Noční jezdci (1981)

Noční jezdci
76.3 %
 
 

Další název: Night Riders; Noční jazdci

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1981        
    Délka: 93 min.
„Muži zákona jsou schopní a odhodlaní. Ale pašeráci koní také.“
Je krátce po vzniku Československé republiky, ale obyvatelé chudé příhraniční vesničky pod Tatrami mají jiné než státotvorné starosti. Bývalý voják Marek Orban chce pro všechny sousedy získat peníze na odjezd za lepším životem do Ameriky, a proto s partou kamarádů pašuje koně z Polska. Dosud ho nikdo při činu nechytil. Pohraničníci jsou bezmocní. Proto přijíždí z Prahy velitel finanční stráže Halva se svými muži. Tak jako Orban a jeho kamarádi, i Halvovi lidé mají za sebou válku a jsou vycvičení k boji. Vůdci obou skupin se však teď ocitli proti sobě. I když se vzájemně respektují, jsou stejně sveřepí a odhodlaní neustoupit ani o krůček. A oba jsou dobře ozbrojení. Jejich konflikt, i když si to ani jeden nepřeje, tudíž od počátku spěje k násilnému konci.

Slovensko-český koprodukční film natočil zkušený režisér Martin Hollý vzápětí po svém (rovněž koprodukčním) opusu Signum laudis (1980). Film vznikl podle scénáře Tibora Vichty, jenž díky svým znalostem prostředí adaptoval původní scénář českých autorů Víta Olmera a Marty Kadlečíkové. Film tedy respektuje historické reálie, avšak je zároveň dobrodružnou podívanou, která má díky svým řemeslným kvalitám působivost i po více než čtvrtstoletí od svého vzniku.

režie:
Martin Hollý
 
 
hraje:
Radoslav Brzobohatý (vrchní respicient strážmistr Eda Halva), Michal Dočolomanský (vůdce pašerák Marek Orban), Leopold Haverl (celník Babušek), Jozef Adamovič (pašerák Imro Jakuvec), Soňa Valentová (Eva Halvová), Petr Čepek (financ Janoušek, bývalý dřevorubec), Jiří Krampol (financ Borovička), Petr Skarke (financ Resl, bývalý uvaděč v kině), Pavel Zedníček (financ Fořt, bývalý číšník), Jiří Kodeš (financ Jan Bílý), Ivan Palúch (pašerák Palo Šebo - Macúch), Karol Čálik (pašerák Štefan Hnácik), Ľubomír Paulovič (pašerák Ondro Krtinec), Ján Mildner (starý Jakuvec), Ondrej Jariabek (Jakub Hreňo), Hana Gregorová (Žofka Imrová), Anton Gýmerský (krčmář Laco), Mária Hojerová (tetka Slaná), Adam Matejka (starý Hnácik), Ján Greššo (dr. Jambor), Štefan Mišovic (inspektor kapitán Hrma), Jozef Friňák (financ), Peter Lejko (financ), Anton Trón (financ), Jaroslav Tomsa (velitel četníků), František Kovár (farář), Jan Kraus (jednoruký voják), Miroslav Jíra (Ponič), Martin Hollý (role neurčena), Ladislav Kriška (financ), Jitka Klaudová (Hanka), Ján Matúš (hudebník), Viliam Maur (hudebník), Miroslav Danko (pohraničník), Emil Šárnik (pohraničník), Cyril Šedo (pohraničník), Vojtech Vida (pohraničník), Karol Kepko (role neurčena), Rudolf Kraus (role neurčena), Jaroslav Toman (role neurčena), Ján Selecký (role neurčena), Anton Šašinka (role neurčena), Ľuboš Šašinka (role neurčena)
 
 
námět:
Marta Kadlečíková, Vít Olmer, Tibor Vichta
 
 
scénář:
Tibor Vichta
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Svetozár Stračina
 
 
výprava-architekt:
Juraj Červík
 
 
kostýmy:
Milan Čorba (návrhy kostýmů)
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Milan Strojný
 
 
vedoucí produkce:
Igor Fábry, Blažej Vráb
 
 
titulky-česká verze:
Michal Kňažko
 
 
II. kamera:
Vladimír Smutný
 
 
masky:
Michal Jurkovič, Rudolf Hammer
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek, Monika Gajdošová, Peter Jaroš
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Martin Štubniak, Dušan Plvan, Jan Janda, Jozef Prochác, Rudolf Mos, Marian Dalkovič
 
 
asistent kamery:
Jiří Pechar
 
 
pomocná režie:
Martin Mahdal
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Tomsa
 
 
výprava:
Stanislav Možný
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
skript:
Marie Beránková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.