Hanele (1998)

Hanele
70.5 %
 
 
    Žánr: psychologický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 4.11.1999        
    Délka: 92 min.
„„...oči černé a hluboké až k zatočení hlavy...““
Film Hanele natočil režisér Karel Kachyňa podle jedné z nejkrásnějších milostných novel české literatury. O smutných očích Hany Karadžičové je třetí, nejsilnější povídka ze souboru Ivana Olbrachta Golet v údolí. Dvě z těchto povídek se již staly námětem úspěšného stejnojmenného filmu režiséra Zena Dostála z roku 1995, který získal několik Českých lvů i dalších ocenění.

Děj lyricky laděného příběhu je situován na Podkarpatskou Rus třicátých let do židovské enklávy - obce Polany. Žijí tu svérázní obyvatelé a ortodoxně si uchovávají staré zvyklosti, náboženské tradice a rituály, které jim dodávají sílu čelit nejrůznějším nepřízním osudu. Vyprávění se soustřeďuje na pohnutý úděl mladičké Hanele Šafarové, jejíž otec postupně přijde o majetek a ona se tak dostává do bezvýchodného postavení chudé nevěsty. Kdysi bohatá dívka z hrdé rodiny odchází pracovat do Ostravy, kde se seznámí s příjemným a sympatickým mužem. Ivo Karadžič je původem také Žid, ale vystupuje jako bezvěrec a volnomyšlenkář. Nabídne Hanele sňatek, ten však pro děvče z nábožensky přísně vedené pospolitosti nepřichází v úvahu. Pro svou lásku ke Karadžičovi se však Hanele dokáže odpoutat od víry svých předků a rozejít se svou rodinou. Ale nejen s ní, i s celou obcí, která jí dá pocítit hrůzu zatracení.

Podivuhodný zapomenutý svět, nádherná přírodní scenérie, hloubka lisdkého zážitku i režijní umění Karla Kachyni, to vše jsou atributy nové, citově mimořádně působivého filmového díla, jež by mělo v našich kinech doplnit mezeru po kvalitních českých filmech.

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Lada Jelínková (Hana Šafarová), Miro Noga (Ivo Karadžič), Milan Lasica (děda Šafar), Eva Holubová (Ester Fuxová), Jiří Ornest (tatínek), Taťána Fischerová (maminka), Hanuš Bor (Pinches Jakubovič), Václav Chalupa (Šlojme Kac), Stanislav Zindulka (Jid Fajnerman), Jan Kraus (Salamon Fux), Radim Kalvoda (Benci Fux), Jindřich Khain (Herše Fux), Peter Šimun (Leib Abramovič), Jiří Pomeje (poručík), Magdalena Sidonová (role neurčena), Dušan Sitek (role neurčena), Lucie Žáčková (role neurčena), Steva Maršálek (Mojše Kahan), Hana-Anna Franková (Ivova matka), Daniel Margolius (student), Martha Issová (role neurčena), Zuzana Talpová (role neurčena), Pavel Rímský (role neurčena), Tereza Chytilová (role neurčena), Tereza Křenová (dětská role), Lucie Soušková (dětská role), Veronika Větrovcová (dětská role), Milan Hajn (dětská role), Rudolf Máhrla (starý žebrák Kac), Martin Veliký
 
 
námět:
Ivan Olbracht (povídka O smutných očích Hany Karadžičové z knihy Golet v údolí), Jana Dudková
 
 
scénář:
Karel Kachyňa (i technický)
 
 
kamera:
Petr Hojda
 
 
hudba:
Petr Hapka
 
 
výprava-architekt:
Milan Býček
 
 
kostýmy:
Eliška Nová, Jan Kropáček
 
 
střih:
Dalibor Lipský
 
 
zvuk:
Jiří Moudrý
 
 
dabing:
Alois Švehlík (Leib Abramovič)
 
 
mluví:
Luděk Munzar (hlas)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Filmka
 
 
masky:
Eva Vyplelová
 
 
dramaturgie:
Helena Sýkorová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Viktor Pípal, Daniel Tuček
 
 
asistent režie:
Alena Kubálková
 
 
asistent kamery:
Ivan Šimůnek, Daniel Souček
 
 
pomocná režie:
Petra Poláčková
 
 
odborný poradce:
Viktor Feuerlicht
 
 
spolupráce:
Jiří Runštuk, Jiří Utitz, Jan Uxa, Viktor Polášek, Emil Šena, Zdeněk Pudil, Richard Uhlíř, Václav Herrmann
 
 
komentář:
Jana Dudková
 
 
dirigent:
Mario Klemens
 
 
výkonný producent:
Jiří Koštýř
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.