Duben
ohodnotit

Občanský průkaz

Další název:
Identity Card; Občiansky preukaz
Rok:
2010
Délka:
137 minut
Premiéra v ČR:
21.10.2010
„Příběh o jedné rebelii proti husákovskému socialismu a vlastní cestě k dospělosti.“

Komentáře k filmu Občanský průkaz

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 59
jarda53
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.9.2017
Ne, každý má stejné   zkušenosti, jako filmoví   hrdinové, poznal jsem   desítky kluků, kterým snad   tatínek za nějaký   nespecifický obolus, zajistil   modrou knížku, ne že by   měli strach z vojny, ale na   vojně by jim chybělo   poflakování, popíjení.   Zahraniční desky stály v 70   letech dost peněz. Film si   říká o pochvalu, ale když   slyším za každým druhým   slovem ty nejhrubší výrazy,   které jsem se naučil až na   vojně a klidně hned po 20.   hodině. Dnes mladí nejdou na   vojnu, nemusí dělat a mají   nárok na nějaký peníz,   nevím za co by chtěli   cestovat kam si jejich hrdlo   ráčí. Film není úplně k   zahození, ale za 10 let   nikoho zajímat nebude...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.2.2014
Tak tenhle film mne chytil až   podruhé. Mladí herci jsou   kapánek toporní, ale čas   jistě jejich herectví   spraví. Já se bavil, ale ne   zas tak moc.   0708201112434/12928
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2011
Trojan jako režiser a   Jarkovský se svým   scénářem přesně zobrazili   dobu, kdy jsem byla právě   věkově hodně blízká   hlavním protagonistům.   Myslím si, že takový film   tu dlouho chyběl, a musím   zkonstatovat,že i když jsem   se nejen dobře bavila a   zavzpomínala, nemohla jsem   brát z nadsázkou nic, co tu   bylo řečeno, protože   všechno byla pravda. Takže   souhlasím s Barou 40...
Frolíček
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.1.2011
Smekám před panem Trojanem,   který tenhle film natočil. A   paradoxně i za to, že se mi   z kina zrovna nešlo s lehkým   srdcem, ale ona to zase   taková "pr...l" v   té době nebyla. Můžu jen   děkovat, že si pamatuji až   zlatá osmdesátá.
Předně musím pochválit   herecké výkony - úvodní   čtveřice občas skřípala,   ale šlo o talentované   jedince, kterým se dal jejich   příběh uvěřit. Myšička   a Geislerová na jedničku,   zbytek taky slušný. Co   musím maximálně vyzdvihnout   tak výpravu - detaily   oděvů, vybavení kuchyně,   chemlonové dečky, tady si   opravdu vyhráli a v jedné   chvíli jsme zkonstatovali,   že v jedné z našich   rodinných domácností byl   stejný unifikovaný   konferenční stolek, v druhé   zas váza ze skla. Hudba je   také na jedničku z   hvězdičkou.
Co mi   vadilo je délka, přes dvě   hodiny bylo dost. Pak   rozkouskovanost děje. Na   začátku jsme obdrželi   informaci, že se jedná o rok   1974, ale pak se děj posouval   po skocích a informace   žádná, objevil se sníh a   informace, na kterou školu se   ten a ten hrdina   dostal/nedostal. Trošku v tom   byl zmatek, i vzhledem k   délce. Některé zajímavé   postavy se v průběhu děje   ztratily, škoda, že nevím,   jak dopadla spolužačka   Fikotová, alespoň o   učitelce jsme se   dozvěděli.
Nicméně   od desítky je tenhle snímek   jenom kousíček.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.11.2010
Příjemné překvapení
Na počátku tohoto textu bych   rád varoval případné   čtenáře, že následující   text může obsahovat   některá prozrazení point z   filmu. Také bych chtěl na   počátku přiznat, že jsem   se na tento film vypravil   spíše s obavami a myšlenkou   „to zas bude kravina“.   Očekával jsem, že uvidím   další poplatný a hloupý   film. Byl jsem však mile   překvapen.

Děj se odehrává v   polovině sedmdesátých let.   V této době jsem se teprve   učil lézt, když naši   hrdinové dovršovali věku   patnácti let. Celý film i   námět má obrovský   potenciál, nebyl však plně   využit. Škoda. Film je   směsí různých žánrů.   Nalezneme zde komiku i drama.   Místy film lehce mrazí.   Snímek by však měl   vyprávět o životě, jaký v   té době sedmdesátých let   byl. Kladně hodnotím   provedení výpravy, i když   tady bych také mohl mít   nějaké výtky. Např.   řeznický obchod byl jistě   daleko více zásoben, než je   ve filmu znázorněno. Během   sledování filmu uvídíte s   velkým smyslem pro detail, co   se nosilo za oblečení, jaká   byla vybavení domácností a   jaké se prodávaly   potravinové produkty.

Pozdržím se   trochu u těch výtek. Ve   filmu jsem si povšiml   několika nelogičností.   Možná se v nich mohu mýlit.   Tak za prvé v průběhu děje   se ukáže, že starý pan   major Pačes neumí číst,   ani psát. Naučil se   maximálně jen podpis,   takovou tu muří nohu. Tak   nám to v jedné scéně   vysvětluje jeho syn v   podání Václava Kopty   (rotný Pačes). Jak je tedy   možné, že na počátku   příběhu čte? Čte seznam   jmen nových držitelů   občanského průkazu.

Druhou   nelogičností považuji   vystupování Václava Kopty,   co by rotného Pačese. Ve   filmu působí jako jeden z   mnoha místních pražských   policistů. Pak jej v jiné   scéně vidíme, jako jednoho   z členů zásahové jednotky   v Rudolfově. Kde se tam vzal?   Nepatřil snad rotný Pačes k   jiné jednotce? Do jiného   města? Nebyl náhodou jinde   místně příslušný?


Třetí   nelogičnost vidím v osudu   jednoho z občanských   průkazů. Buď ta chyba   vznikla střihem, prací   skriptky nebo režií.V jedné   části filmu jsi mladí   chlapci zadrženi rotným   Pačesem a jeden z mladíků   tvrdí, že ten svůj   občanský průkaz zapomněl   doma. Pak se při výslechu   ten průkaz najednou ukáže   na policii. To je doprovázeno   komentářem mezi chlapci, že   ten průkaz mu musel někdo   ukrást ve škole. Je to jen   detail. Ale měl jsem pocit,   že nějaká chyba byla   scénáristicky doháněna.  

Celý   příběh se odehrává v   rozmezí 4-5 let. Sledujeme   zde dospívání hrdinů,   práskačství, pokusy o   útěk za kopečky, první   lásky, alkoholové dýchánky   a hromadu poukázání na   různé hudební skupiny. Film   neobsahuje žádné erotické   scény (vyjma jedné   pedagogické soulože).   Myslím si, že se během   více než dvouhodin trvání   smutně veselého filmu budete   bavit.


