Duben
ohodnotit

G.P.U.

GPU

Další název:
The Red Terror; Grauen – Panik – Untergang
Rok:
1942
Délka:
99 minut, 2717 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu G.P.U.
Napadení Sovětského svazu nacistickým Německem v červnu roku 1941 velmi rychle ukončilo tajný pakt Ribbentrop-Molotov o neútočení mezi těmito mocnostmi. Poté už nebylo nutné v Německu skrývat averzi vůči nejmocnější komunistické zemi a oficiální propaganda se rozjela naplno. Důkazem toho je špionážní drama Karla Rittera GPU, pojednávající o nekalých praktikách sovětské tajné policie.
Operace Barbarossa, kódové označení pro invazi německé armády do Sovětského svazu, byla zahájena 22. června 1941. Napadením Sovětského svazu byla vypovězena tajná smlouva mezi Německem a SSSR o neútočení (tzv. pakt Ribbentrop-Molotov), která byla podepsána v srpnu 1939. Po vypuknutí bojů na východní frontě se přední nacističtí pohlaváři obávali akcí tajné sovětské policie, jež se měla podle jejich předpokladů snažit mobilizovat marxistické protiněmecké síly v okupované Evropě k sabotážím ve válečném průmyslu. Také proto byly zahájeny patřičné kroky s cílem diskreditovat tuto tajnou organizaci.
Jedním z nich bylo natočení ryze antikomunistického filmu. Úkolem byl pověřen jeden z nejaktivnějších nacistických filmařů Karl Ritter, bývalý válečný letec z první světové války, který po nástupu Hitlera k moci patřil k nejvlivnějším filmovým činovníkům třetí říše. Stál u produkce většiny propagandistických snímků vzniklých mezi roky 1933 až 1945, jako režisér natočil několik válečných filmů, věnovaných pilotům Luftwaffe. Ritterovy filmy měly podle jeho slov sloužit výhradně národu a vůdci Adolfu Hitlerovi, vše osobní muselo být obětováno pro společnou věc.
Tak je tomu i v jeho protikomunistickém filmu GPU, špionážním melodramatu odhalujícím intriky a brutální praktiky agentů ruské tajné policie. Ostatně název je odvozen od zkratky této mocné státní organizace (gosudarstvennoje političeskoje upravlenije).
Hrdinkou filmu je krásná houslistka Olga Fjodorovna, která pracuje jako špionka tohoto mocného aparátu. Jedinou její motivací je pomstít smrt svých rodičů, jež nechal zabít Nikolaj Bokša, vysoce postavený agent této organizace. Ten se do Olgy zamiluje a neprozřetelně jí prozradí, že se hodlá usadit někde v Británii. Olga jeho tajný plán vyzradí a Nikolaj je jako dvojitý agent na příkaz velení GPU zlikvidován. Olga nesmí organizaci opustit, a tak raději spáchá sebevraždu. Ve filmu se paralelně odvíjí příběh arménského studenta a odbojáře Petera a sekretářky Iriny. Oba nakonec doslova na poslední chvíli uniknou ze spárů sovětské policie, a to za vydatného přispění německé armády.
Sovětská státní policie je ve snímku prezentovaná jako chladnokrevná mašinérie plodící násilí, její agenti brutálně mučí členy protikomunistického odboje a cíleně likvidují všechny protivníky. Závěr ale naznačuje, že existuje světová mocnost, která se jim dokáže postavit. Z dnešního pohledu je tento akční thriller ukázkou průměrného řemesla, neobratné zápletky a množství primitivních klišé.
Jan Šulc, LFŠ 2013


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10