Hanka a Jindra (1929)

Hanka a Jindra
    Žánr: melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 30.8.1929        
„Manželka továrníka bezdůvodně upadne do podezření z nevěry“
"Hanka a Jindra" byl český film, který uvedla na plátna kin společnost Elektafilm. Film vznikl podle románu Viléma Neubauera, což tehdejším divákům napovědělo o jaký druh zábavy jde půjde. Neubauerovy romány nebyly zařazeny mezi literaturu, ale především šlo o to, že vůbec v nich nebylo nic filmového. Jedinou dramatickou zápletkou je zde krádež kombiné počestné mladé paní, což měl na svědomí jakýsi neodolatelný krasavec.

Z toho následuje manželova žárlivost, nařčení jeho cudné ženy klepavými jazyky, pěstní souboj mezi krasavcem a manželem, vysvětlení a smíření, závěrečný polibek a kolosální nuda mezi diváky. Režisér Kmínek, který se jen na okamžik slibně odpoutal od své tradice, se k ní zase bohužel vrátil. Všechno se mu tehdy vymklo z rukou a nelze říci, že by se mu povedla jediná scéna. Závěrečná scéná v níž Hanka padá pod kola vlaku, a volá úpěnlivě o pomstu: když už myslí režisér, že ještě v dané době bylo potřeba zesílit efekt filmu tím, že na potvrzení šťastného konce musí muž zachránit ženu před přijíždějícím rychlíkem, měl se alespoň postarat o to, aby se herečka neohlížela úzkostlivě za sebe, aby ji vlak opravdu v poslední chvíli nedopatřením režiséra nepřejel. A to by byla opravdu veliká škoda, neboť Hanku hrála Jiřina Šejbalová, které připadl smutný úkol hrát hlavní ženskou úlohu.

Těžko se vyjadřovat k jejím schopnostem pro film po tomto snímku, v němž by patrně ztroskotala i velice rutinovaná herečka, Jiřina Šejbalová, i když neměla podle kritiků příliš fotogenický obličej, tak ze stejného zdroje se konstatuje, že má snad určité vlohy k úlohám, které se diametrálně liší od sladké nuly, kterou představovala ve svém prvním filmu.My vědoucí,jak občas napíšu, dobře víme, jakou velikou herečkou se Jiřina Šejbalavá stala.Ostatní herci neukázali dohromady nic. Dokonce i záběry kamery byly pod průměrem, interiéry byly velice špatně prosvětleny a v exteriérech se záběry slévaly v tmavé a nejasné skvrny.  Autor: Asmodej

režie:
Oldřich Kmínek
 
 
hraje:
Jiřina Šejbalová (Hanka Solnařová), Václav Norman (Jindřich Vojen, tovární inženýr), Antonie Nedošinská (hospodyně u Vojenů), O. Kubec (Záhoř, dobyvatel ženských srdcí), Josef Novák (stavitel Král), Peggy Dvořáková (panská Karla)
 
 
námět:
Vilém Neubauer (román Hanka a Jindra)
 
 
scénář:
Oldřich Kmínek
 
 
kamera:
Josef Brabec
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.