Na závěr je třeba   poukázat na nejlepší   herecké výkony. Především   je to ústřední čtveřice,   ale jedničku si rozhodně   zaslouží Martin Myšička.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.12.2010
Občanský průkaz
Občanský průkaz se mi   celkem nadprůměrně líbil,   přesto zde mám pár výtek,   a těmi bych si dovolil   začít: Tak za prvé se mi   zdá, že snímek nemá   vymezenou přesnou diváckou   skupinu. Těm co tuto dobu   (naštěstí) nezažili (k   těm se řadím například   já) to nebude připadat tak   nostalgické a záživné, pro   tu druhou skupinu jsou   jednotlivé reálie   vysvětlovány moc polopatě   (aspoň podle mého pohledu).   A za druhé vidím chybu v   celkové povídkovosti   příběhu. Kniha musí být   jistě vynikající, ale filmu   chybí ústřední děj a   skládá se spíše z   jednotlivých scén.
Ale teď k tomu pozitivu,   které převáží všechny   dosavadně zmíněné chyby.   Spojit hořkost a krutost s   komedií tak, aby to   nevypadalo jako fraška, se   podaří jen málokomu. Pan   Trojan už nám několikrát   dokázal, že režírovat umí   ("Želary",   "Mlýny") a je   mistrem své profese. Herecké   výkony také nebyly špatné,   i když bylo poznat že se   jedná o mladá ucha bez   zkušeností. Přesto jsem jim   jejich trápení a radosti   věřil. No a takové to   největší plus je   připomenutí té doby,   připomenutí si, že se   tenkrát opravdu nežilo tak   dobře, jak dnes někteří   tvrdí (P. S. - výborná   muzika která provází celým   dějem a je završena   závěrečnou peckou i s   videoklipem v titulkách)...
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2013
Když jsem se na film díval   prvně, byl jsem informován,   že jde o komedii, trošku   černohumorné, ale popravdě   i na podruhé na mě film   působí celkem smutně a   ukazuje jaký to v 70. letech   muselo bejt na HO..O v   některejch věcech! Ale i tak   velmi slušný, dobře   zahraný, dobře obsazený   film !!
PROCESOR
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
Je to trochu složitější. I   já se rád vyjadřuji k   historii, kterou jsem nezažil   a že jsem to nezažil tak to   nemůžu komentovat? Jenže   já to zažil .Dnes je každej   chytrej muže cestovat kam   chce , psát o čem chce,   fotit-kreslit co chce-   Spoiler. Scéna kdy přijede   na opušták starší brácha   a nechce nic jinýho než si   vzít džíny mi mrazí-. Na   vojně jsem byl tak mu trochu   rozumím. Je dobrý si občas   připomenout, že to tak vždy   nebylo..
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.6.2011
Filmová, křečovitá, propagandistická kravina
Historický film to není ani   náhodou, spíš   pseudohistorický. Tak   křečovitý a vykonstruovaný   film se jen tak nevidí.

Nebyl jsem   žádný svatoušek, když   jsem chodil do školy, dokonce   jsem dostal 2 z chování. A   tak si coby kvítko tehdejší   doby vzpomenu, jak jsme tehdy   mluvili a zděluji všem -   „Ty vole ten film je   kravina“. Celý film   charakterizuje scéna jak   parta 15 letých mániček   sedí na stráni a chlastá   „rumkoktejl“ a mudruje o   životě. Absurdní a těžko   uvěřitelná, je scéna kdy   si to v době vyučování   rozdává tělocvikář v s   ruštinářkou v tělocvičně   – to mysleli tvůrci tohodle   „veledíla“ vážně? A   opravdu si myslíte že   učitelský sbor na nějaké   tehdejší škole byl   dementní, aby řešil takto   „problémy“, které si   scénáristé tohodle filmu   vymysleli ? A esenbák( pro   dnešní mladé policista),   který neumí číst, to už   je sci-fi. Když v úvodu   filmu říká vypravěč –   „chodili jsme na nudný   nedělní procházky na   kterejch se chodily závidět   vilky všelijakej   komančskejch pracháčů“,   či věta - „Míťa skejsnul   s babičkou v týhle   komančský rezervaci“. Bylo   mi jasný, že celý film je   vlastně o tom, že se snaží   těžit( a myslí si že   divák z toho bude „na   větvi“) z toho, že chce   „vtipně“ pomlouvat   tehdejší dobu a nemýlil   jsem se - některé scény   jsou neskutečně   vykonstruované, jen v duchu   toho shodit tehdejší dobu co   nejvíce.

  Patrně některé máničky z   tehdejší doby ten film   nadchne, neboť je líčí   jako hrdiny odboje   tehdejšího režimu.   Skutečnost je taková, že se   chtěli nějak lišit, aby   byli zajímaví před   ostatními a možná i sami   pře sebou. Ale je to   přirozené, je to tak, že v   každé době se mládež   snaží revoltovat proti   světu dospělých, světu   svých otců.

Někteří současní   mladí lidé, kteří tento   filmový paskvil zhlédnou,   možná budou slepě věřit   tomu, co tam vidí, že to, co   se v něm ukazuje byla   běžná realita. Je mi jich   líto, neboť jsou obětí   propagandy.
PROŽIL   JSEM V TÉ DOBĚ O KTERÉ   POJEDNÁVÁ FILM ŠŤASTNÉ   DĚTSTVÍ A MLÁDÍ A NIC Z   TOHO CO SE VE FILMU   KŘEČOVITĚ POPISUJE JSEM   NEZAŽIL A ANI TO NEZAŽILO   99,% POPULACE TEHDEJŠÍHO   ČESKOSLOVENSKA
Dle   mého názoru je tento film je   stupidní propagandou, tvůrci   ho natočili proto, aby   démonizovali náš tehdejší   život Film ukazuje situace,   se kterýma se v té době   běžný člověk nesetkal -   drtivá většina lidí je   tehdy nezažilo.

V současné době může   natočit film kdokoliv, kdo od   těch správných sežene   peníze, a to je tento   případ - film je natočen na   odvrácení pozornosti a   zakrytí toho, že to co se   děje v naší zemi nyní již   daleko přesahuje, co se   ůdajně dělo v té době o   níž pojednává tento   filmový paskvil. Tento film   je propaganda, propaganda   jestupidnějšího formátu.   Položme si otázku, jak by   vypadal podobný film o naší   době - vybrat to nejhorší z   dnešní doby co můžou nyní   lidé ( a daleko víc lidí   než tehdy) prožít. Byl by   to krimi horor plný   zoufalství, krve, násilí,   strachu o existenci.Jenže   takový film nikdo nenatočí,   to se jaksi nehodí a nebo   přímo nesmí, točit takové   kritické filmy o současném   režimu.

Je to   můj názor na tento film a na   ten mam právo.

PS: ještě že jem ten   film neviděl v kině – byla   by škoda vyhozenejch peněz   za vstupný. Když už sme u   peněz – výrobu tohodle   „veledíla“   spolufinancovala Česká   televize - a z našich   koncesionářskýcch   poplatků. A ještě se na to   podílel fond na podporu   české kinematografie ! Pak   nemá český film vypadat jak   vypadá, když se vyhazujou   peníze na takoví ptákoviny,   jako je tento film či film Po   hlavě do ... O čem bude   další film? Asi o   pankáčích.

PRO JIRRIHO-
Protože mi přes svůj   komentář napsal jirry , tak   nyní napíši pro jirry   toto:
jelikož je jirry   asi mladý intelektuál,   který o té době o které   tak "zasvěceně"   píše ve svém komentáři   nanejvíš četl někde v   knížce či viděl nějaký   film podobného ražení jako   je Občanský průkaz,   nepokládám jeho názor na tu   dobu, za tu názor dobu   osvětlující. Ve svém   komentu píše v odstavci : To   nostalgie lidí...

Ten odstavec je možné   označit za pseudofilozofický   obrat chlapce který píše o   něčem čemu nerozumí.   Chlapec, kterému je okolo 25   let mne bude poučovat o té   době??? To je úsměvné   :-))) Já o té době něco   vím, žil jsem v ní, mam IQ   119, jsem poměrně   sečtělý, nejen ve světě   filmu, ale mam přehled o   životě obecně.

Jen ještě budu glosovat   jeho větu: úpěnlivé   lpění na ... - (to je   jirryova výstavní   intelektuálova věta).

