Duben
ohodnotit

Gung ho!: Ofenzíva v Pacifiku

Gung Ho!

Další název:
Gung Ho!: The Story of Carlson's Makin Island Raiders
Žánr:
Rok:
1943
Délka:
88 minut

Obsah filmu Gung ho!: Ofenzíva v Pacifiku

 
„Bojovat v harmonii“, tak zní překlad čínského výrazu „Gung Ho!“, který si jako motto zvolila americká jednotka válčící o tichomořský ostrov Makin. Japonský útok na Pearl Harbor je už téměř rok minulostí a válka v Tichomoří graduje každým dnem. Souboje na Guadalcanalu a Nové Guinei střídá snaha Američanů o vylodění na Gilbertových ostrovech, jejichž součástí je také atol Makin. Právě sem směřuje malý úderný oddíl americké námořní pěchoty, který má ostrov prozkoumat a připravit k vylodění. Úkol je sice splněn, ale Japoncům se v době amerických příprav na invazi podaří zmobilizovat síly. Vybudují na souostroví nedobytný obranný systém a...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

RwlBem
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.9.2019
Staromilská specialitka
Film, věrně zrcadlící kýžené   vojenskopolitické směrování Ameriky té doby,   je typickým produktem své doby, trpícím všemi   neduhy, kterým jsme se za mlada posmívali v   podobně komponovaných filmech přicházejících   z východu. Přesto, jsa střízlivě a v   širších souvislostech pojat, může divákovi   zprostředkovat náhled na to, jak filmaři   transformovali přes své objektivy tehdejší   pohnuté události.
<následná pasáž se   dopouští hříchu spojlerství a nekorektní   ironie až sarkasmu>
Téměř celé dvě   třetiny filmu se vedou samé mužné řeči,   stylem válečného deníku shlédneme   komentovaný sestřih výcvikového tábora,   samosebou nesmí chybět pohledná žena   rozpolcena svým srdcem mezi dvěma švarnými   vojáky, to jaksi patří k frajerskému   armádnímu koloritu.
A hurá na moře!   Povzbudíme nenávist k nepříteli dojemným   pohledem na bitevní lodě, potopené kvůli   ignoranci vlastního velitelství, a už se   naloďujeme na ponorku. Chybička se sice vloudí   - celí slavní mariňáci zapomenou kamaráda na   palubě potápějící se ponorky - ale navzdory   útoku zavilých Japonských letců vše dobře   dopadne.
Když se konečně objeví před zrakem   znaveného diváka noční ostrov v Pacifiku,   zbývá do konce filmu půl hodiny. Ale Japonci,   číhající lstivě jak opice v korunách palem,   konečně dají děj trochu do pohybu, takže je   vhodná příležitost i na sebeobětování do   pasu svlečeného granátníka, který ač   děravý jako řešeto, přesto s posledním   výdechem hodí granáty tam kam má. A bezvadně   zasáhne.
Dokonce i polomrtvý mariňák   ležící na nosítkách dostane příležitost   předvést, jak umí skvěle házet nožem,   čímž zachrání kamarády.
Že jsou mariňáci   mistři improvizace, potvrdí když zničí   nepřátelskou radiostanici překvapivým atakem   parního válce. Ovšem to nic není proti vtipu,   který nepříteli provedli: namalovali na   střechu jejich baráku americkou vlajku, a   útočící japonská zera, nemající radiové   navádění, zmasakrovala s chutí své vlastní   vojáky. To se diváci nepochybně nasmáli! Ale   to už je pomalu čas vrátit se po zdařilém   pikniku na ponorku. Když pozabíjeli koho šlo,   tak je vhodná chvíle promluvit k divákovi o   míru a svobodě, a tak celý prudce agitační   snímek uzavírá vlastenecký proslov pacifickým   větrem ošlehané tváře plukovníka. Jdeme do   finále, a oslavný chór mužského sboru   přivádí na plátno závěrečný The   End.
<konec pasáže>


Hodnocení:n12345678910
Gung ho!: Ofenzíva v Pacifiku (1943)Gung ho!: Ofenzíva v Pacifiku (1943)Gung ho!: Ofenzíva v Pacifiku (1943)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10