Jeden svět
ohodnotit

G.I. Joe 2: Odveta

G.I.Joe: Retaliation

Další název:
G.I.Joe 2: Cobra Strikes; G.I. Joe - Die Abrechnung
Rok:
2013
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
28.3.2013
„Speciální jednotka G.I.Joe je zpátky a zachraňuje svět!“
Popis / Obsah / Info k filmu G.I. Joe 2: Odveta
POZOR SPOILER

Přísně tajná jednotka zvaná G.I.Joe operuje v demilitarizované zóně, odkud má zachránit zběha. Akce se podaří.
Kapitán Duke Hauser se stal velitelem taktických operací. V jeho týmu jsou Roadblock, Lady Jaye, Flint a Snake Eyes. Jak víme, jejich úhlavní nepřátelé De Junay, zvaný Destroy a doktor, který se sám pojmenoval jako Cobra Komandér byli zajati. Nyní jsou v kriminále s maximální ostrahou. Oba agenti Cobry Storm Shadow a Zartan zmizeli.
Tým G.I.Joe letí zlikvidovat jadernou hlavici. Ta se nesmí transportovat. Takže se musí zničit na místě. Místo Snaka je zde mladík s přezdívkou Mouse. Akce začíná.
Dopadne to dobře, jako vždy a všichni jsou spokojeni. Včetně presidenta USA, který jde navštívit presidenta USA. Ano, je to jen dvojník a ten pravý je zavřen někde v podzemí. Nepravý je Zardan a ten slibuje, že jednotku G.I.Joe zničí.
Následuje masívní útok a všichni u jednotky zahynou mimo tří lidí. Je to Roadblock, Lady Jaye, Flint.
Do vězení s přísnou ostrahou je přiváděn nový vězeň. Je umístěn vedle Destraoye a Komandéra. Ten, koho přivedli je Storm Shadow.
Po útoku putují ti tři přeživší pouští. Netuší, že ve vězení se odehrává nelítostný boj, po kterém Storm Shadow a Komandér unikají. Destraoy byl ponechán svému osudu.
Protože byl Storm při útěku těžce spálen, posílá ho Komandér do hor, aby se léčil. Pro něj jsou vysláni dva lidé. Snake a Jinks.
Trojka se ukrývá v tělocvičně a odhaluje spiknutí s dvojníkem presidenta. Navštíví dalšího muže, který potřebuje ještě jiné důkazy. A tak se Lady Jaye dostává až na ples k samotnému presidentovi.
Mezitím byl Storm unesen přímo z kláštera vysoko v horách.
Jay je na plese odhalena a nucena prchat.
Storm Shadow, jsa obviněn z vraždy svého mistra, vysvětluje, co a jak se tehdy událo.
Pravý president je bit. A také sem přichází Komandér s kufrem, který může zničit svět. Jenže se musí provést sken presidentova oka, aby se mohl použít, což se ihned stane. Komandér tak má v rukou strašnou zbraň.
Storm přestává být nepřítelem.
Všichni jdou k Joe Coltonovi a zde se řádně vyzbrojí. Má totiž proběhnout setkání presidentů jaderných mocností a oni se chtějí účastnit. Je to totiž Zartanova past.
Setkání probíhá a presidentův dvojník spustí jaderný útok. Ostatní nemeškají a učiní totéž. A pak je předveden projekt Zeus...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu G.I. Joe 2: Odveta
Největší američtí hrdinové jsou zpět a tentokrát se musí očistit od obvinění z hrůzného zločinu, který nespáchali. Roadblock (Dwayne Johnson), Duke (Channing Tatum) a další ze speciální jednotky G.I.Joe musí opět čelit svému úhlavnímu nepříteli, organizaci Cobra, a stejně tak i nové a nebezpečné hrozbě, která operuje přímo ve vládě. Když všechny možnosti selžou, zůstává už jenom jediná - odveta. Roadblock a jeho nově sestavený tým (včetně Bruce Willise) se pouští do výbušného dobrodružství.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 09.03.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu G.I. Joe 2: Odveta
G. I. Joe 2 – Odveta za zradu v novém složení

Pokračování blockbusteru z roku 2009, jehož celkové tržby překonaly 300 milionů dolarůbylo jedním z nejočekávanějších filmů tohoto roku. Vyplatilo se napjaté očekávání? Celkem vzato ano, ale mohlo to být lepší…