Takže - nikdo   úpěnlivě nelpí, jen teď v   reakci na jrriho koment   konstatuji, že v té době   bylo daleko daleko   bezpečněji než nyní a   nejen zdánlivě. A jestli má   někdo pokřivené vidění   světa tak je to jirry a jemu   podobní. A uniformita a   stádnost lidí jako je jirry   je smutná ba triskní, ale je   to jejich problém, protože   podlehli propagandě, která   se po r. 1989 ze všech na ně   hrne. A jirri k lepší   kinematografii jistě   přispěje což se dá   vysledovat i podle toho, že   je jeho nejoblíbenější   film Pulp fiction historky z   podsvětí.:-))) Ne z mého,   ale z jirriho komentáře   čiší neznalost a omezený   rozhled.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.1.2016
Čekal jsem, že to bude   komedie na způsob Pějme   píseň dohola, a ono to bylo   dost smutné, smutné v tom   připomenutí si, v jaké   škaredé době jsme žili,   čeho všeho jsme se báli,   jak nás ti nahoře více či   méně skrytě ovládali.   Navíc zrovna čtu vzpomínky   Johna Boka Život mimo   kategorie, tak se mi to obé   spojilo (a nečekaně i přes   Bokovy dcery). Určitě se   jedná o potřebný film ve   smyslu zachování paměti   toho, v čem byl totalitní   systém u nás krutý vůči   mladým lidem, ale filmařsky   třeba Pelíšky mě dokázaly   nadchnout daleko více.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.3.2012
Dnešná doba nemá problémy tak hľadíme do minulosti
No jo no. Nemôžem hodnotiť   tú dobu. Keď končil   socializmus mal som 6 rokov a   pamätám si toho málo. Že   sme si už museli kupovať   písanky, že v uliciach bolo   plno ľudí a z tribún sa   kričalo, že tu bude druhé   Švajčiarsko a ešte čosi o   láske, čo zvíťazí nad   nenávisťou a potom si   pamätám ako učiteľky   takmer odpadávali s kŕčom v   tvári, keď sme im omylom   hovorili súdružka a nie pani   (no vysvetlite to decku,   ktoré to bolo zvyknuté tri   roky hovoriť v škôlke). Jo   a ešte pamätám zrazu plné   kostoly a ľudí búchajúc sa   do pŕs, prekrikujúc sa   navzájom, kto bol väčší   antikomunista. Veru, pamätám   si toho málo. Film je   ďalšia ťažká politická   záležitosť. Otrasný   zážitok. S komédiou to   nemá nič spoločné, ak áno   tak potom asi mám zvláštny   zmysel pre humor. Čo je však   najdesivejšie na filme, to   sú tí hlavní hrdinovia.   Sám na vlastnej koži viem   tak trocha, čo je boj s   alkoholom, takže ukazovať   aké je bombové flákať sa,   piť čučo a kecať o ničom,   to je na zamyslenie. Radšej   keby zobrali hrable či metlu   a čosi porobili okolo domu.   Ak si zoberú z týchto   "hrdinov" príklad   malé deti, tak s pánom   bohom. Mne naopak bol   sympatický ten malý chalan,   čo sa snažil, zveľaďoval,   pomáhal, ale bol na smiech   všetkým. Smutné. Potom   skvelý tribunál učiteľov.   Dôvod? Dvaja si to rozdali   priamo v telocvični ako keby   nemali kabinet. Máme tu   policajta, čo nevie čítať.   Ale aby som len nehanil,   páči sa mi tá postava   Latináka, ako sa z ťažkého   odbojára nakoniec vykľul   tajný. A k plastikom, tá   hudba je otrasná, keby neboli   ťažký disent, tak ich nik   nepočúva. Alebo možno som   len hudobný analfabet. Ale   ok, beriem, čo možno čakať   od niekoho, kto momentálne   počúva TRIARII, HERBST9,   HEINALI, COBALT či CLAIR   CASSIS
Bara.40
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.5.2011
Co tu ten veriaci pánbičkár   Nasudr dělá za kázání? V   70 letech byl asi ještě na   houbách, jinak by takové   žvásty nenapsal. Jsem jen o   pár let starší než kluci   ve filmu a to co prožili oni,   jsem zažil já i spousta   mých kamarádů, tedy ne   jeden z tisíců. Marně jsem   žádal o devizový příslib,   výjezdní doložku jsem   dostal pouze do Maďarska a   vím, co pro nás znamenalo   stříhání dlouhých vlasů   a odchod do zeleného   mundúru. Po sakra dlouhé   době český film, u kterého   jsem se nemusel obávat, že u   něj usnu.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.5.2011
Dle mmého nejlepší český   film zabývající se danou   dobou a režimem. Zajímavý,   akorát trošku natáhlý,   děj s mnoha ukázkami   tvrdosti doby a nemožnosti   řečení vlastní myšlenky   či názoru. Rádoby   rebelové, kteří o životu   nevědí shola nic nám   zábavnou formou ukazují   tehdejší společnost a   patálie   "normálních" lidí   a rodin. Stručně - vtipné,   příjemně koukatelné,   zajímavé jen dlouhé.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.9.2017
Z úcty k době, kterou jsem   zažila na vlastní kůži a z   úcty k Petru   Šabachovi...nejsou třeba   další slova.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.1.2015
Občanský průkaz
Podle mě je to jeden z   nejlepších filmů, které   byly v 21. století u nás   natočeny. Ač jsem se narodil   2 roky po revoluci a tudíž   nemohu adekvátně posoudit   autenticitu příběhu, tak o   to víc jsem tenhle film   hltal. Tuzex, veřejná   bezpečnost, fronty na maso je   totiž pro mě něco   nepředstavitelného. Film   nabídne ucelený příběh,   jenž je směsí výborně   namíchaných a spolu dobře   fungujících jednak   odlehčených a úsměvných   scén a potom taky těch   vážnějších situací, z   nichž některé jsou hodně   silné a působivé. Scény s   kontrolou na hraničním   přechodu nebo v podchodu při   střetu s policajty až   zamrazí. Pro mě vynikající   filmový zážitek.
Snura
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2011
Komedie, při níž si   člověk vzpomene na tu   šílenou absurditu, ve které   jsme žili a na což už,   možná bohužel, možná   naštěstí zapomínáme. Až   je z toho pak smutno. Ondřej   Trojan toho netočí moc, ale   to co natočí vždycky stojí   za to.
jirry
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.9.2011
Pojetí Šabachovy látky od   Ondřeje Trojana se mi líbilo   mnohem více, než pojetí od   Jana Hřebejka. Trojan se   nebál větší kritičnosti,   film měl nejen pobavit, ale v   druhé půli chtěl i něco   sdělit. Četl jsem i knihu a   nemyslím, si že by se film   předloze nějak vzdálil. Pro   mne zajímavá výpověď,   která nemá jen zabít   divákův čas.

Pro jmenuji.se.libor

Z celého   příspěvku čiší zášť,   omezený rozhled a intolerance   jeho autora.

Říká mu něco pojem   umělecká nadsázka?   Nejednalo se přece o   dokument, ne? Jak si může   být tak jistý, že se něco   podobného nestalo? A vadilo   by vůbec, kdyby ne?

99,9% co je to za   blábol? Tolik lidí tenkrát   volilo stranu ne? Člověče   proberte se, ty doby už se   fakt nevrátí!

