Fišerová, Daniel Bělohradský (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Jan Valouch, Kamil Příhoda (mix zvuku)
 
 
dramaturgie:
Michael Třeštík, Zita Drdová
 
 
účinkuje:
Heda Margolius Kovalyová (seba)
 
 
vedoucí výroby:
Michael Třeštík, Ivana Slonková, Petra Zelinková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.