Duben
ohodnotit

Hannibal

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
26.4.2001
„Génius zla…Kanibal…Jménem Hannibal…Pokračování oscarového hororu Mlčení jehňátek.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hannibal
Dr. Hannibal Lecter(Anthony Hopkins), rafinovaný psychiatr a úchylný vrah, který s požitkem pojídal maso svých obětí, uprchl z ostře sledovaného vězení.Nejprve se skrýval v Baltimoru, pak se přemístil do italské Florencie. Nepřestává být sám sebou - krutou zrůdou se zálibou v kanibalismu.Pod maskou kultivovaného znalce italského umění mate stopy a prožívát své hnusné choutky s elegantní noblesou. Je tu ale několik lidí, kteří na něho nezapomínají. V první řadě zvláštní agentka FBI Clarice Starlingová (Julianne Mooreová). Ta se už této noční můry nikdy nezbaví. Fascinující tón hlasu dr.Lectera si stále vybavuje. Jednou z Hannibalových obětí se měl stát také perverzní Mason Verger (Gary Oldman).Přežil v zuboženém stavu.Je závislý na lékařských přístrojích a posedlý touhou po pomstě. Prostřednictvím internetu sleduje svůj objekt a připravuje past. Návnadou musí být to, co doktora nejvíce těší.

Fenomenální kruťas, charismatické ztělesnění zla a zároveň i kultivovaný znalec italské pozdní gotiky dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins tedy Sir Anthony Hopkins např. Mlčení jehňátek,Seznamte se, Joe Black, Zorro: Tajemná tvář)) je opět tady. Zaplétá se znovu do přediva svých perverzních chutí, z nejhlubších vrstev hororových vizí.
Veleúspěšný film Mlčení jehňátek (5 Oscarů v roce 1992) pokračuje Hannibalem.Zloduchovi jde po po krku agentka FBI Starlingová (Jodie Fosterovou nahradila sexy Julianne Mooreová,kterou známe například z filmů Magnolia, Big Lebowski)). Ale skutečně jen po krku? Režie se ujal renomovaný Ridley Scott (např. Gladiátor nebo Vetřelec). Hvězdné herecké obsazení doplňují Gary Oldman, Giancarlo Giannini, Ray Liotta.
Dovolte jako memento parafrázovat poslední větu ze stejnojmenné knihy Thomase Harrise z vydavatelství Alpress, která je už na pultech knihkupectví. Až film uvidíte, spokojte se s tím, co víte, a nepátrejte dál, je-li vám život milý. Je tu ale jedna polehčující okolnost, o které byste měli vědět: Hannibal nikdy nesnědl dobrého člověka!


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hannibal
„Po prvních dvou minutách publikum po Jodie Foster ani nevzdechne - to vám slibuju." Ačkoli by to patřičně ukecaný a velkohubý producent Dino De Laurentiis nikdy nepřiznal, osud Clarice Starlingové, hrdinné agentky FBI z Mlčení jehňátek, nevypadal ještě na konci minulého roku nijak růžově. Anthony Hopkins se sice uvolil vklouznout znovu do svěrací kazajky, Jodie Foster se však vzepřela ve chvíli, kdy se doslechla o milostném vztahu Lectera a Starlingové. K jistě nesmírné De Laurentiisově úlevě (za filmová práva k románu Thomase Harrise zaplatil 9 milionů dolarů) se nicméně zdá, že natáčení osmdesátimilionového thrilleru probíhá tak, jak má. Scénáře se nakonec za pomoci samotného Harrise ujal Steve Zaillian (Schindlerův seznam), jemuž se podařilo vyhnout se jak choulostivé scéně zachycující hostinu, při níž čestné místo v jídelníčku zaujímá lidský mozek, tak i poněkud směšnému romantickému finále. Dodejme ještě, že Julianne Moore, která nakonec zvítězila v souboji o pokračovatelku Jodie Foster, vklouzla do střevíčků agentky Starlingové s patřičnou dávkou entuziasmu - v rámci přípravy absolvovala i měsíční výcvik na ústředí FBI. Zraky všech se teď upírají k Ridleymu Scottovi, který by měl poté, co se s Gladiátorem dostal znovu do formy - dodat filmu svůj režijní rukopis.
Během letošního léta se štáb při natáčení ve Florencii nejprve musel vypořádat s rozčilenými obyvateli města, kteří měli vážné výhrady k násilnosti některých filmovaných scén. Patřičně znepokojivě a hrůzostrašně působily už nákresy jednotlivých záběrů. Už teď je jasné, že Gary Oldman ležící na posteli a chladící si svou hrozivě znetvořenou a z kůže staženou tvář, se svorkou udržující jedno oko permanentně otevřené á la Mechanický pomeranč bude skutečně jen těžko k poznání.
Otázkou však zůstává, jak se Hannibal dokáže přenést přes neúspěch své literární předlohy, která po svém vydání sklidila posměch. Upoutávka, která je k vidění na www.mgm.com~hannibal, prozatím uspokojivou odpověď nedává. Nejen svým příznivcům by však mohl udělat radost herec a režisér Spike Jonze, který se ve filmu objeví v roli jedné z Lecterových obětí.
Total Film 2000/8/82,