Nadužívání slova   propaganda je úsměvné. Film   si jistě nehraje na jediného   a neomylného nositele pravdy.   To nostalgie lidí zklamaných   dnešní dobou a jejich   úpěnlivé lpění na   tehdejším falešném pocitu   bezpečí a bezstarostnosti   jim jen vystavuje smutnou   vizitku. Pokřivené vidění   světa z dob na které   vzpomínají, jim potom   umožňuje jejich vlastní   vnitřní propagandu.   Hluboká rána v jejich   myšlení také nedovoluje   překonat nedůvěru a odpor k   čemukoli jinému. Uniformita   a stádnost lidí jako   jmenuji.se.libor by jistě k   lepší kinematografii   nepomohla.

Ad   Koncesionářské poplatky,   zajímalo by mě, kolik bodů   dal libor seriálu Vyprávěj.   To je vidění tehdejší doby   v druhém extrému. Pak se dá   říct, že poplatky   posloužily oběma, jak   máničkám, tak těm co se   stýská po „šťastném“   dětství v normalizačním   marasmu a dvojakosti   myšlení.
Hodnocení   1/10 je tedy jen jedovatým   plivancem člověka, kterému   autoři pohanili jeho   „Pravdu“.

Pro panchokid

Co by mělo bránit   „fakánkům“ třeba jako   já, kteří měli to   štěstí, že se do tý doby   jen narodili a nestihli už   vstoupit do Pionýra, aby si   udělali názor na tenhle   film? Hodnocení je jen   další plivanec.

