Duben
ohodnotit

Don't Stop

Rok:
2012
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
14.6.2012
„Tahle hudba ti zničí budoucnost! Je ti taky osmnáct? Něco tě nesnesitelně štve a chceš to dostat ze sebe ven? Možná je nejvyšší čas s tím něco začít dělat...“
Popis / Obsah / Info k filmu Don't Stop
Starší muž si v koloně aut pustí v autorádiu starou kazetu. Nahrávka z ní mu připomene jeho dospívání. On, Miki, chtěl hrát v punk rockové kapele. Problém byl jen najít ty správné spoluhráče a místo, kde by mohli zkoušet. Nic však není tak jednoduché, jak se zdá, píše se rok 1983 a Miki stále chodí na střední školu. Kvůli jeho zanedbávání školy mu hrozí, že propadne u reparátu z chemie a bude ze školy vyhozen. Mikiho otec po něm chce, aby se celé léto věnoval škole. Miki ale právě řeší důležitější problém. S kamarádem Dejvidem, který si jako první v Praze nechal na hlavě udělat číro, dělají konkurz na ostatní členy kapely. Když se jim podaří skupinu založit, Miki zjistí, že škola a otec s matkou pro jeho hraní nemají pochopení. Proto se s otcem pohádá a odejde z domova. Spí v pronajaté garáži, kterou kluci získali od starého pána z Dejvidova domu. Tady také kluci zkoušejí a připravují se na první koncert. Mikiho podporuje i jeho dívka Pavla, která by ale ráda viděla, kdyby si Miki vedle muziky také vyřešil své problémy ve škole. První koncerty z Mikiho pohledu dopadnou dobře a kapela se snaží dál prorazit. Po koncertě ve venkovském kulturním domě, který se zvrhne ve rvačku s místními, se ale Dejvid začne kamarádit s recidivistou Kaličem. Kluci si ve skupině přestávají rozumět a Dejvid propadá stále víc alkoholu a drogám, do kterých ho zatáhl Kalič. Nakonec se Miki, který se pomalu rozešel kvůli klukům a jeho způsobu života s Pavlou, rozhodne od Dejvida odtrhnout. To už také Dejvid nemá moc zájem o hraní a kapelu. Mikimu tak nakonec sebere jeho iluze teprve zjištění, že jeho kamarádi až tak o muziku zase nestojí. Miki se společně s Pavlou na rodinné chatě připravuje na reparát. Na chatu však vtrhnou Dejvid, Kalič a basista Viktor a Mikiho a Pavlu obtěžují. Mikimu se je sice podaří z chaty vyhodit, není však schopen zabránit tomu, aby opilí bývalí kamarádi nezlikvidovali sbírku vín Mikiho otce ve sklípku chaty. Následně opilí kluci vyrazí do místní vesnice na vesnickou zábavu. Tady se však setkají s těžkým odporem místních a ti je následně zbité honí po lese. Opět se snaží hledat pomoc u Mikiho a Pavly v chatě, ti je však nepustí dovnitř. To znamená definitivní rozpad skupiny. Miki na konci léta udělá za pomoci Pavly reparát, Viktor skončí na motorce pod koly náklaďáku a Dejvid se stane drogově závislý ma má oplétačky se zákonem. Miki se v koloně aut vrací ze vzpomínek k realitě a ví, že to, co prožil, se už nikdy nevrátí.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Don't Stop
Autorský debut kameramana Richarda Řeřichy zachycuje v příběhu osmnáctiletých kluků a jejich kapely začátek punku v někdějším Československu. – Miki a Dejvid si založí hudební skupinu Emile Buisson jako únik z dusné atmosféry normalizace a punk se stává jejich východiskem. Na tuto dobu a své mládí vzpomíná jeden z aktérů příběhu Miki. – Ve filmu byly použity archivní materiály: Portrét náměstí (r. Václav Dvořák, 1979), Proměny hlavního města (r. Radovan Hakl, 1980), Národní divadlo, VIII. díl (r. Václav Bendl, 1983), Kronika našeho života 1984 (r. Jan Dvořák, 1984), Město ve městě, r. Jiří Venera, 1977), Pražané a jejich město včera (r. Jiří Průcha, 1980), Všední den obvodu (r. Jiří Věrčák, 1985), Žáci a učitelé – Zdraví žáka (r. Luděk Šipla, 1987), Kronika našeho života 1985 (Jan Dvořák, 1986), Den v této zemi (r. Jan Risner, 1980), Praha – Co nového v Praze (r. Jana Michajlová, 1983), Druhá pražská premiéra (r. Jaroslav Bouma, 1978), Kronika našeho života 1983 (r. Jan Dvořák, 1984) a TKM V. Vávra (r. Ondřej Očenáš, 1981).