V pokračování ústřední tým nebojuje pouze proti svému úhlavnímu nepříteli, organizaci COBRA, ale je také nucen čelit hrozbám vycházejícím zevnitř, přímo z vlády, které ohrožují samotnou existenci jednotky. Převedení filmu do 3D formátu mu dodává úplně nový rozměr a ještě intenzivněji vtáhne diváky do neutuchajícího sledu akčních scén. Do českých kin v RealD 3D a Digital 3D vstoupil film 28. března 2013. Jeho výkonnými producenty jsou Stephen Sommers, Herbert W. Gains, Erik Howsam, Gary Barber, Roger Birnbaum, David Ellison, Dana Goldberg a Paul Schwake. Kameramanem byl Stephen Windon, vedoucím výpravy Andrew Menzies a střihači Roger Barton a Jim May. Kostýmy navrhla Louise Mingenbach a autorem hudby je Henry Jackman. Než se pustím do samotného hodnocení, dejme slovo producentovi filmu. Lorenzo di Bonaventura, který se podílel na některých z dosud nejúspěšnějších filmových sérií včetně „Transformers“ s tržbami dosahujícími miliardy dolarů, měl pocit, že závěr prvního filmu ponechává prostor pro důkladnější ponor do světa „G. I. Joe“.
„Řekl jsem si, že zakončit první film náznakem, že by v Oválné pracovně mohl být vetřelec, je něco tak naprosto nečekaného, že by si to téma zasloužilo rozvinout… Bylo zásadní najít režiséra, který by se s filmem ztotožnil, vystihl všechny postavy v celé jejich komplexnosti a přistupoval k nim s respektem,“ říká di Bonaventura. Když zvažovali, kteří režiséři by připadali pro natočení druhého dílu v úvahu, Adam Goodman, prezident Paramount Film Group, di Bonaventuru překvapil, když navrhl stoupající režisérskou hvězdu Jona M. Chu, který měl čerstvě za sebou obrovský úspěch, dokument JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER. „Měli jsme s Jonem docela zvláštní první schůzku, protože naše životní zkušenosti jsou od sebe poměrně vzdálené, ale zjistil jsem, že on s mytologií G. I. Joe versus Cobra vyrůstal, a tudíž chápe vnitřní estetiku G. I. Joe, což je naprosto neocenitelné,“ vzpomíná di Bonaventura. „Po rozhovoru jsme si uvědomili, že se oba snažíme natočit stejný film, a byla to skvělá spolupráce.“

Technologie 3D film přesouvá do úplně jiné kategorie. Na toto spojení se filmová studia i režisér Jon M. Chu opravdu těšili. „Myslím, že díky 3D můžeme diváky pozvat přímo do našeho filmu,“ říká Chu. „Ve filmu se nám podařilo obsáhnout celou řadu rozličných míst v různých koutech světa od Tokia přes Pákistán až po Himálaj, a díky 3D technologii můžeme diváky do těchto míst přenést. Navíc si akční momenty užijí tak, jako by byli přímo uprostřed děje. Rány Dwaynea Johnsona tak působí mnohem silněji. Nejenže jste svědky toho, jak Storm Shadow mává svou katanou, dokonce zažíváte i pocit, že před čepelí uhýbáte. Díky 3D je zkrátka náš film pro diváky z celého světa zábavnější. Fanoušci G. I. Joe se navíc v tomto formátu dosud neměli příležitost se svými oblíbenci sejít, a proto jsme cítili povinnost je k tomuto dobrodružství přizvat.“ uvádí distributor, kterým je v ČR společnost CinemArt. Jak se to tedy celé povedlo? Bezesporu divák, který miluje akci, si film užije. Příběh je nabitý souboji, kde jsou využívány nejvynalézavější techniky vzájemné likvidace a postavy předvádějí nadlidské výkony, jak jsme ostatně u tohoto typu filmů zvyklí. Jenže nakonec paradoxně všechny efekty a bitky jaksi utlumí. Není totiž příliš času jednotlivé postavy blíž poznat. Od roku 2009 už přece jen uteklo dost času, takže před návštěvou kina nepochybíte, pokud si připomenete první část. Bez toho se vám totiž postavy slijí do jednoduchých prvoplánových klišé „silák“, „kámoš“, „playmate“, „samuraj“ atd. Občasné pokusy o dialogy vyznívají díky tomu, že na ně prostě není moc času, taktéž jako něco, co bychom si klidně odpustili. A pro znalce dějových linií je například dialog Dukea s Roadblockem téměř spoilerem budoucích okamžiků, protože tak to chodí…

