Hitler's Madman (1943)

Hitler's Madman
65 %
 
 

Další název: Hitler's Hangman

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 84 min.
Americký film „Hitler´s Madman“ vypovídá o jedné ze stěžejních událostí v Protektorátu Čechy a Morava za druhé světové války. Touto událostí byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, k němuž došlo v Praze – Libni, v ulici V Holešovičkách dne 27. května roku 1942. Členové výsadkové skupiny Anthropoid Jan Kubiš a Josef Gabčík provedli odvážný úkol, který jim byl svěřen zahraničním československým odbojem v Anglii. „Krvavý kat“ – jak byl Heydrich označován – následkem atentátu zemřel 4. června roku 1942 v nemocnici Na Bulovce. Po jeho smrti započaly obrovské masové represálie na českém lidu jako msta ze strany nacistů za protektorovu smrt. Se zemí je srovnána obec Lidice, mnoho lidí je postaveno před popravčí četu za schvalování atentátu či za sebemenší spojení s odbojem a partyzánskými skupinami. Mezi lidmi panuje strach o život a o osud jejich rodin, současně však také obrovská solidarita a statečnost, s jakou plní své úkoly, předávají vzkazy, poskytují útočiště atentátníkům – a přesto velmi dobře vědí, že stačí sebemenší prozrazení a vystavují se smrtelnému nebezpečí. Pouhý rok po těchto dramatických událostech přichází do amerických kin tento film líčící atentát na Heydricha a situaci, jaká v Praze tehdy zavládla.

Zdá se takřka neuvěřitelné, že první filmy o událostech z roku 1942 v Protektorátu Čechy a Morava, vznikaly v USA již pouhý rok poté, co se staly. Vyjma tohoto snímku byl natočen také film s názvem „Hangmen also Die!“ – česky: „Kati také umírají“, režie Fritz Lang. Není bez zajímavosti, že v tomto druhém snímku ztvárnil Heydricha herec německého původu Hans Heinrich von Twardowski. Ve filmu „Hitler´s Madman“ naopak vytvořil postavu poručíka Buelowa.  Autor: Hortensie

režie:
Douglas Sirk
 
 
hraje:
Patricia Morison (Jarmila Hanková), John Carradine (Reinhard Heydrich), Alan Curtis (Karel Vávra), Howard Freeman (Heinrich Himmler), Ralph Morgan (Jan Hanka), Edgar Kennedy (Nepomuk, poustevník), Ludwig Stössel (Herman Bauer, starosta města), Al Shean (otec Čemlánek), Elizabeth Russell (Marie Bartoňková, Antonova manželka), Jimmy Conlin (Dvořák, obchodník), Louis V. Arco (německý seržant), Richard Ryen (gestapák), Richard Bailey (Bartoněk), Jorja Curtright (Klára Janková), Ava Gardner (Franciska Pritric, studentka), Blanche Yurka (Anna Hanková), Celia Travers (Heydrichova ošetřovatelka), Frances Rafferty (Annaliese Čermáková, studentka), Fred Nurney (kapitán), Lionel Royce (kapitán Kleist), Hans Schumm (úředník gestapa), Peter van Eyck (gestapák), Hans von Morhart (voják), Hans Heinrich von Twardowski (poručík Buelow), Wolfgang Zilzer (kolonel S. S.), Richard Talmadge (řidič), John Merton (Müller, Heydrichův střelec), Laurie Lane (Minna), Adolf E. Licho (doktor), Emmett Lynn (Germak), Victor Kilian (Janek), Michael Mark (český dělník), Otto Reichow (gestapák), Johanna Hofer (Magda Bauerová), Frank Hagney (inženýr), Betty Jaynes (zdravotní sestra), Tully Marshall (učitel), Richard Nichols (syn Bartoňkových), John Good (Rupert), Betty Jean Nichols (dcerka Bartoňkových), Hugh Maguire (chlapec), Vicky Lane (studentka), Dan Fitzpatrick (nosič rakví), Danny Duncan (stráž)
 
 
námět:
Albrecht Joseph, Emil Ludwig, Bart Lytton (román "Hangman's Village")
 
 
scénář:
Peretz Hirschbein, Melvin Levy, Doris Malloy, Edna St. Vincent Millay (verše), Edgar G. Ulmer
 
 
kamera:
Jack Greenhalgh, Eugen Schüfftan
 
 
hudba:
Karl Hajos, Mario Castelnuovo-Tedesco, Nathaniel Shilkret
 
 
střih:
Dan Milner
 
 
zvuk:
Mac Dalgleish, Percy Townsend
 
 
výprava:
Edgar G. Ulmer
 
 
producent:
Seymour Nebenzal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.