Duben
ohodnotit

Železný kříž

Cross of Iron

Další název:
Steiner - Das Eiserne Kreuz 1
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
127 minut
„Válečné drama z východní fronty roku 1943“

Obsah filmu Železný kříž

 
Seržant Steiner (James Coburn) je vynikající a mnohokrát dekorovaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell) s jeho prušáckým nadšením, ho v tom jenom utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení vlekoucí se válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují.

ŽELEZNÝ KŘÍŽ se stal posledním velkým dílem Sama Peckinpaha, působivou výpovědí proti válce, která kosí nevinné a neštítí se ani zneužívat děti. I když Peckinpah v evropských podmínkách nemohl pracovat se svým obvyklým štábem,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Sam PeckinpahSam Peckinpah  
hraje:
James CoburnJames Coburn.....desiatnik Rolf Steiner [48]   
Maximilian SchellMaximilian Schell.....kapitán Stransky [46]   
James MasonJames Mason.....plukovník Brandt [67]   
David WarnerDavid Warner.....kapitán Kiesel [35]   
Klaus LöwitschKlaus Löwitsch.....poddôstojník Kruger [41]   
Vadim GlownaVadim Glowna.....Kern [35]   
Fred StillkrauthFred Stillkrauth.....Schnurrbart [37]   
Burkhard DriestBurkhard Driest.....Maag [37]   
Senta BergerSenta Berger.....sestra Eva [35]   
Véronique VendellVéronique Vendell.....Marga [34]   
Arthur BraussArthur Brauss.....Zoll [40]   
Slavko ŠtimacSlavko Štimac.....ruský vojáček [16]   
Roger FritzRoger Fritz.....Triebig [40]   
Dieter SchidorDieter Schidor.....Anselm [28]   
Michael NowkaMichael Nowka.....Dietz [24]   
Vladan ŽivkovićVladan Živković  
scénář:
Julius J. EpsteinJulius J. Epstein  
Herbert AsmodiHerbert Asmodi  
námět:
Willi HeinrichWilli Heinrich.....román Das geduldige Fleisch (Trpělivé maso) [56]   
hudba:
Ernest GoldErnest Gold  
kamera:
John CoquillonJohn Coquillon  
střih:
Tony LawsonTony Lawson  
Michael EllisMichael Ellis  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, ruská, francouzská, německá
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Železný kříž >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Xpojntman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2020
Pěkný film o osobní statečnosti a   odpovědnosti vojáka. Nakonec ani ten důstojník   mi nepřišel tak nesympatický.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2019
Tak trochu jiný pohled na druhou světovou válku   z pohledu německého vojáka. V první půlce   komorní psychologické drama, v druhé části se   k tomu přidá i trochu válečné akce. Celkově   to je z pohledu válečného drama slabší   podprůměr.
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.11.2015
Film, žel, nevybočuje z obvyklých šablon, tj.   že válka je nesmyslné a zbytečné utrpení,   které každý nenávidí, a Němci že jsou buď   krutí fanatici, anebo deprimovaní poraženci, a   na druhé straně fronty jsou jen samí hrdinové   bez bázně a hany. Ale už jen sama existence   válek usvědčuje tento jednostranný pohled na   válčení z trapného omylu; tudíž i takovéto   humanistické filmy vyznívají trapně a navíc   je to už značně nudné.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Válka na východě
Mistrný válečný snímek, natočený   charakteristickým Peckinpahovým westernovým   stylem. Většina bojových scén je zcela   bezchybných, a pokud ještě o něčem   pochybujeme, prvotřídní dojem v nás utvrdí   nečekaný prostřih, zpomalení, symbol, ironie.   Z hlediska obsahu se nejedná o žádnou   průhlednou záležitost. Stranského chápeme:   není to zbabělec, prostě nechce porušit   tradici své rodiny a musí se k železnému   kříži dostat, ať to stojí, co to stojí.   Četař Steiner ale představuje nebývalý   oříšek. Bojuje, jak nejlépe a nejčestněji   umí, a to proto, že se ocitl tam, kde se octl.   Nijak nadšen z toho není, právě naopak:   nenávidí důstojníky už kvůli tomu, že jsou   důstojníky. Ale nevzbouří se, nerezignuje.   Dělá to, co nejvíce nenávidí, dál.   Zvláštní a velmi silný existencionálně   pesimistický snímek.
Ondrus21
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.8.2013
Na to, že to točil americký režisér, je to   překvapivě dobrý a realistický film z   východní fronty, ačkoliv i tady by se pár   nesmyslů našlo. Desátník Steiner, ostřílený   válečník, který nenávidí válku a armádu,   dostane nového velícího důstojníka, nacistu a   fanatika kapitána Stránského, který prahne po   železném kříži a neštítí se kvůli tomu   ani lhát o svých (ne)zásluhách v boji. Steiner   a jeho lidé se pro něj však stávají   nepohodlnými, protože ho můžou usvědčit ze   lži. V celku pěkný válečný film, ale ten   konec jsem moc nepobral. Čekal jsem, že ho na   místě zastřelí a oni se skoro spřátelili. No   a korunu tomu dala scéna, kde kapitán neví, jak   se nabíjí samopal. Na plný počet bodů to sice   není, ale i tak to rozhodně stojí za   shlédnutí.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2013