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Don't Stop
1983. Do komunistického Československa konečně dorazil PUNK naplno. Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým provokativním kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu. Deska London Calling od Clash jim ukáže ten správný směr. Vezmou elektrické kytary, naježí vlasy a přestanou brát ohled na svoje okolí. NO FUTURE se stane jejich heslem. Pocit euforie po prvním úspěšném koncertě vystřídá tvrdé procitnutí do reality.
DONT STOP je příběh o tom, co se stane během jednoho roku vašeho života, kdy nepřemýšlíte o zítřku ani o důsledcích svých rozhodnutí. Jediné co chcete, je prosadit svoje generačního právo na svůj vlastní životní styl.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Don't Stop
Je vám sedmnáct, něco vás nesnesitelně štve a chcete to dostat ze sebe ven... Pamatujete ten pocit? Nebo jej prožíváte právě teď? Chování teenagerů se v různých dobách příliš neliší, jiné jsou jen způsoby revolty, prosazování generačního práva na svůj vlastní životní styl – co nejvíce odlišný od života rodičů. Hrdinové filmu DonT Stop, pětice mladíků žijících v Československu roku 1983, ventiluje své postoje vůči autoritám, společenským normám, vůči odpovědnosti a povinnostem dospělých, poněkud drsněji - založením punkové kapely.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Don't Stop
Celovečerní autorský debut Richarda Řeřichy (původní profesí kameramana) DONT STOP se vrací k počátku punku u nás, konkrétně do roku 1983. Popisuje vznik a rozpad kapely s názvem Emile Buisson, kterou založili osmnáctiletí mladíci Miki a Dejvid. Peripetie jejich krátké pankáčské éry jsou bezprostředně spjaty s dusnou atmosférou normalizace, projevující se šedivostí reálů i interiérů a zmarněnými pocity teenagerů. Punková hudba se pro ně stává východiskem: chtějí šokovat, užívat si, co to dá, a nemyslet na budoucnost. – Příběh je stylizován jako vzpomínka čtyřicátníka Mikiho na mládí. Vychází z vlastních zkušeností tvůrců i z určité typizace postav, k nimž kromě ústřední dvojice patří ještě spoluhráči Inža a Viktor, manažer kapely Márty, Mikiho dívka Pavla nebo jeho rodiče. Objeví se tu i další normalizační figurky: vekslák Goran, pankáč Iggy nebo kriminálník Kalič. Civilně pojatý snímek se snaží vyhnout se tradičnímu „změkčování“ či nostalgii. Jeho předností jsou herecké výkony i jednoduše pojatý dobový obraz. Významná je hudební složka, v níž zazní dvě písně kultovní kapely Clash z klíčového alba London Calling, skladby (včetně té titulní s fonetickým anglickým názvem) filmové kapely (jež měla svůj stejnojmenný reálný vzor) a muzika českých punkových skupin The Prostitutes, Dead Popes Company a Barockers, které se zúčastnili i promo turné, souvisejícího s premiérou.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

19 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani