Žaluji (1941)

Žaluji (Ich klage an)

Ich klage an

Další název: I accuse

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 125 min.
Slavný lékař a profesor Heyt (Paul Hartmann) zjistí, že jeho milovaná žena Hanna onemocněla roztroušenou sklerózou. Manžel se marně snaží postupující zhoubnou nemoc účinně zastavit a nešťastnou ženu zachránit. Když se přesvědčí o tom, že to není možné, a že už vyzkoušel všechny prostředky, převládne v jeho dalším jednání soucit. Podá Hanně na její výslovné přání prudký a rychle účinkující jed a umožní jí tak "milosrdnou smrt". Starý přítel jeho ženy profesor Lang obviní Heyta z vraždy. Zatímco probíhá soudní proces, dochází k výraznému přehodnocení otázky aktivní pomoci při smrti. Nastane situace v praxi lékaře Langa, kdy podobný případ změní jeho názor, a profesor se Heyta u soudu zastane.

Snímnek byl nacistickými pohlaváry přijat s porozuměním a byl ochotně využíván k propagandě. Sloužil jim k ospravedlnění masových vražd duševně chorých a tělesně postižených, které v tehdejším Německu probíhaly od roku 1933. Nacisté je nazývali euthanasií.

V dalších hlavních rolích kromě Paula Hartmanna - Heidemarie Hatheyerová a Matthias Wieman.  Autor: curil

režie:
Wolfgang Liebeneiner
 
 
hraje:
Mathias Wieman (Dr. Bernhard Lang), Heidemarie Hatheyer (Hanna Heyt), Paul Hartmann (Professor Thomas Heyt), Margarette Haagen (Berta), Charlotte Thiele (Dr. Barbara Burckhardt), Christian Kayßler (Kriebelmeyer), Harald Paulsen (Eduard Stretter), Albert Florath (Professor Schlüter), Ilse Fürstenberg, Karin Evans (Erna Balg), Hans Nielsen (Dr. Höfer), Franz Schafheitlin (Straten), Erich Ponto (Professor Werther), Otto Graf (Engel), Werner Pledath (Pastor Gömer), Werner Siegert
 
 
kamera:
Friedl Behn-Grund
 
 
hudba:
Norbert Schultze
 
 
střih:
Walter von Bonhorst
 
 
zvuk:
Hans Grimm, Hermann Storr
 
 
výprava:
Fritz Lück, Fritz Maurischat
 
 
výkonný producent:
Heinrich Jonen
 
 
producent:
Ewald von Demandowsky
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.