To ale neznamená, že by snímek svému žánru dělal ostudu, naopak. V trendu návratů starých bardů akčních snímku se pokračuje a tak starý tým doplní Bruce Willis v roli zakladatele celé jednotky. „Kdo jiný by dokázal vystihnout ducha původního G. I. Joe než Bruce Willis?“ ptá se Chu. „Joe Colton je tajemná postava, o které se mluví v některých dílech komiksu, ale nikdy se s ní nesetkáme přímo. Takže když se objeví Bruce Willis a zaplní všechna bílá místa, je hned jasné, že Joe Colton je pro ducha G. I. Joe naprosto zásadní.“ Se stejným nadšením přijal zprávu o obsazení Bruce Willise do role původního G. I. Joe Dwayne Johnson. „Bruce Willis je synonymum pro opravdového chlapa. Nikdo lepší pro tuhle roli není.“ A i ostatní herci pro své role dělají maximum. Ať už je to citovaný Dwayne Johnson (jehož bicepsy jsou film od filmu větší), první ženská bojovnice nindža Elodie Yung (narodila ve Francii 22. února 1981) nebo Channing Tatum, Byung-Hun Lee (korejská superstar, která se vrací v roli Storm Shadowa) či D. J. Cotrona (narozen 23. května 1980 ve Wallingfordu, stát Connecticut, USA) v roli „nováčka“ Flinta. Ten kvůli této roli celé měsíce trénoval se specialisty na Parkour ze studia Tempest v Los Angeles. A opět stojí za zmínku hudba, kterou zkomponoval Henry Jackman, autor takových soundtracků, jako „Temný rytíř“ (2008), „Kick-Ass“ (2010), „X-Men: První třída“ (2011) nebo „Prázdniny“ (2006). Zkrátka, film mohl být jistě lepší, ale to neznamená, že si ho nemůžete užít. Ode mě získává 70%. A doufám, že pokračování bude. Ať je to jakkoli – bitek za účasti Johnsona a Willise není nikdy dost.

Ivan Hladík

G.I. Joe: Retaliation
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller
Kanada / USA, 2013, 110 min
Režie: Jon Chu
Hrají: Channing Tatum, Bruce Willis, Ray Park, Dwayne Johnson,
Elodie Yung, RZA, D.J. Cotrona, Adrianne Palicki, Ray Stevenson…
ČR premiéra: 28. 3. 2013, CinemArt
www.gijoemovie.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu G.I. Joe 2: Odveta
Po čtyřech letech od titulu Stephena Sommerse G.I. Joe (FP 10/2009) přichází do kin další akční sci-fi, inspirovaná herní sérií figurek společnosti Hasbro a nazvaná G.I. Joe: Odveta. Ačkoliv její příběh začíná tam, kde první snímek skončil (tedy infiltrací člena zločinecké organizace Cobra, Zartana, přímo do Bílého domu, kde se pomocí nanomasky vydává za prezidenta Spojených států), vystupují v něm zčásti jiné postavy a také děj nemá mnoho souvislostí s předcházejícím vyprávěním. – Falešný prezident obviní speciální vojenskou jednotku G.I. Joe ze zrady a přikáže ji zničit, aby mohl s dalšími členy Cobry získat moc nad světem pomocí atomového zbraňového systému. Přežijí pouze tři členové týmu, svalovec Roadblock, kráska Lady Jaye a svérázný voják Flint. Ti se spojí s nindži Snake Eyesem, Storm Shadowem a bojovnicí Jinx a pak i s prvním velitelem jednotky, penzionovaným generálem Coltonem. Společně překazí ďábelský plán nepřátel. V rozhodujícím boji zabijí Zartana i zdatného přisluhovače Fireflye, avšak šéf organizace Cobra Commander jim unikne. Moc se vrací do rukou skutečného prezidenta a na vševládné choutky Cobry doplatil jen Londýn, smetený atomovkami. To však nikoho příliš nepálí. – Americký režisér s asijskými kořeny Jon M. Chu (nar. 1979) dosud natočil druhý a třetí díl taneční série Let’s Dance a úspěšný dokument o Justinu Bieberovi. Ve svém prvním velkofilmu prokazuje zručnost ve zvládnutí akční látky, zaplněné zejména pyrotechnickými kousky. Za pozornost stojí originální sekvence boje nindžů na velehorských skalách, jež ovšem svou povahou vybočuje z žánru. Snímek možná vyhovuje požadavkům mladých diváků, jeho děj se však vymyká jakékoliv logice a je jen snůškou pospojovaných akčních situací, doprovázených plytkými dialogy a patřičnou dávkou amerického patriotismu. – Název jednotky G.I. Joe je odvozen od obecného označení amerického vojáka, původně pěšáka. Kromě dvou hraných filmů podle herní série společnosti Hasbro, jež začala v roce 1964, existují také komiksy, kreslené TV série a videohry. Jiné figurky z dílny Hasbro jsou hrdiny filmů, nazvaných podle nich, Transformers.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

G.I.Joe (2009)

 G.I.Joe (2009)
G.I.Joe n
G.I.Joe: The Rise of Cobra
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Stephen Sommers

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Červánková královna (1982) [TV...

09:00 - 10:00

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190366
Osobností: 697519
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177994

Poslední komentáře

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Road House (2024)

Road House
Road House z roku 1989 jsem   kdysi asi 2x viděl a tenkrát   se mi to líbilo, další   pokračování z roku 2006   neznám a novej RH jsem chtěl   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

The Persuaders! (1971) [TV seriá...

The Persuaders!
Dnes už patrně skoro   zapomenutý dobrodružný   televizní seriál z počátku   70.let minulého století.   Dnes to může působit už   poněkud více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10