Výborný starší válečný film s J.Coburnem   jako německým seržantem Steinerem který   nenávidí válku ale je to skvělý několikrát   oceněný válečník.Je málo válečných filmů   aby hlavní roli ve filmu hráli Německé   jednotky.Výborné válečné akce ale i   dramatické scény.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2012
Hlavne kríž, ostatné je nepostatné?
Zasa som prekvapený vysokými hodnoteniami i   priaznivými ohlasmi na tento film. By ma   zaujímalo za čo? Ale poporiadku. Európa.   Výroba v Európe a podieľali sa i Nemci,   staršie dátum. Dosť často v tomto prípade a   aj tu, sú všetci vojaci (a vlastne asi aj celý   národ) proti vojne, iba pár fanatikov a pár zo   strany chcú bojovať (plus zopár z SS).   Zaujímavé, že pár fanatikov a pár zo strany   (plus zopár z SS), napriek pacifikému názoru   celého národa, dokázali dobyť takmer celú   Európu a došli až k bránom Moskvy. Taký je   aspoň dojem z filmu. Film je troška drsnejí,   očividne prvoplánovo s cieľom šokovať a   neidealizovať vojnu. No dá sa to aj lepšie.   Jedine za čo dávam body je poručík Maier,   kapitán Kiesel a celkom zaujímavý začiatok,   ktorý ma bavil, až potom sa to zvrtlo. Dej   predvídateľný, koniec čakaný, akurát nie   dokončený. Najväčší problém ústredné dve   postavy. Jeden vojak, ktorý má slušnú   autonómiu a dosť mu toho prechádza. V reále by   ho zrejme už dávno odpratali, už len preto, že   podkopanú autoritu špičiek a dôstojníkov   nikdy nenahradí jeden frajer, i keby mal   vlastnosti ramba. Jeden kapitán čo si ide po   železný kríž a stoj čo stoj ho musí mať.   Problém je v tom, že ho tvorcovia vykrelili ako   úplného blba. Nerobím si ilúzie, že všetci   dôstojníci sú zrovna Mainsteinovia, ale nejaké   minimálne znalosti musia mať. Tuna žiaľ   stretávame zrejme prvého kapitána v histórii   ľudstva čo nevie nabiť samopal. Samotné bitky   tiež nič moc. Akoby nahnali komparz na nejaké   pole, pár výstrelov, pár výbuchov, pár   pádov, náhodne postrihané a bitka hotová. A   opäť sa aspoň utvrdíme, že nemáme zabúdať   na príručku prežitia, ak vás začne zvádzať   ženská (tobôž nepriateľ), zadarmo to nebude.   No tento snímok veru nie je žiadna sláva
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.6.2012
Válečný film se vším. Není tu naděje, na   žádné straně není dobro. Válka je peklo a to   je i tento film. James Coburn a James Mason pro   mě v nejlepších rolích jejich filmografie.   Peckinpah je mistr v zobrazování násilí.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Ano takový jiný válečný film, jak zde bylo   napsáno. Zajímavý pohled z Německé strany,   drsný, krutý, reálný,,,,
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2011
Mezi nespočtem válečných filmů americké   provenience jde bezpochyby o netuctovou   záležitost. Sam Peckinpah infikoval zavedený   žánr svým typickým drsně westernovým stylem,   který se projevuje jak v chování postav, tak   nejokatěji v těch klasických zpomalených   záběrech. Režisér se s krutým cynismem   vysmívá válečnému třeštění a ideálům, v   jejichž jméně k němu dochází. Jeho morální   a psychologické zaujetí vyděluje Železný   kříž z řady jiných válečných eposů.   Trochu ztrácí na technické nedokonalosti   bojových scén, některé pasáže - třeba   setkání s ženskou jednotkou - jsou zase   nečekaně působivé. Nakonec ale nemám pocit   úplné konzistence a nevím, co film poznamenalo   víc, jestli čas nebo Peckinpahovy režisérské   manýry. Nedokonalé ale nevšední a hodné   pozornosti.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14385minih14385Noc rozhodnutí (1993) [TV inscenace] 
Noc rozhodnutí n
minih6568minih6568Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (1981) 
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku n
minih148392minih148392Povstání mrtvých: Strážní věž (2015) 
Dead Rising n
minih13323minih13323Na kometě (1970) 
Na kometě n
minih16314minih16314Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku (1986) 
Police Academy 3: Back in Training n
minih168196minih1681961917 (2019) 
1917 n
minih7056minih7056Dva lidi v ZOO (1989) 
Dva lidi v ZOO n
minih13994minih13994Není co ztratit (1997) 
Nothing To Lose n
minih39470minih39470Péčko pro začátečníky (2003) 
After School Special n
minih154863minih154863Metanol (2018) [TV film] 
Metanol n


Hodnocení:n12345678910
Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10