Francoise aneb Život v manželství (1963)

Francoise aneb Život v manželství (Françoise ou La vie conjugale)
80 %
 
 

Françoise ou La vie conjugale

Další název: Per il bene e per il male; Anatomy of a Marriage: My Days with Françoise

    Žánr: drama
    Země: Francie / Itálie / NSR
    Délka: 92 min.
„Anatomie jednoho manželství – z pohledu ženy. První část francouzského koprodukčního filmu.“
Černobílý francouzsko-italsko-německý film z roku 1964 se skládá ze dvou samostatných částí. První část pod názvem Jean-Marc aneb Život v manželství představuje pět událostí v životě páru z pohledu muže, druhá část, Françoise aneb Život v manželství, zobrazuje tytéž události pohledem manželky.

Na právnické fakultě v Pařiži se Jean-Marc Dubreuil poznává s krásnou Françoise, zamilují se do sebe, po čase se vezmou a narodí se jim dítě. Muž posléze na venkově sežene práci u soudu a zatímco se musí v novém místě zapracovávat, jeho žena zařizuje v Paříži jejich domácnost. Později se mu díky známostem podaří dostat místo v pařížské advokátní kanceláři a vrací se domů. Ale protože není spokojen s postoji a postupy svých šéfů, rozhodne se dá výpověď a otevřít si vlastní firmu. Mezitím se Françoise, aby trochu pozvedla rodinný rozpočet, rozhodne také pracovat a ve své práci má výrazný úspěch. To se ovšem ješitného muže hluboce dotkne a nastanou mezi nimi konflikty. Rozvod je na spadnutí, střídavě se rozcházejí a pokouší se o smír, rozejdou se znovu... Ale budou opravdu moci žít bez sebe?

V mnoha epizodách v daném úseku jejich života dochází k naprosto rozdílnému vnímání obou stran a je jen na divákovi, kterému pohledu dá přednost.  Autor: melakara

režie:
André Cayatte
 
 
hraje:
Jacques Charrier (Jean-Marc Dubreuil), Marie-José Nat (Françoise Dubreuilová), Giani Esposito (Ettore), Macha Méril (Nicole), Jacques Monod (Rouquier), Blanchette Brunoy (Suzanne Aubryová), Alfred Adam (Fernand Aubry), Jacques Marin, Marcel Pérès, Henri Crémieux, Lina Roxa, Yves Vincent (Granjouan), Hélène Duc, Georges Rivière (Philippe), Jean-Jacques Steen, Michel Tureau (Milou), Jean-Henri Chambois (předseda soudu), Michel Subor (Roger), Jacqueline Porel (Line), Rosita Fernández, Anne Caprile (paní Monierová), Yvan Chiffre (Christian), Jean Léon, Corinne Armand (Christine), André Dalibert, Albert Dinan, Robert Porte, Marcelle Ranson-Hervé, Sybil Saulnier (Danièle), Michéle Girardon (Patricia), Nicole Chaumot (Philippe), Paul Faivre (Raucoule), Micheline Sandrel, Madeleine Suffel (nájemnice), Julien Verdier (vrátný)
 
 
scénář:
André Cayatte, Louis Sapin, Maurice Aubergé (spolupráce)
 
 
kamera:
Maurice Fellous, Roger Fellous
 
 
hudba:
Louiguy
 
 
výprava-architekt:
Robert Clavel
 
 
střih:
Paul Cayatte
 
 
zvuk:
Jacques Lebreton
 
 
vedoucí produkce:
Léon Sanz
 
 
asistent režie:
Jacques Bourdon, Pierre Léaud
 
 
fotograf:
Roger Corbeau
 
 
producent:
Raymond Froment
 
 
skript:
Aurore Chabrol (supervize)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.