Hi-Lo Country (1998)

Hi-Lo Country (The Hi-Lo country)
70.6 %
 
 

The Hi-Lo country

Další název: Poslední kovboj

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 5.8.1999        
    Délka: 114 min.
„Těžký život kovboje“
Mnoho mladých mužů, kteří se vraceli po 2. světové válce domů, tam našli zničené ranče a zkrachovalé firmy. Pete Calder je jedním z nich. Je rozhodnut znovu obhospodařovat a dát do pořádku svůj pozemek. Naštěstí potká svého starého kamaráda - divokého samolibého, svérázného chlapíka Big Boye, který zůstame na ranči sním. Pak už nic nechybí k pravému životu drsných kovbojů. Saloon, hektolitry whisky a správně rozehraná partie pokeru. A samozřejmě žena. Krásná a vdaná Mona, kterou Pete i Big Boy milují, spí s ní a vědí to o sobě. Tragika milostného mnohoúhelníku je nastartovaná.

Úspěšný autor a uznávaný znalec života na Západě Max Evans vydal v roce 1961 knihu The Hi Lo Country, kterou se rozhodl zfilmovat britský režisér Stephen Frears. Připomněl tak, že westen je stále živý filmový žánr a potvrdil to i vynikajícím hereckým obsazením. Především Woody Harrelson (např. Tenká červená linie, Lid vs. Larry Flynt, EdTV) v tomto filmu exceluje, nikdy nemůžete předokládat s jakým nově překvapivým výrazem nastoupí do další scény, je dokonale uvolněný a pravdivý. Hraje na osvědčenou strunu "posledního kovboje". Zařivě ho doplňují Billy Crudup (např. Všichni říkají: Miluji tě)., který je zároveň glosátorem a půvabná Patricia Arquettová (např. Lost Highway). Kovbojové, kteří bravurně ovládají své zbraně a hrdinové, kteří nejdou pro ránu daleko, ale vědí co je čest, dávají totiž divákovi šanci nepochybovat o spravedlivém světě, kde každé zlo je po zásluze potrestáno. Harrelson jako Big Boy je ztělesněním pravého drsňáka s velkým člověčím srdcem, pro kterého je největším přítelem jeho věrný kůň, největší chloubou je dobře mířená rána a slovo chlapa - musí paltit...

Připomeňme, že za tento film získal režisér Stephen Frears letos Stříbrného berlínského medvěda, nezajímavé není ani to, že jedním z poducentů je slavný Martin Scorsese.

režie:
Stephen Frears
 
 
hraje:
Woody Harrelson (Velkej Matson), Billy Crudup (Pete Calder), Patricia Arquette (Mona Birková), Cole Hauser (Malej Matson), Penélope Cruz (Josepha O'Neilová), Sam Elliott (Jim Ed Love), Enrique Castillo (Levi Gomez), Darren E. Burrows (Billy Harte), Jacob Vargas (Delfino Mondragon), James Gammon (Hoover Young), Lane Smith (Steve Shaw), Katy Jurado (Meesa), John Diehl (Les Birk), Rosaleen Linehan (paní Matsonová), Craig Carter (Art Logan), Rose Maddox (babička), Kate Williamson (paní Youngová), Walter C. Hall (role neurčena), Will Cascio (role neurčena), Richard Purdy (role neurčena), Don Pope (role neučena)
 
 
námět:
Max Evans (stejnojmenný román (1961))
 
 
scénář:
Walon Green
 
 
kamera:
Oliver Stapleton
 
 
hudba:
Carter Burwell
 
 
výprava-architekt:
Patricia Norris
 
 
kostýmy:
Patricia Norris
 
 
střih:
Masahiro Hirakubo
 
 
zvuk:
Drew Kunin
 
 
produkce:
Barbara De Fina, Martin Scorsese, Eric Fellner, Tim Bevan
 
 
titulky-česká verze:
Irena Vajsejtlová
 
 
zvláštní efekty:
Dieter Sturm
 
 
koproducent:
Liza Chasin
 
 
koordinátor kaskadérů:
Shawn Howell
 
 
výkonný producent:
Rudd Simmons
 
 
digitální efekty:
Angus Cameron
 
 
kaskadér:
Michael Justus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.