Správně šedivých   filmů opravdu moc není. Jako   „fakánek“ sem z té šedi   moc nezažil, ale možná se   jí blíží Pouta a Životy   těch druhých. Je pravda,   že Průkaz nejspíš tyhle   ambice neměl. Proto jej ale   netřeba hned posílat do   odpadu kinematografie.
lucymat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.9.2011
Občanský průkaz mi po   dlouhé době částečně   spravil chuť dívat se na   české filmy. Pro ty, co dobu   komančů zažili, se kromě   drsné reality ve filmu místy   najdou i nostalgické   vzpomínky, pro nás, co toto   období známe jen z   vyprávění a z knih, je OP   zajímavou exkurzí, která   vyvolává spoustu   "proč?" Podle mě   se OP rozhodně povedl, a   stojí za to ho zhlédnout.   Sázka na mladé neokoukané   tváře se vyplatila.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2020
Původně jsem chtěl   polemizovat (bojovat) s   několika kritiky tohoto   filmu, ale na konec jsem to   vzdal. Je to zbytečné. Tento   film, jako málo podobných,   zcela přesně vystihuje   atmosféru doby. Lze   samozřejmě diskutovat s   rolí Martina Myšičky, jak   to s ním vlastně bylo (byl   mimo, nebo jen to hrál?). Ale   to je jediná moje výtka   tomuto filmu, který mě   vrátil do oněch dob   (občanka str. 14 si velmi   dobře pomatuji – také jsme   ji upravovali).
Barney94
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2018
Ondřej Trojan ve filmu   krásně vystihnul dobovou   atmosféru. Je to také tím,   že v době odehrávání   děje mu bylo stejně, jako   hlavním postavám. Herecké   výkony si také zaslouží   pochvalu.
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.5.2020
Za
mě velmi povedený počin a   to jsem četl knihu...Dobře   natočeno, solidní herecké   výkony, sympatičtí   představitelé, dobře   zachycena ponurá doba, občas   se člověk i pobavil (což   zde nebyl sám o sobě hlavní   účel). Jedinou výtku mám   ke zvuku. Z některých scén   jsme neslyšeli ani zbla, na   hranici totálního   amatérismu:-(
Nasudr
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.4.2011
Od viacerých kamarátov, či   kolegov, ktorý film videli,   som počul, že boli z filmu   sklamaní. S veľkým záujmom   som si pozrel uvedený film a   môžem povedať, že som sa s   ich názorom stotožnil. Môj   názor je taký, že kvalita   filmu vôbec nekorešponduje s   veľkou publicitou. Preto som   prekvapený z niektorých   hodnotení uvedeného filmu.   Jednak nejedná sa vôbec o   komédiu. Nič vtipné tam   nebolo. Skôr mi to pripadá   ako nevydarená paródia na   vtedajšiu dobu. Scenár bol   veľmi jednoduchý a slabší.   Rebeli boli vždy a aj vždy   budú v každom zriadení a   treba povedať, že vždy boli   aj budú v nemilosti tých,   ktorí sú u moci. Nechcem   spochybňovať jednotlivé   scény filmu, ale bežný   život bol aj o inom, a najmä   o inom. Všetko je maximálne   pritiahnuté za vlasy. Takéto   príhody zažil jeden z tisíc   ľudí a nie každý. Bývalý   režim mal svoje tienisté   stránky (jedna z najhorších   bolo prenasledovanie   veriacich, bohužiaľ o tom vo   filme nebola ani zmienka), ale   aj veľa dobrých stránok   (napr. istota práce -   zamestnania, veľmi dobrá   komplexná zdravotná   starostlivosť - zadarmo,   bývanie takmer zadarmo a   iné), ktoré zámerne boli vo   filme vynechané. Napríklad   film Bony a clid bol   natočený ešte za bývalého   režimu, ale pôsobil oveľa   profesionálnejšie,   rozpracovanejšie a najmä   dôveryhodnejšie. K   Pelíškam som mal tiež   niekoľko pripomienok, ale   keby som ich mal porovnať s   týmto filmom, Pelíšky boli   o dve triedy lepšie. Ja si   určite už tento film   nepozriem a ani ho nebudem   nikomu odporúčať.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Ondřej Trojan frekvencí   svých režijních počinů   rozhodně Woodyho Allena   nedožene, ale zase to   pokaždé stojí za to.   Bezprostředně po shlédnutí   Občanského průkazu se mi   vůbec nechtělo hledat   nějaké chyby, ale červík   Šťourálek se časem zase   prošťoural kam chtěl. Co   našel? 1) Epizodičnost,   která je u šabachovských   adaptací už zavedenou   zvyklostí a tudíž i tady   asi byla záměrem, ale přece   jen by nějaký souvislejší   dějový motiv nebyl na   škodu. 2) Modelovost   některých situací, kdy se   ukazuje "jak to tenkrát   chodilo" spíš než   konkrétní osudy (viz pěkně   vedle sebe poskládané   nejčastější způsoby   jimiž se vyhýbalo vojně).   Třeba se pletu a všechno, co   ve filmu vidíme, je do   písmene pravda, ale někdy to   tak prostě nepůsobí. Tyhle   dva drobné šrámy ale   způsobily jen to, že   nedávám nejvyšší   hodnocení, v žádném   případě mi nezkalily   skvělý zážitek. Vítám   mírně drsnější pohled na   tehdejší poměry než tomu   bylo u předchozích   šabachovských filmů aniž   by se vytratil humor a   nostalgie. Po herecké   stránce jsem rovněž bez   výhrad. Nepochybuju, že   Občanský průkaz se zařadí   mezi domácí trvalky.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.1.2018
Komunismus v kůži   dorostenců, kteří mají   tušení, že ta chobotnice   nebude úplně v pořádku.   Uvolněnost mládí vs.   ztrouchnivělost a zatuchlost   ex-režimu. Pár kluků proti   systému. Dobrý nápad a   kvalitní ztvárnění.;)
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.8.2018
Účelově natočený   politický film, který má   odvést pozornost od   současných politických   zločinců devastujících a   ničících tuto zemi od   prosince 1989. Hlavní   hrdinové jsou jen ubožáci,   kteří pijí co se jim kde   podaří slejt a dokuřují   vajgly a k tomu mají   silácké řeči, ale to je   tak asi vše. Je to vpodstatě   podivný slepenec příběhů,   který by se v reálu   většině lidí nikdy nestal   nicméně někdo potřeboval   zakrýt narůstající   zločiny současnosti a zas   trochu pomanipulovat s   myšlením a k tomu se hodí   vrtat se v minulosti. Kdyby u   nás nikdy totalitní režim   nebyl čím by asi zakrývali   prodejní rádoby filmaři   současný zločinecký   systém? Že se ptám, vždyť   se od minulosti nezměnilo   vůbec nic. Cenzura jak   řemen, šmírování všeho a   ty názory , které se   dnešním soudruhům a   soudružkám nehodí do krámu   se likvidují a mažou za   manupulujících a lživých   odůvodnění..a této   zrůdné současné totalitě   se říká "svoboda   projevu". Prostě   šíření demagogie,   manipulace a lži a už v   daleko větší míře než   tomu bývalo za minulých   časů. A tomu slouží i   takovéto agitační   primitivní trapné filmy   stejně jako kdysi.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.7.2011
Vynikající film o mladické   revoltě a statečném a   dětinském(bohužel i   marném) boji proti   socialistickému   systému.Snímek natočený   podle další předlohy   Šabacha.Kolik jich asi   ještě bude?
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2013
Tak jak je povinná četba ve   škole,tak by měli povinně   shlédnout tento film všichni   mladí.Ale i staří,protože   mnoho z nich už zapomnělo   jaké to vlastně za   komunistů bylo.Neustále   připomínat.Konečně dobrý   český film.
Yahis
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.3.2017
