Soukromá vichřice (1967)

Soukromá vichřice
74.7 %
 
 
    Žánr: černá komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.12.1967        
    Délka: 96 min.
„Hořká komedie o manželství, nevěře a podivné lásce podle novely Vladimíra Párala s podtitulem Laboratorní zpráva ze života hmyzu.“
Život zaměstnanců ústecké chemičky se odvíjí v zaběhnutých stereotypech. Áda Vinš dostává po desetiletém manželství od své Joži každou neděli kuře a každou sobotu sex. Neděli doplní kanasta s manželi Nejtrovými. Ádův podřízený, třicetiletý provozář Standa, dře denně po práci na přestavbě domku. Každou sobotu se na svobodárně pomiluje se svojí Bohunkou a v neděli je na stavbě. Jako vejce vejci se podobají i dny pracovní. Mění se jen roční období. Jednu jarní sobotu je všechno jinak. Áda čeká u auta na Jožu, která nakupuje. Nudí se, a osloví proto hezkou Bohunku. Dívka přijme jeho nabídku na výlet do přírody. Ve srovnání s přízemním Standou má zkušený Áda romantické řeči i chování a Bohunka jeho "kouzlu" podlehne. Milenci se nastěhují do chaty, kterou Ádovi půjčil Joska Nejtr. Sám Joska situaci využije k utěšování osamělé Joži. Nešťastný Standa vymýšlí různé pasti a triky, kterými by zničil svůdce své Bohunky. Jenomže vztah Ády a Bohunky spěje k zániku sám o sobě. Na chatě je vlhko a zima a dívka vaří denně jediné co umí - guláš z buřtů. Áda je rád, když si jí Standa z chaty odvede. Za čas je vše ve starých kolejích. Joža dostala na usmířenou zlatý náramek. Standa s Bohunkou, teď už manželé, přijímají návštěvu jiné mladé dvojice, aby si zahráli kanastu.

režie:
Hynek Bočan
 
 
hraje:
Daniela Kolářová (Bohunka Augustová), Pavel Landovský (Standa Kocián, Bohunčin snoubenec), Josef Somr (Áda Vinš, Standův nadřízený), Míla Myslíková (Joža, Vinšova žena), Josef Chvalina (Joska Nejtr, Ádův podřízený), Evelyna Steimarová (Inka, Bohunčina spolubydlící), Adolf Minský (Standův otec), Hana Kreihanslová (sekretářka), Jaroslav Satoranský (Miran, Inčin snoubenec), Vladimír Ptáček (hostinský na venkově), Věra Kalendová (vrátná), Jaroslav Radimecký (vrátný), Josef Elsner (zedník), Václav Kotva (bezpečnostní technik), Václav Lohniský (opilec v hospodě), Jan Cmíral (vrchní v kavárně), Ivan Vyskočil (Idin mladík), Jiřina Bohdalová (host Čínské restaurace), Jiří Menzel (host Čínské restaurace), Václav Neckář (host Čínské restaurace), Štěpánka Řeháková (host Čínské restaurace), Ivan Kraus (vrchní), Zdeněk Kutil (opilec před hospodou), Josef Vondráček (milenec), Vladimír Páral (brýlatý muž v hospodě), Luděk Sobota (voják na ulici), Eva Geislerová (Ida, Nejtrova žena), Soňa Šimberová (Standova matka), Jiří Sýkora (vrchní v intelektuálské kavárně), Jan Diviš (muž podobný Vinšovi), Marie Hübschová (žena podobná Jože)
 
 
námět:
Vladimír Páral (novela)
 
 
scénář:
Vladimír Páral, Hynek Bočan, Věra Kalábová
 
 
kamera:
Jan Němeček
 
 
hudba:
Jaromír Vejvoda (skladba "Škoda lásky" (1927)), Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
František Kauler
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Emil Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Josef Císař
 
 
II. kamera:
Karel Hejsek
 
 
masky:
Miloslav Koubek
 
 
dramaturgie:
Radovan Kalina
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Beránek, Josef Hudlička
 
 
pomocná režie:
Josef Krameš
 
 
fotograf:
Josef Janoušek
 
 
asistent vedoucího výroby:
Ctibor Jeřábek
 
 
výprava:
Eva Slívová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.