Gambler (1996)

Gambler (Hard Eight)
63.3 %
 
 

Hard Eight

Další název: Sydney

    Žánr: krimi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 101 min.
„Štěstí je třeba jít naproti, jinak o všechno přijdete.“
Americký režisér Paul Thomas Anderson (nar. 1970) na sebe upozornil autorskou prvotinou Gambler (1996), v níž zkoumal zvláštní vztah mezi profesionálním hráčem a jeho mladým učedníkem. Po několika festivalových uvedeních (mj. Sundance, Cannes) byl Gambler bez vědomí svého tvůrce přestříhán, ovšem v komerční distribuci se neprosadil. Teprve po kladném ohlasu dalších filmů (Hříšné boogie, Magnolia) si Anderson prosadil vlastní sestřih. Film začíná v Las Vegas, kde se oba protagonisté seznámí, a pokračuje do dalších nevadských kasin až ke svému vyvrcholení ve známém středisku hazardu Reno. V žádném případě není určen divákům, očekávajícím pevnou dějovou linku. Tu ve snímku nenajdeme, a přesto jsme zvláštním způsobem vtaženi do prostředí hazardních her, jež je nahlíženo očima starého veterána Sydneyho (vynikající Philip Baker Hall), který už ve svém životě všechno viděl, všechno zkusil, spoustu toho vyhrál, aby o to vzápětí zase přišel. Mladý John (John C. Reilly) je učenlivým žákem a svůj vzor napodobuje i v oblékání. Lehce naznačená kriminální zápletka, v níž důležité role hrají Johnova přítelkyně, servírka Clementine (Gwyneth Paltrowová) a záhadný šíbr Jimmy (Samuel L. Jackson), donutí sice oba hrdiny k akci, ale první housle tu až do konce hraje noirová atmosféra osudovosti. Paul Thomas Anderson za svůj debut dostal mj. dvě nominace na Independent Spirit Award (v kategoriích první scénář a první režie), ale co je důležitější, dokázal na něj ve své tvorbě navazovat a postupně zvyšovat laťku až ke svému vrcholnému dílu Až na krev (dva Oscary z osmi nominací).
Česká televize

režie:
Paul Thomas Anderson
 
 
hraje:
Samuel L. Jackson (Jimmy), Gwyneth Paltrow (Clementine), Philip Baker Hall (Sydney), John C. Reilly (John), Philip Seymour Hoffman (mladý hráč), F. William Parker (rukojmí), Nathanael Cooper (obsluha WC), Wynn White (servírka), Robert Ridgely (majitel Keno baru), Kathleen Campbell (hosteska v Keno baru), Michael J. Rowe (krupiér), Peter D'Allesandro (barman), Melora Walters (Jimmyho holka)
 
 
scénář:
Paul Thomas Anderson
 
 
kamera:
Robert Elswit
 
 
hudba:
Jon Brion, Michael Penn
 
 
kostýmy:
Mark Bridges
 
 
střih:
Barbara Tulliver
 
 
zvuk:
Todd Beckett, John Brasher, Marty Hutcherson, Carlos Isais, Richard King, Doug Reed, John Sievert, Virginia Storey, Daniel Pellerin
 
 
zvláštní efekty:
Lou Carlucci
 
 
koproducent:
Daniel Lupi
 
 
koordinátor kaskadérů:
Cliff Cudney
 
 
masky:
Lydia Milars (a účesy)
 
 
výprava:
Nancy Deren
 
 
výkonný producent:
Hans Brockmann, Francois Duplat, Keith Samples
 
 
producent:
Robert Jones, John Lyons
 
 
kaskadér:
Bobby Burns
 
 
casting:
Christine Sheaks
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.