Před časem jsem zjistil, že   byl vymazán můj komentář k   tomuto filmu. Nebyl nijak   vulgární, ale byl možná   trochu politicko-agitační   což je proti pravidlům, za   to se omlouvám a teď zde   stručně a jasně popíšu   můj názor na tento film:
Film 'Občanský průkaz'   je dle mého úsudku naprostá   hloupost, která absolutně   lživě vykresluje tehdejší   realitu.
Milicent
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2011
..
Tak ani nevím, jestli mám   panu Trojanovi poděkovat,   měla jsme těžkou noc   vzpomínek....Film s e mi moc   líbil, byl výstižný, jak   člověk z hlavy vytěsní   mnohé v čem žil a bral to   naprosto normálně, ale jak   moc to ovlivnilo naše životy   v dnešní době, jen těžko   se učíme žít   normálně..Kluci ve filmu   byli moji vrstevníci ale   děkovala jsem , že jsem   sedmdesátá léta mohla   prožít jako holka, kluci to   vážně měli o tolik   těžší..jen ta příšrná   a nesmyslná vojna, o které   vím od svého chotě, jak to   bylo krutý, když po roce se   dostal domů na dva dny..a jak   jednou dokonce dezertoval, aby   se aspoň na chvíli dostal   domů..stál nad ním   strážný anděl a   vyjímečná shoda náhod, že   to neodskákal..a nad námi   asi taky, že jsem nedostali   nikdy přes hubu jako tenkrát   ti v Rudolfově, i když jsme   taky lezli , kde se dalo..   Chtěla bych vědět, jak se   na tohle dívají dnesšní   mladý, myslí si, že je to   přehánění? jak tohle   vůbec můžou chápat..i já,   která v tom žila a pamatuju   si to..tak   nechápu..nechápu..
thefj
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.7.2013
Jojo,
bylo to tak. Sice jsem nebyl   nadšený z některých   výkonů hereckých, ale   ztvárnění reality bylo dost   příšerně přesné. Jak   někdo píše níže,   doporučuji coby doporučenou   četbu (tedy shlédnutí). I   těm, kteří tvrdí, že to   tak nebylo.
Naki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Co dodat k filmu... Hold   někteří režiséři s   ničím nespěchají, vše si   nechají projít hlavou,   uspořádají a nahromadí   myšlenky a pak přijdou s   filmem, který nás   poznamená, ať už ty co v   té době žili nebo co mají   podobné zážitky. Každý   víme, že v této době byl   kladen důraz na disciplínu a   řád, ale někdy všeho moc   škodí, to si řekla zřejmě   i parta kluků, která jeden   bez druhého nedokázala   dýchat.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2010
návrat do kruté reality
Výborný film, který mi   však přivodil jemné   mrazení v zádech. Důvodem   je zřejmě fakt, že hlavní   hrdinové jsou narozeni v roce   1959, já jsem jen o jediný   rok starší. Takže jsem   prožíval podobné věci v   totožnou dobu. Pravdou je,   že těch prožitků je na   každého jedince   nakumulováno tolik, že tomu   lze jen těžko uvěřit. Ale   to už je prostě taková   filmařská fabulace, kterou   je jen třeba si uvědomit,   ale v žádném případě   neurazí. Film ukazuje, až na   drobné nepodstatné   nesrovnalosti, realitu dané   doby. Mám jen obavu, že ve   všech věkových kategoriích   v něčem narazí. Ti   opravdoví pamětníci budou   snímek jen těžko považovat   za komedii. Pokud totiž   opravdu prožívali podobné   události, musí jim z toho   filmu zákonitě zbýt jen to   drama. Zasmát se mohou jen   při několika naprosto   neutrálních scénách.   Naopak generace mladá   některé scény jen těžko   pochopí (buďme rádi, že   tomu tak je) a zbude jim z   toho pro změnu jen ta   komedie. Je to stejné, jako   byste chtěli ukázat   průměrnému obyvateli   Hollywoodu prostřednictvím   filmu co je to hlad v severní   Koreji. Podívá se, ale   nepochopí. Poměrně přesně   jsou ve filmu zachovány   dobové reálie, skvělá je   práce kameramana i   střihače. Dobu pomáhá   divákovi navodit i ta   správná hudba. Výborná   byla i volba neznámých a   méně známých   protagonistů. Pochválit   musím hlavně výkon Martina   Myšičky, stejně jako to   udělali někteří recenzenti   přede mnou. No a mé   poděkování samozřejmě   patří Ondřeji Trojanovi.   Poděkování za to, že se   nebál pustit do tématu,   které má ještě dodnes   mnoho žijících popíračů   a obhájců, a že jej   dokázal„ukočíroval“   takto uvěřitelně.   Jednoznačně doporučuji   všem.
limjoe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2013
Ano, ano,ano
Z mého hlediska hluboce   působivý film. Skoro   všechny obrazy tohoto filmu   jsem v tomto filmu našel ve   svém mládí, včetně   esenbáckého synka Daňka,   různých provokatérů ,   vrácení z hranic, dlouhých   vlasů (na učňovských   zkouškách jsme se museli   povinně ostříhat, tak jsme   my máničky šli do hola a   bylo pozdvižení) atd.   Všechno jsem zažil a po   shlédnutí tohoto filmu,   mě nebylo dlouho do řeči.   Pamatuji to, stačila   klukovina, třeba i   natržená 15tá stránka v   občance a bylo hotovo pro   celou rodinu. Kdo tuto dobu   zažil jako teenager, tento   film nemůže považovat jako   hořkou komedii.
Honey0105
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.4.2011
O tomhle filmu stále mluvila   mamka. Říkala mi ale také,   že bych to asi nepochopila.   To je na jednu stranu pravda.   Tuhle dobu jsem nezažila a   nedovedu si přesně   představit, co to obnášelo.   Na druhou stranu mi maminka   vylíčila tolik věcí, že   jsem na snímek byla dobře   připravena.
Sledovala   jsem jen tak na jedno oko a   možná mi uteklo i pár   podstatných věcí.. Přeci   jen musím říct, že šlo   ale o velice dobrý film!   Jeden z nejlepších českých   snímků, co jsem za poslední   dobu viděla!
Popravdě   řečeno ani nemohu říct, co   mě na tom tolik zaujalo.   Prostě to na mě zapůsobilo.   Užila jsem si herecké   výkony, hudbu.. Vše..
Na co jsem koukala opravdu   nadšeně byla část, kde   nechali zaznít Sweety.   Skvělá skupina! Znám jí   díky taťkovi a teď aspoň   vím, že se mi ta znalost k   něčemu hodí (je velice   záslužné ve filmech   rozeznávat obaly od   gramofonových desek:D).
Knihu jsem tedy zatím   nečetla, ale když jsem teď   viděla tenhle film, tak mě   tohle dílo poměrně láká.   Pomalu se na něj chystám.
Ještě nesmím zapomenout   pochválit Matouše Vrbu..   Svojí roli ztvárnil opravdu   velice dobře.
Ke konci   snad jen: DĚKUJI MAMINKO, ŽE   JSI MI ŘEKLA VŠE PODSTATNÉ,   ABYCH TENTO SKVĚLÝ SNÍMEK   ASPOŇ Z ČÁSTI POCHOPILA.
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2012
A pustila bych ten film všem   idiotům, kteří volí KČSM   :-D Ale od toho tady ten   komentář není takže .....   výborný film, vtipný a   dramatický zároveň. Opravdu   jsem se u toho bavila, a   herecké obsazení   vynikající. Dokonce si   dovolím srovávat s   Pelíškama (stejný autor   knižní předlohy), oproti   Pelíškům film postrádá   pouze velká jména jako   Stašová, Polívka, Donutil a   spol. Film je vynikající,   má spád a rozhodně   doporučuju.
sokeres777
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2019
