Duben
ohodnotit

Hamlet podniká

Hamlet liikemaailmassa

Další název:
Hamlet podniká; Hamlet Goes Business
Žánr:
Země:
Rok:
1987
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
2.2.2012
„Hamlet dnešních dnů“
Popis / Obsah / Info k filmu Hamlet podniká
Kultovní finský scenárista a režisér Aki Kaurismäki je znám, že ve své tvorbě zkoumá nespravedlivé sociální poměry z pohledu osob umístěných na okraji společnosti. Avšak v Hamletovi – v této moderní adaptaci Shakespearovy hry, diváky uvádí do světa mocných a ukazuje jeho odvrácenou tvář. Film se drží poměrně přesně divadelní předlohy, přesto zde nenajdeme například Hamletův slavný monolog o bytí a nebytí. Svět moci a politiky je zachycen s ironií a citem pro absurditu.

Film zasazený do současného Finska se zabývá rodinnými vztahy poznamenanými mocenskými vazbami. Hlavní hrdina, nezodpovědný floutek a netalentovaný básník, zdědí po smrti svého otce významný podíl ve firmě, kterou řídí jeho strýc. Čeká ho zkouška dospělosti podmíněná odhalením tajemství, které souvisí s rodinnou historií. Černobílý snímek je svou atmosférou a obrazovou koncepcí podřízen stylu filmu noir.
Uznávaný evropský filmař Aki Kaurismäki /1957, rodák z finského Orimattila/ ve svých snímcích používá svůj oblíbený herecký tým. Je znám svou tvorbou naplněnou osobitým humorem, nadsázkou, vyhraněnou stylizací a poetikou. Po svérázné adaptaci Zločin a trest /1983/ je Hamlet podniká další kvalitní klasikou na filmovém plátně přenesenou do dnešních dnů, která dokáže diváky strhnout věčným lidským příběhem.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Hamlet podniká
Nápad na tento film jsem dostal jednou večer, kdy jsem toho moc vypil. V takových chvílích dostávám vždycky bláznivé nápady. S jedním kamarádem jsme se vsadili, že když on natočí Macbetha, tak já natočím Namleta. Piju moc, ale vždycky držím slovo," komentoval s ironickou nadsázkou svou volbu Kaurismäki, který v tomto filmu přenesl svět dánského prince do vysokých průmyslových kruhů a z Namleta udělal syna generálního ředitele velké továrny.
Hamletovým atributem již není kniha, ale komiksy, juke box s rock and rollem v ložnici, počítačové hry a odposlouchávací zařízení. Kdo nakonec přežije v tomto černobílém undergroundovém dramatu?
Film Namlet podniká se stal jedním z překvapivých hitů na berlínském festivalu v roce 1988 a kritika ho označovala jako finskou odpověď filmům Rainera Wernera Fassbindera. Získal si přívlastky jako „post-Fassbinder ve stylu film noir", „postmoderní Shakespeare", „dobře mířená rána všem moderním ,yuppie byznys filmům', jejichž typickým reprezentantem je snímek Wall Street Olivera Stonea, a všem tradičním zpracováním Shakespearovy hry".

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Hamlet podniká
Už název filmu, který je v češtině volnou parafrází finského titulu „Hamlet v obchodním světě", naznačuje, jak daleko si Aki Kaurismäki při filmovém zpracování kanonického díla světové literatury a dramatu dovolil zajít. Shakespearův nadčasový model, zakládající se mj. na prolínání mocenských a rodinných vazeb, převádí do současného Finska. Při hledání dobových a charakterových paralel si finský režisér počínal až s pobavenou důmyslností. Jako by se dopouštěl milostného rouhání a zároveň silou významu předlohy chtěl působit na co nejširší publikum.

Hamlet dnešních dní je čerstvým dědicem významného podílu v podniku, jenž nyní řídí jeho strýc Klaus. Píše podprůměrné básně, hlídá si svou váhu a jen pomalu se začíná dostávat z oblouznění, jež pro něj život do okamžiku otcovy smrti představoval. Navíc, jak je asi všem, kteří jsou se Shakespearovou tvorbou aspoň trochu obeznámeni, je tady jedno velké temné tajemství, které vrhá stín na rodinnou historii. Jeho odhalení podmiňuje Hamletovo prozření, či přímo dospění k pocitu odpovědnosti a soudnosti.

Na rozdíl od předcházející filmové adaptace klasického literárního díla, prvotiny Zločin a trest, se ve filmu Hamlet podniká výrazněji objevují prvky komiky, i když pro Kaurismäkiho příznačně lomené silnou ironií. Jelikož se jedná o jeden z mála filmů, jehož hrdinové se nacházejí na vyšších příčkách společenského žebříčku, jsou i z pozice Kaurismäkiho sociální citlivosti projevy společenské nespravedlnosti kritizovány formou ironie a práce s absurditou. Hamlet zde totiž není jen katalyzátorem dramatu produkovaného rodinnými vztahy, ale i reprezentantem určitého společenského statusu a politické moci.

Mezi režisérovy velké přednosti patří, že si je dobře vědom nemožnosti nalézat absolutní odpovědi a definitivní řešení, na ta slova vlastně nestačí. Hamletova postava (její osud) přes prvotní možnou „odpudivost" z důvodu rozmařilosti a nezodpovědnosti, se s postupujícím dramatem projevuje nejen jako plánovitě tragická, ale především pochopitelná a divákovi (možná) sympatická. Drama se dnes už zřetelně neodbývá jen na prknech, která znamenají svět.

Petr Pláteník
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Hamlet podniká
Tragikomedie Akiho Kaurismäkiho Hamlet podniká, připomínající film noir, se odehrává v současném Finsku. I když se v zásadě drží slavné divadelní předlohy, charaktery postav finský filmař pozměnil a jedno překvapení si nechal na závěr. Kaurismäkiho Hamlet je arogantní floutek a narcista. Právě tyto jeho vlastnosti, tak odlišné od shakespearovského předobrazu, umožnily tvůrci naplno rozehrát typický smysl pro absurditu, podprahový humor a ironii, a ukázat tak pikantním způsobem pokřivené rodinné i podnikatelské vztahy a zničující touhu po moci.

-kat-, Filmový přehled 2012/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10