Válka světů (2005)

Válka světů (War of the Worlds)
73.8 %
 
 

War of the Worlds

Další název: Vojna svetov (SK); Krieg der Welten

    Žánr: sci-fi / katastrofický / horor
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 29.6.2005        
    Délka: 117 min.
„Poslední válku na Zemi nezačnou lidé.“
Rozvedený jeřábník Ray Ferrier se musí na několik dnů postarat o desetiletou Rachel a šestnáctiletého Robbieho, protože jejich matka odjíždí s novým přítelem Timem k rodičům do Bostonu. Ray se marně snaží upoutat Robbieho, který ho okázale přehlíží. Jeho pohrdání otcem zdaleka není to nejhorší, co Raye čeká. Po celém světě začnou řádit podivné magnetické bouře a děsivé smršti blesků zasáhnou i New Jersey. Ray uvidí na vlastní oči, jak se z obrovské jámy uprostřed města zvedne gigantický stroj na třech nohách a mechanickými chapadly a žhnoucími paprsky rozsévá zkázu. Odveze tedy děti z dosahu destrukce, schovají se na noc ve sklepě a přežijí. Další den se od mladé reportérky dozvědí, že podobné stroje, které zaútočily po celém světě, chrání silové pole a útok armády byl neúčinný. Ray se vydá s dětmi na cestu do Bostonu a cestou se pohádá s Robbiem, který se chce dát k armádě. Jen o vlásek uniknou mužům, kteří se zmocní jejich vozu, a když se objeví trojnožky, podaří se jim přežít jen díky shodě příznivých okolností. Když Ray nedokáže zastavit Robbieho, jenž se přidá k armádě, pokračuje v cestě s Rachel a ukryje se s ní ve sklepě zničeného domu. Setká se tu s podivínským Harlanem, který se chystá s vetřelci bojovat. Ray se mu to snaží rozmluvit, a když pochopí, že muž by na ně mohl upoutat pozornost, a ohrozit tím život Rachel, zabije ho. Okénkem potom sleduje stroje, které chytají lidi a vyrábějí z nich hnojivo. Když jsou krátce nato odhaleni a Rachel je jedním ze strojů odvlečena, vrhne se zoufalý Ray do boje.

Zdroj: Nova

režie:
Steven Spielberg
 
 
hraje:
Tom Cruise (Ray Ferrier), Dakota Fanning (Rachel Ferrierová), Tim Robbins (Harlan Ogilvy), Miranda Otto (Mary Ann), David Alan Basche (Tim), Justin Chatwin (Robbie Ferrier), Rick Gonzalez (Vincent), Yul Vazquez (Julio), Lisa Ann Walter (barmanka), Ann Robinson (babička), Gene Barry (dědeček), Camillia Sanes (TV reportérka), John Scurti (kapitán trajektu), Suanne Spoke (podnikatelka), Nicole Signore (Refugee), Dendrie Taylor (matka), Christopher Evan Welch (fotograf), Riley G. Matthews (policista (neuveden)), A.J. Presley (pozůstalý), Megan Gamble (uprchlice), Freddie Johnson (přeživší z Bostonu), Stella Croxon (přeživší matka s klukem), Christy Lee Hughes, Martin Dew, Benjamin Ciaramello, Lenny Venito (Manny - automechanik), Mariann Mayberry (matka), Angel Princess (přeživší), Patrick Tierney (Extra), Sean Marrinan ((neuveden)), David Conley
 
 
námět:
H.G. Wells (román (1898))
 
 
scénář:
David Koepp, Josh Friedman
 
 
kamera:
Janusz Kamiński
 
 
hudba:
John Williams
 
 
kostýmy:
Joanna Johnston
 
 
střih:
Michael Kahn
 
 
zvuk:
Richard King (design), Ron Judkins
 
 
produkce:
Kathleen Kennedy, Colin Wilson
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
výtvarník:
Doug Chiang, Jason Mahakian, Scott Getzinger, Marc Gabbana, John Bullard
 
 
mluví:
Morgan Freeman (vypravěč)
 
 
zvláštní efekty:
Ronald W. Mathews, William Catania, Eric Cook, Andrew Miller, Keith Haynes, Andrew Mortelliti, Daniel Sudick (koordinátor), Lindsay MacGowan (supervize)
 
 
II. kamera:
David Devlin
 
 
II. režie:
Vic Armstrong, James Kerwin
 
 
animace:
Industrial Light & Magic
 
 
koordinátor kaskadérů:
Vic Armstrong
 
 
vizuální efekty:
Dennis Muren (supervize), Patrick Jarvis, Marshall Richard Krasser, Industrial Light & Magic, Bryan Thombs, Michael Gleason, Ben O´Brien, Mark Siegel, Ryan Heuett, Harold Weed, Joseph C. Pepe, Scott Camera-Smith, Steve Gawley, Paul Huston, Lori Arnold, Dugan Beach, Jeffrey Benedict, Melissa Mullin, Pablo Helman (supervize)
 
 
masky:
Stan Winston Studio (zvláštní maskérské efekty), Harlow Effects (zvláštní maskérské efekty)
 
 
asistent architekta:
Curt Beech
 
 
výprava:
Rick Carter, James Clyne
 
 
nahrál:
Tom Raney (bicí nástroje (neuveden))
 
 
výkonný producent:
Paula Wagner
 
 
kaskadér:
Stacey Carino, Ming Qiu, Shawnna Thibodeau, Eliza Coleman, Heidi Moneymaker, Kym Washington, Stephanie Finochio, Jesse V. Johnson, Nina Armstrong
 
 
asistent střihu:
Mark George Gillard
 
 
casting:
Debra Zane
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.