Jeden z mála českých   filmů, který doopravdy   uznávám. České filmy   obecně mají jeden velký   kámen úrazu, a to že si   neustále připomínají dobu,   kdy tu byl komunismus, což je   ve většině případů až   zbytečně přeháněno.   Těchto témat už bylo v   české kinematografii víc   než dost, ale občanský   průkaz, zasazený do druhé   poloviny 60. let, nepoukazuje   na ty sama negativa té doby,   nýbrž se snaží hledět na   ty krásné věci   teenagerského života v té   době, a že to tenkrát   opravdu nebylo lehké. Filmu   přidává na uvěřitelnosti   také to, že hlavní postavy   jsou ztvárněny především   takřka neznámými herci,   takže takových případů   jako "hele   Macháček" je ve filmu   málo. Podle mě je tento   snímek jedním z   nejlepších, co se týče   české kinematografie za   posledních několik desítek   let. Doporučuji.
aurora45
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Občanský průkaz
je film, který mě po dlouhé   době dostal. Nemohu vytknout   nic - počínaje předlohou a   konče posledním technickým   trikem. Všichni herci   vynikající, neprofláknutí   (až na Aňu, ale ta zde má   roli odlišnou od svých   obvyklých a je výborná),   režisér ve zpracování   Šabacha lepší Hřebejka.   Sociopolitické klima   prolíná celým filmem, není   to o disentu a hrdinství, je   to o době, kterou jsme žili   a nevěděli, kdo zrovna   fízluje a udává (většina,   i v disentu), je to o krutosti   některých obyčejných   lidských povah (a důsledky   pociťujeme dodnes...).   Vynikající, silnej biják,   vidět, mít.
ricky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Hodně povedený film z   českého prostředí s   neokoukanymi herci. Výborný   nápad, příběh je silný a   na konci mr napadlo: co asi   bylo dál? Myslím si, že   byla krásné vystizena doba a   charaktery různých lidí   (malý praskac; za komunistů   mohl být major i negramot)...   Film si na nic nehraje a   nesnaží se vryt nám do   paměti tím, že se bude   nahlížet na 70.léta   růžovými brýlemi-naopak.   Je správně, že vše prostě   nekončí dobře jako třeba   smrt Míti. Navíc se mi   zalíbila proměna, jak se z   nenapadneho antikomunistickeho   prizdisrace a jeho rodiny   stanou během chvilku   vyvrhelove. 80%
innael
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2011
Výborný film, skvělé   herecké výkony, pěkní   herci. Přesto mě film   strašně rozhodil, protože   si tu dobu pamatuju.
Jen bych chtěla poopravit   komentář od hvezdyn - major   Pačes na začátku filmu   seznam držitelů nečte.
jmokr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2015
Hořká pravda
Rozhodně jeden z nejlepších   filmů na dané téma.   Trefný, vystihující dobu i   atmosféru, postoje i obavy   lidí, tu paranoiu i paradoxy,   které ti, kteří nezažili,   nechápou.... I z toho je   vidět, že film je jiný, ne   tuctový a ne salonní   biograf. Ty drobnosti, které   by snad šly vytknout,   nestojí za řeč. Až budou   chtít děti vědět "jak   to bylo", pusťte jim   tento film a babička ať to   okomentuje...
prediger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2010
Film se opravdu povedl. Je   nesmysl přirovnání k filmu   Pelíšky. Pelíšky ukazovaly   společnost v době před a po   okupaci. Občanský průkaz   představuje obyvatele ČSSR v   polovině 70.let. Pěkný film   - vřele doporučuji
2104
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2013
"Připomínat,   připomínat,   připomínat" v jakým   absurdistánu jsme žili za   komančů. Pravdivý až z   toho mrazí. Jinak výborné   obsazení, čtyři hlavní   hrdinové hráli přirozeně a   s lehkostí a p.Myšička byl   excelentní.
ender
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.1.2013
Velmi pěkné
Vše už tu asi bylo napsáno,   stejně mi to nedá. Někomu   třeba chybí velká jména,   ale mně nechyběla. Naopak,   neokoukané tváře mě   bavily. Film je místy   nevtíravě vtipný, jindy   velmi smutný. I když   poskrovnu používá filmovou   nadsázku, nepřišlo mi, že   by se tvůrci někoho snažili   klamat. Politická hodnocení   si strčte za klobouk. Je to   film o máničkách   vyprávěný z jejich pohledu.   A proto také nadchne ty,   kteří mají podobný   hudební vkus jako hlavní   představitelé, pamětníky   nebo prostě ty, kteří   jednou byli mladí a ještě   si to pamatují.
Stan.K.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.4.2011
polopravdy....
Z pohledu mladší divácké   generace je film úspěšný   neboť mladí dobu o kterou se   jedná neprožili na   tvrdo.Divák,který onu dobu   prožil ví,že že vše   nebylo tak jak tvůrci/by   rádi/prezentují.Herci se   svých rolí ale zhostili   velmi profesionálně,tím   také film a děj   zhodnotili/ke škodě   polopravd/.
Viki9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2012
Doslova a do písmene se   můžu podepsat pod to, co zde   o filmu napsal Snura. Nemohu   se však nevyjádřit k   příspěvkům, které zde   spíše než film hodnotí   tehdejší dobu. Že jí film   vykresluje nevěrohodně? -   byl jsem mánička, získat   modrou byl můj prvořadý   cíl (a taky jsem jí získal)   a doložku jsem nedostal ani   do Východního Německa. A   tehdejší školství? -   ještě v osmdesátém mi za   korále na krku strhli   kapesné z praxe na minimum,   ve vchodu školy stál učitel   a kontroloval jestli nejsme v   džínách a v tričkách s   nápisy a kamaráda šla   prásknout učitelka v   průběhu hodiny a odvezli si   ho estebáci. A pak mi tady   někdo, kdo o sobě   prohlašuje, že má IQ 119,   bude tvrdit, že se nic   takového nedělo a že se   měl fajn. Věřím mu. Ono   pár rodin se skutečně mělo   fajn - to byli ti, co nás   chtěli „naučit trávu   žrát“.
Dymytry
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.7.2011
Výborný český film, jak   pro současnou mládež, tak   pro lidi, co za komunistů   žili, líbilo se mi, jak   vymýšleli způsoby vyhnutí   se vojny a prostě jak   reálně zobrazili tu dobu.   Film mě prostě bavil od   začátku až dokonce.
paskaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.6.2014
BLEKSABAT!!!
Retro pohľad na život   dobovej subkultúry zvanej   máničky v 70. rokoch. Oproti   skvelej knižnej predlohe   dosť osekané (asi na   štvrtinu) a niektoré scény   a postavy zbytočne   prešponované do extrému,   ako to už vo filmových   adaptáciách tradične býva   a nemyslím, že je to   vyslovene zle, pretože   očakávať od sebelepšieho   filmu, že vám poskytne to   čo kniha je hlúposť.
Plusom filmu rozhodne je   kostýmová a výpravná   autenticita, až na scénu kde   si ústredný hrdina púšťa   zahuhlané androšské   nahrávky z kazeťáku. Mne k   popisovanej dobe príde   reálnejší kotúčový   magnetofón. Vrcholne ma   ovšem popudil mladší   premudrovaný braček a fakt,   že vlasatému rebelovi mama   kupuje rifle...
Slušné sú herecké   výkony hlavnej mladistvej   štvorice aj ostrieľaných   českých a slovenských   matadorov, až na staršiu   Bokovku, ktorej dáko neviem   prísť na chuť v žiadnom   filme.
Inak sa jedná   o príjemný film, ktorý   podľa mňa vypovedá o   spomínanej dobe v zápornom   aj kladnom zmysle, ale keď   chcete mať plnohodnotný   zážitok, prečítajte si   radšej knihu. Prípadne   vypočujte jej audioverziu v   parádnom prednese Jaroslava   Haidlera, tá je balzamom pre   uši aj dušu, asi ako keď   vám niekto opisuje (časom   náležite dotvorené) veselé   príhody z bujnej mladosti.