Autor/Zdroj: /Total Film


Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), rafinovaný psychiatr a úchylný vrah, který s požitkem pojídal maso svých obětí, uprchl z vězení se zvláštní ostrahou, skrýval se v Baltimoru, a pak se přemístil do Itálie do Florencie. Nepřestává být sám sebou a stále intenzivně prožívá svůj zájem o krutost a neztrácí chuť být kanibalem. Daří se mu pod maskou kultivovaného znalce italského umění mást stopy a elegantně prožívat své hnusné záměry. Je tu ale několik lidí, kteří na něj nemohou zapomenout. V první řadě zvláštní agentka FBI Clarice Starlingová (Julianne Mooreová). Ta se už nikdy nezbaví noční můry zvané Hannibal a tónu jeho hlasu, který ji zároveň přitahuje. Jednou z obětí Hannibala měl být také perverzní Mason Verger (Gary Oldman). Ten přežil v zuboženém stavu, je závislý na lékařských přístrojích a posedlý touhou po pomstě. Prostřednictvím internetu sleduje svůj objekt a je mu jasné, že když ho chce dostat, musí připravit past. A návnadou musí být to, co doktora nejvíce těší...Film je volným pokračováním veleúspěšného snímku "Mlčení jehňátek", který získal v roce 1992 pět Oscarů.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Hannibal
Thriller Hannibal je dlouho očekávaným pokračováním slavného filmu Jonathana Demmeho Mlčení jehňátek (1990). Přivádí opět na scénu masového vraha dr. Hannibala Lectera a agentku FBI Clarice Starlingovou.- Sadistický zabiják se objevuje po deseti letech už jako hlavní hrdina. V roli kultivovaného znalce umění dr. Fella se ve Florencii uchází o místo kurátora v muzeu. Poté, co ho FBI opět zařadí na seznam nejhledanějších zločinců, odhalí jeho totožnost vrchní policejní inspektor Pazzi. Kromě pověřené agentky Starlingové však po zločinci mnoho let úporně pátrá také boháč Mason Verger, který se kdysi stal obětí Lecterova útoku a který přežívá jako zohavená troska, závislá na lékařských přístrojích. Zločinec formátu Hannibala Lectera se však nedá chytit jen tak... - Zatímco roli agentky Starlingové převzala po Jodii Fosterové Julianne Mooreová, postavu jejího životního protivníka znovu hraje fenomenální Anthony Hopkins. Režisér Ridley Scott zručně využívá jeho charismatu. Namísto klasického thrilleru vystavěl temnou ornamentální filmovou báseň, vzdáleně inspirovanou Danteho pojetím pekla a založenou na „estetice utrpení ". Ve Scottových elegických obrazech není příliš mnoho místa pro dějové zvraty a rafinované vypravěčské „ pasti " jako v Demmeho filmu; jedním z „dopovězených" motivů je např. kanibalova mimořádně odpudivá hostina. Původní vrstevnatý vztah Clarice a Hannibala se - alespoň v psychologické rovině - stal plošším a je vlastně redukován na střet pronásledovatele a pronásledovaného. Kvůli zásadně odlišnému pojetí však možná arci není srovnávání filmu s Mlčením jehňátek na místě. Každopádně si Hannibal Lecter vybojoval výjimečné místo mezi filmovými padouchy: je to kultivovaný labužník a také vytříbený znalec lidské psychiky, jenž je vždy o několik kroků před svými protivníky. O to zběsilejší a působivější (byť navenek chladné) jsou jeho činy. V tomto směru je marný a zplošťující pokus autorů Hannibala „zlidštit" a upozorňovat na to, že jedl především špatné lidi. - Pro zajímavost uvádíme, že Anthony Hopkins není prvním hercem, který ve filmu představoval Hannibala Lectera. Démonický zabiják se na plátně objevil poprvé jako vedlejší postava v adaptaci románu Thomase Harrise Red Dragon, nazvané Manhunter (1986; Lovec lidí/Červený drak; r. Michael Mann). Lectera zde představoval herec Brian Cox.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/4/7

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Hannibal (2013) [TV seriál]

 Hannibal (2013) [TV seriál]
Hannibal n
 
Žánr: drama / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter Medak, Guillermo Navarro, David Slade

(pokračování)

Hannibal - Zrození (2007)

 Hannibal - Zrození (2007)
Hannibal - Zrození n
Hannibal Rising
Žánr: krimi / thriller / horor
Země: Velká Británie / Česká republika / Itálie / Francie / Spojené státy americké
Režie: Peter Webber

(pokračování)

Červený drak (2002)

 Červený drak (2002)
Červený drak n
Red Dragon
Žánr: krimi
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Brett Ratner

(pokračování)

Mlčení jehňátek (1991)

 Mlčení jehňátek (1991)
Mlčení jehňátek n
The Silence Of The Lambs
Žánr: thriller / horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Jonathan Demme

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:15 - 18:10

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

8 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10