Friendly Fire (1979) [TV film]

Friendly Fire

Další název: Noční výstřel

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 147 min.
„Protiválečné drama, natočené podle skutečného příběhu farmářské rodiny z Iowy“
V březnu roku 1970 byli manželé Peg a Gene Mullenovi informováni americkým armádním důstojníkem, který se dostavil na jejich farmu v Iowě, že jejich syn, seržant Michael Eugene Mullen ve Vietnamu padl. Když Michael do Vietnamu odjížděl, Mullenovi si uvědomovali, že může v boji zemřít a byli předem na takovou možnost připraveni. Co však nečekali, bylo zjištění, že syn nezahynul v boji s nepřítelem, ale nešťastnou náhodou. S takovou skutečností se smířit nedokázali, "oficiální" verzi odmítli a Peg se rozhodla dozvědět se víc o okolnostech synovy smrti. Její snaha zjistit pravdu je zápas s lhostejností úřadů, všude naráží na lži a vyhýbavé odpovědi. Teprve po několika měsících, kdy její pátrání bylo ze strany armády úmyslně mařeno, vyjde pravda najevo: jejich syn byl sice zabit nešťastnou náhodou, ale smrtící rána přišla z vlastních řad. Toto zjištění podnítí Peg k totálnímu protiválečnému tažení.

Scénář k filmu je adaptací článků, původně uveřejněných v časopise New Yorker C.D.B. Bryanem, v nichž popisoval utrpení rodiny Mullenových. Tento významný protiválečný film, odrážející dopad vietnamské války na obyčejné americké rodiny, obdržel mimo jiné 4 ceny Emmy a nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší televizní film.  Autor: Veronika42

režie:
David Greene
 
 
hraje:
Carol Burnett (Peg Mullenová), Ned Beatty (Gene Mullen), Sam Waterston (C.D. Bryan ), Dennis Erdman (Michael E. Mullen), Timothy Hutton (John Mullen), Sherry Hursey (Patricia Mullen), Michael Flanagan (otec Shimon ), Hilly Hicks (Willis Huddleston), William Jordan (plukovník Byron Schindler ), Vernon Weddle (plukovník Georgi), Jack Rader (seržant Fitzgerald), David Keith (Leroy Hamilton ), Bernard Behrens (Dietrich), Ford Rainey (Hamilton), Phillip R. Allen (Ralph Jenner), Mark L. Taylor (kapitán Bannock), Jenny Sullivan (ppaní Bryanová), Charles Cyphers (Tom Loomis), Nicolas Coster (Carl), Sierra Pecheur (paní Hamiltonová)
 
 
scénář:
Fay Kanin (podle knihy C.D.B. Bryana)
 
 
kamera:
Harry J. May
 
 
hudba:
Leonard Rosenman
 
 
střih:
Michael Economou
 
 
koproducent:
Fay Kanin
 
 
výkonný producent:
Martin Starger
 
 
producent:
Philip Barry
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.