Německé tanky II. světové války – Panzer IV – Těžký tank (2010) [DVD]

Německé tanky II. světové války – Panzer IV – Těžký tank (Panzerkampfwagen PZKPFW IV, Panzer IV)
71.4 %
 
 

Panzerkampfwagen PZKPFW IV, Panzer IV

    Žánr: dokument / válečný
    Země: Velká Británie
    Délka: 63 min.
Poté, co se střetla německá tanková vojska se sovětskými tanky na východní frontě a s americkými Shermany v Africe bylo jasné, že ani poměrně moderní tank Panzer III, byť vylepšený kanonem ráže 50 mm, není dostatečně účinnou zbraní.
Německo však již na základě specifikací z druhé polovině 30. let 20. století mělo vyvinuto bojové vozidlo, jež by mohlo v boji s moderními tanky Spojenců obstát. Byl jím dvacetipětitunový tank PzKpfw IV, známý jako Panzer IV, vyzbrojený 75 mm kanonem KwK 40, poháněný výkonným benzinovým dvanáctiválcem Maybach o 300 koňských silách.
Tank byl původně určen jako partner tanku Panzer III, který měl být hlavním útočným tankem a měl být využíván tehdy, kdy by Panzer III nebyl dostatečně účinný – například proti silnějším opevněním. Tomu také odpovídala jeho výroba, která se zvyšovala velmi pomalu, z počátečních 262 kusů dodaných v roce 1939 na 880 kusů dodaných v roce 1942.
Zlom přišel až v roce 1943, kdy byla výroba Panzeru III ukončena a Panzer IV jej plně nahradil jako hlavní bitevní tank. Parametry Panzeru IV byly velmi dobré. Kanon KwK 40 se vyrovnala tankovým kanonům sovětské a americké výroby a byl dálke zlepšován. Mezitím ale zastarávalo pancéřování tanku, které se brzy ukázalo být nedostatečným.
A tak zatímco se stal tank Panzer IV hlavním tankem Wehrmachtu i zbraní SS, byl uveden do výroby jeho modernější a lépe chráněný následovník Panzer V. Výrobní náročnost a vysoké výrobní náklady však způsobily, že Panzer V nikdy tan Panzer IV v jeho úloze nikdy nenahradil. Panzer IV byl také nejexportovanějším německým obrněným vozidlem II. světové války. Své poslední bitvy dobojoval teprve v roce 1967 v syrské armádě v izraelsko-arabské šestidenní válce.

účinkuje:
Heinz Guderian (seba (archívne zábery)), Erwin Rommel (seba (archívne zábery)), Kurt Meyer (seba (archívne zábery)), Josef Dietrich (seba (archívne zábery)), Joachim Peiper (seba (archívne zábery)), Michael Wittmann (seba (archívne zábery)), Max Wünsche (seba (archívne zábery)), Erich von Manstein (seba (archívne zábery)), Hasso von Manteuffel (seba (archívne zábery)), Hans-Jürgen von Arnim (seba (archívne zábery))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.