Němá barikáda (1948)

Němá barikáda
82.2 %
 
 

Další název: The Silent Barricade

    Žánr: válečný / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.5.1949        
    Délka: 118 min., 3368 metrů
„Film, věnovaný lidovým hrdinům pražského povstání 1945.“
POZOR SPOILER

Je konec 2. světové války. Berlín padl. Jen zbytek armády míří na Prahu. Avšak dělníci, a i další lidé se rozhodnou o své město bojovat. 
Policejní president rozhodl o zákazu odstraňování německých nápisů. Marně. Dokonce i sám policajt jménem Brůček nějaké paní s tím pomáhá.
Lidé slaví a k nim se přidává i domovník, ten však ne zrovna s čistým svědomím.  
Když začne nějaký nacista střílet na tramvaj s lidmi, tak se chlapi naštvou a celou tramvaj převrátí, aby nemohli nacisté utéci. Tak vzniká první barikáda.  
I zámečnický mistr Hošek se chystá bránit Prahu. Jeho syn také, ale je příliš mlád. Takže se účastní přepadení vlaku se zbraněmi, kde získá mimo jiné také pancéřovou pěst. A také zde lidé najdou vagon plný vězňů. Mezi nimi je i polská žena, která se k Pepíkovi přidá.  
Rozdávají se zbraně. Přichází si pro ni i starý bolševik František Kroupa, komunista, který kdysi utekl do Španělska a kterého už pět let hledá gestapo.  
Muži se zbraněmi posílají muže stavět barikády a jen pan domovník musí být donucen.  
Halina se u Hošků vyspala a nyní je celá žhavá do boje. Pepík přes otcův zákaz prchá z domu s ní.
Začíná nepříjemně pršet a někde na střeše je ukryt střelec. Pálí do civilistů a je třeba jej nalézt. Zastřelí i syna matky Nedvědové Jarda. Ona sama jej poslala do boje. Záškodníka pak nalezne v bytě jeho matky sama Halina, zahrajíc si na chvíli na detektiva. Matka zastřeleného Jardy si pak sama bere zbraň, aby mohla nacisty střílet.  
Jeden z mužů z barikády prchá a zahazuje zbraň do studny. Běží ke svému bratrovi.  
Mistr Hošek vidí svého syna i s pancéřovou pěstí plout na druhou stranu řeky, a proto se tam později rozběhne. To už se sem řítí německý tank. A je to právě Pepík, kdo jej zastaví.  
Němci posílají parlamentáře. Později však sjednané příměří poruší a spustí dělostřeleckou palbu. Lidi opouštějí první barikádu, jen četař tam zůstává s granátem a poslední cigaretou. 
Muž, který prchl z barikády již předtím a zahodil zbraň vyvěsil bílý na dům prapor. Moc to nepomohlo, protože sem vpadne fašista a vyžene všechny civilisty ven. Jsou použiti jako zeď.
Nakonec přichází rozkaz, aby všichni barikádu opustili a šli bránit břeh. Lidé poslechnou mimo Haliny, Brůčka a ještě jednoho muže. Ti s útočníky řádně zatočí. 
Londýn oslavuje mír. Je osmý květen, ale zde se stále bojuje. Bude ještě několik mrtvých, než to zcela ustane. 
 
     Autor: Pitryx

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Jaroslav Průcha (Hošek), Barbara Drapińska (Halina), Jaroslav Marvan (strážník Brůček), Vladimír Šmeral (Kroupa), Marie Vášová (Nedvědová), Robert Vrchota (četař), Jiří Plachý (uhlíř), Jaromír Spal (průvodčí), Jaroslav Zrotal (řidič), Eva Karelová (tramvajačka), Antonín Šůra (Pepík Hošek), Jaroslava Panenková (Hošková), Jaroslav Mareš (Jarda Nedvěd), Vítězslav Boček (barikádník Kouba), Marie Rýdlová (stará Němka, Waltrova matka), Miroslav Homola (záškodník Walter), Václav Švorc (mladík "Bengál"), Miloš Nedbal (major československé armády), Josef Bek (poručík československé armády), Štěpán Bulejko (parlamentář SS), Vladimír Hlavatý (pekař Lojzík), Luba Skořepová (pekařova žena), Karel Pech (muž s trikolórami), Vladimír Řepa (majitel domu), J. O. Martin (Koubův bratr), Běla Jurdová (dcera Koubova bratra), Vlasta Vlasáková (Andulka, žena průvodčího), Zdeněk Řehoř (muž s pancéřovou pěstí), Libuše Freslová (žena majitele domu), Vladimír Ráž (Toník), Radovan Lukavský (příslušník SS), Zdeněk Kryzánek (František Švec), Emil Kavan (kulometčík), Karel Pavlík (barikádník v krytu), Oldřich Lukeš (organizátor Jarda), Viktor Očásek (muž v davu), Věra Kalendová (žena v tramvaji), Josef Chvalina (muž v klobouku zastřelený na mostě), Emil Bolek (starší nájemník s knírem), Ella Nollová (žena s dítětem), František Marek (německý velitel vlaku), Rudolf Široký (kapitán československé armády), Jaroslav Seník (muž s pancéřovou pěstí), Marie Blažková (žena strhávající název ulice), Anna Kadeřábková (žena před domem), Ladislav Hájek (barikádník Vlastimil Nevole), Jan Brandýs
 
 
námět:
Jan Drda (povídka)
 
 
scénář:
Otakar Vávra, Jan Drda
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emil Poledník
 
 
výprava:
Jan Janda
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.