P.S: Ku   komentárom typu   "adorácia chlastajúcej   mládeže", len toľko,   že podľa mňa decentné   popíjanie a mudrovanie o   svete (o ktorom toho ešte   skoro nič nevieme) k onomu   veku (15-18 rokov) patrí   (alebo aspoň za mojich   mladých rokov patrilo), len   sa z toho nesmie stať hlavná   životná náplň, len doplnok   k ostatným aktivitám.

P.S.2: !!!POZOR   SPOILER!!! alebo   "Knižné scény ktoré   boli vo filmovej verzii   prepísknuté"

-pedagogická súlož sa v   knihe neodohráva v škole   počas vyučovania, ale po   pracovnej dobe v parku v   kríkoch
-policajný   zásah proti máničkám v   knihe nie je masaker na   železničnej stanici (aj keď   viem, že v skutočnosti sa   taká vec v 70. rokoch   minimálne raz stala), ale   nočné vyháňanie letných   nocľažníkov zo stohov a   senníkov esenbákmi
-inkognito udavač nie je   v knihe všetkým známy   miestny hrdina, ale náhodný   spolustolovník v krčme
akina1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2010
Film Občanský průkaz je   věrnou ukázkou doby, kterou   popisuje. Sice si nemyslím,   že by se toto všechno mohlo   stát právě těmto 4   kamarádům, ale rozhodně se   stávaly i podivnější   věci.
Původně jsem   si říkala, že by mělo jít   o povinný film pro střední   školy, ale potom mi došlo,   že kdo tu dobu nezažil, tak   to nemůže pochopit. Dnešní   mládež by k tomu musela   dostat komentář, aby   pochopila o čem je řeč,   většina z nich určitě   nepochopí co byl Tuzex a jen   málo z nich ví o   výjezdních doložkách nebo   frontách na maso, ale   určitě bychom jim to měli   připomínat !!!
ivosjan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2014
Podle mého soudu jeden z   nejlepších českých filmů   za posledních pět let.   Různých retro filmů a   seriálů vzniklo od revoluce   nepočítaně, kromě   Šakalích let, Obecné školy   a Pelíšků však působí   vesměs křečovitě a   zejmény selhávají ve   vylíčení atmosféry a   reálií doby, do které jsou   zasazeny. Tento film bych   řadil k oněm třem   uvedeným. Výborná Trojanova   režie, na české poměry   skvělý scénář s   výbornými, papírem   nešustícími dialogy, a   podařené herecké výkony.   Film neoprávněně zapadl, v   televizi se (zatím) moc   nehraje, tak doporučuji všem   shlédnout na DVD.
maska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2014
jednoznacne 9*
a uzivatel jmenuji.se.libor   necht oprasi rudou knizku.   Jeho komentar je vtipny,   bohuzel je nejspis myslen   vazne. Kuprikladu ja do   pionyra nechodil vubec a mel   jsem z toho znacnejsi   problemy, nez jen dvojku z   chovani. Film me celkove bavil   a z nekterych scen, treba na   celnici mi behal mraz po   zadech. Kdo nezazil,   nepochopi. V tom filmu je   spousta pravdy a odrazu   minulosti. Fronty na maso,   ovoce a spotrebni zbozi jsme   stali vsichni. Udavani, zavist   a bonzactvi - klasika te   odporne doby. A ze pisete o   telocvikari a ucitelce, jak si   to rozdavali v telocvicne a   jaky je to nesmysl, to je   prece uplne jedno, rozhodne to   nebyla pointa filmu. Pro me   rozhodne jeden z NEJ filmu   posledni doby
RoCo
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Máme hole v ruce!
Vidět tento film byla pro mne   příjemná nostalgie.   Vyrůstal jsem ve stejné   době a film mi připomněl   mnoho věcí. Ovšem také   díky době, o které film   pojednává, nedokážu   posoudit jak bude působit na   ty později narozené, kteří   ji vůbec nezažili. Když   jsem vyprávěl svým (již   dospělým) dětem o Tuzexu a   frontách u obchodů, tak   nechápavě kroutili hlavami.   Nám starším film oživil   vzpomínky a věřím, že už   se nedočkáme doby, která by   korespondovala s mým titulkem   k tomuto komentáři. Film se   mi líbil, dávám devět.
revizor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.10.2010
Mladým to už moc neřekne,i   když je to doba ne tak   daleká,a starší z něj   mohou mít různé   pocity.Určitě však je   dobře,že je dokázal   režiser Trojan v lidech   vyvolat.Jedinou připomínku   mám k některým zbytečně   dlouhým   sekvencím...Výborný byl   Martin Myšička v roli otce.
FilmFan24
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2012
Občanský průkaz
Nad českým filmem   posledních let jsem už   dávno zlomil hůl. Během   sledování tohohle jsem ji na   čas slepil. Zatímco se   první polovina nese v duchu   velice příjemné retro   komedie ta druhá už je   mrazivé drama. Jo takhle   přesně to u nás bylo.   Revolta proti režimu, dlouhé   vlasy, desky z ciziny,   zakázané koncerty,   práskačii a Veřejná   bezpečnost. Byla to síla a   ti, co se neshrbili před   vládnoucí diktaturou to   měli těžké. No a když se   někomu přihodilo to, co   rodičům Petra, kteří   povolený výjezd na dovolenou   do tehdejší Jugoslávie   chtěli využít k emigraci a   nějaká dobrá duše je   udala, tak to potěš!   Výprava na jedničku-dobové   kostýmy, rekvizity, Tuzex a   bony! "Občanský   průkaz" je podle mě   jeden z nejlepších českých   filmů posledních let, který   zobrazené generaci připomene   jak to tady vypadalo a pro ty,   co tu dobu nezažili bude   doufám dostatečnou   výstrahou, aby už nikdy se   to nezopakovalo.
histori
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.4.2013
Poloslepé dílko, poloslepého režiséra.
Spíše průměrný režisér   Trojan a který je spíše   špatným, nežli dobrým   hercem, jehož hereckou rolí   byl i kpt s přelepeným okem   v komedii Mlýny, tímto   snímkem vytvořil   jednostranné dílko, viděné   jakoby polovičním slepcem.   Ukazuje pouze jednostranné   vidění světa. Z hlediska   tehdejší doby i toho jak to   tehdy bylo nelze tento snímek   brát příliš vážně, je   spíče parodíí, nežli   vyjádřením tehdejší   skutečnosti. Pojednává o   úkazech a dějích, které   byly v té době okrajové,   nikoliv majoritní ve   společnosti. Dá se říci   že je agitkou. Film byl   natočen podle literární   předlohy autora, který musí   zaujmout názvem svých prací   - Hovno hoří.
jara45
Hodnocení:
Přidáno: 30.5.2011
Výborný film
Při tomto filmu jsme si s   přítelem zavzpomínali,   upřímně jsme se   zasmáli.
V roce 1975   mi bylo také 15 let, takže   jsem si zavzpomínala a   uvědomila si, jak už je tato   doba vzdálená...
Člověk si ani   neuvědomí, jak to letí a co   všechno zažil...
turin
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.3.2013
divnej film, komedie to neni,   spíš je to tragedie, obsahem   i tím jak je film natočený,   moc se nepoved. Já jsem   mánička nebyl, byl jsem v   tý době sportovec, disco   chlapec a máničkama jsme   všichni pohrdali. Mít   dlouhý vlasy neni kumšt,   porád se o ně starat, nebo   do nich dostaneš vši.   Scénář je divný, kdo   uvěří že příslušník VB   neuměl číst a přitom když   se předávali občanky tak   četl jména? A podobných   zádrhelů je tam víc ve   scénáři. Příslušník   který fackuje děti? to už   je síla, to scénáristi   přehnali Já měl tehdy taky   oplétačky s VB, chtěl jsem   se ulít z učení, psali jsme   v ten den písemku a tak jsem   u doktora podváděl s   teploměrem a on mne za to   práskl! Nevím jestli   přímo na VB, nebo někam na   výbor, byl jsem pak na VB,   kde se mne ptali co jsem   vyváděl, řek jsem jim   pravdu, že jsem se chtěl   ulít z písemky, nikdo mne na   VB nefackoval, jednali se mnou   slušně, pak jsem byl na   Národním výboru a tam asi   na odboru školství, tam mi   taky domlouvali, ale zas se   mnou jednali slušně. A ve   škole z toho ani nic nebylo,   oni to asi do školy ani   nehlásili, protože ve škole   se o tom pak se mnou nikdo   nebavil. Co se týká   oblečení v Anglii   středoškoláci chodí do   škol ve stejných uniformách   a běda kdyby se někdo z nich   oblékl jinak. Byl u nás ve   městě případ, že   příslušník VB se choval   hrubě k lidem, ale ten pak   když se na to přišlo,   letěl na hodinu z práce. Do   zahraničí jsme v tý době   nejezdili, stačil nám   mácháč a šumava. Dnes se   máme všichni skvěle,   jezdíme do prčic, protože   na dovolenou nemáme peníze.   Film se mi celkově nelíbil,   protože ukázal jen to   špatné z té doby, ale byly   i dobré věci. Zajímavý   komentář volam se pistik,   jmenuji se libor, nasudr,   ostatni jsou buď bývalé   máničky, nebo ti co film   natočili, jinak i nedovedu   představit, že by se to   někomu líbilo
romixrh
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.4.2013
Po dlouhý době pěkný   film,na který jsem se druhý   den podíval znovu,zavolala   jsem synka kterýmu je   čtrnáct,je v osmé   třídě,když film   viděl,kroutil hlavou,ano,jak   tu někdo píše na tohle by   se měli mladí dívat   povinně,aby viděli co tu   bylo:reakce na komentář   turin:Nic ve zlým,každý má   nárok na svůj názor,ale to   že píšete že jste nic   takovýho   nezažil,neznamená,že to   nebylo,že se měl každý   dobře,mno...,ono bych mohl   argumentovat tak že za   nacistů se taky měli   někteří dobře a nevěděli   o zvěrstvech který se   děli.Ta doba tu prostě   byla,a odmítat její   zvrácenost argumentem měl   sem kus žvance a nic   takovýho nebylo,mě se to   nestalo,je stejné jako když   já bych řekl že vlastně   koncentráky nebyli.Jinak film   dobře   natočenej,smutnej,krásnej
panchokid
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.6.2011
přitažené za vlasy aneb je to film pro mládež?
Nevím jestli je dobrým   nápadem sesbírat různé   historky a extrémní   příhody a pospojovat je do   filmu, ale výsledek je více   než pochybnou parodií   snažící se ztrapnit dobu   70.let, většina scén ve   filmu je maximálně   přitažená za vlasy a   vykonstruovaná, každému ve   filmu se stane extrém a   každá situace ve filmu je   extrémem, což velmi ubírá   filmu na reálnosti, všichni   kdo to zažili víme jaké to   bylo doopravdy, pokud měl   film za cíl tuto dobu opravdu   vykreslit jako takovou musel   by být daleko syrovější a   drsnější a né se   schovávat za parodickou vlnu,   i scéna v podchodu působí   velmi fádně a uměle.   Barvitost scén ala Obecná   škola má snad evokovat dobu   minulou? ale sem by určitě   více patřila šedá. Ta doba   nebyla veselá tak nechápu   proč se autoři rozhodli   natočit snímek plný rádoby   vtipných hlášek - hlavně   aby tam bylo něco "jako   v Pelíškách" prostě   sranda co maj lidi rádi.   Také se mi nelíbilo že zde   mladí náctiletí pubescenti   vystupují s nadhledem   starých mudrců a všemu co   se děje okolo nich a ve   společnosti výborně   rozumí. Musím souhlasit s   názorem který zde padl,   tenhle film je kravina.

Zároveň bych   chtěl poprosit naši novou   skvělou mladou generaci   rozmazlených fakánků, aby   si rozmysleli předtím než   "tomuhle skvělýmu   filmu" udělej 10 bodů,   jestli jim vůůbec   přísluší tento film   hodnotit.
Juraf
Hodnocení:
Přidáno: 2.1.2013
Nic moc
Skoro až tragické zobrazení   doby. Těžkopádný humor.   Výkony mladých velice   mizerné a od starších a   známých herců bych čekal   daleko více. Látka dobrá,   režie velice špatná.   Nenašel jsem tam nadhled,   lehký humor. Vše bylo   strojené a křečovité.   Škoda.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24566minih24566Rozvod paní Evy (1937) 
n
minih45352minih45352Tetička za všechny peníze (1973) [TV inscenace] 
Tetička za všechny peníze n
minih56163minih56163Všichni milují Mandy Lane (2006) 
All the Boys Love Mandy Lane n
minih17985minih17985Romance pro křídlovku (1966) 
Romance pro křídlovku n
minih84190minih84190Tranzit (2012) 
Transit n
minih47081minih47081Robin Hood (2006) [TV seriál] 
Robin Hood n
minih44615minih44615Pravidla násilí (2007) 
Straightheads n
minih67844minih67844Riziko povolání (1967) 
Les risques du métier n
minih39774minih39774Tetsuo II (1992) 
Tetsuo II n
minih7441minih7441Evo, vdej se! (1983) 
Evo, vdej se! n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

12 minut již uběhlo
138 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 03:00

12 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Víkend (2005) [TV pořad]

02:25 - 03:00

2 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:00 - 03:00

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10