Duben
ohodnotit

Bílá stuha

Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte

Další název:
The White Ribbon; Le ruban blanc; A White Ribbon / Biela stuha (SK)
Rok:
2009
Délka:
144 minut
Premiéra v ČR:
14.1.2010
„Příběh o kořenech zla“

Obsah filmu Bílá stuha

 
Drama Michaela Hanekeho pojednává o podivných a znepokojujících událostech, které začnou sužovat jednu vesnici na severu Německa nedlouho před vypuknutím první světové války. Vítězný snímek z loňského festivalu v Cannes a filmová událost roku.

O ději filmu Bílá stuha se nelze dost dobře rozepisovat. Jakýkoli klíč k tomuto filmu vám může poskytnout snad jen mistr sám. Vyplatí se být ostražitý hned na začátku. Neboť již zde často nalézáme návod, jak snímek vnímat. Rakušan Michael Haneke (Funny Games, Pianistka) ovládá tento princip jako nikdo jiný. Vzpomeňme třeba na úvodní scénu jeho Utajeného, kde přetáčení videokazety předznamenává...
 
Související odkaz
 
Bílá stuha

Další z řady mimořádných artových počinů Michaela Hanekeho oceněný Zlatou palmou v Cannes a Zlatým globem. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Michael HanekeMichael Haneke  
hraje:
Christian FriedelChristian Friedel.....učitel [30]   
Mercedes Jadea DiazMercedes Jadea Diaz.....Evina sestra [8]   
Marisa GrowaldtMarisa Growaldt.....služka   
Janina FautzJanina Fautz.....Erna [13]   
Sebastian HülkSebastian Hülk.....Max [34]   
Michael KranzMichael Kranz.....domácí učitel   
Leonie BeneschLeonie Benesch.....Eva [18]   
Leonard ProxaufLeonard Proxauf.....Martin [13]   
Kai-Peter MalinaKai-Peter Malina.....Karl [19]   
Thibault SériéThibault Sérié.....Gustav [8]   
Enno TrebsEnno Trebs.....Georg [13]   
Theo TrebsTheo Trebs.....Ferdinand [14]   
Marvin Ray SpeyMarvin Ray Spey.....Hans   
Ulrich TukurUlrich Tukur.....baron [51]   
Ursina LardiUrsina Lardi.....baronka [38]   
Burghart KlaußnerBurghart Klaußner.....pastor [59]   
scénář:
Michael HanekeMichael Haneke  
námět:
Michael HanekeMichael Haneke  
hudba:
Franz SchubertFranz Schubert.....Trockne Blumen   
kamera:
Christian BergerChristian Berger  
střih:
Monika WilliMonika Willi  
trailer
Oficiální stránka:
www.thewhiteribbon.co....
 
 
Distributor v ČR:
Artcam
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
německá, italská, polská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Bílá stuha >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.12.2013
Bílá stuha
Haneke je mistr nad mistry a Bílá stuha je   precizně natočený černobílý film, který si   bezesporu zaslouží všechna ocenění, která   získal. Je to dílo pro filmové fajnšmekry,   takže pozor, žádné honičky aut, žádné   rvačky, žádné sci-fi, prostě hodnotné   mysteriózní drama.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2013
Že je Bílá stuha chladná? Tak proč je tak   těžké se od ní odtrhnout? Všechno to   trýznivé se krčí pod povrchem a právě proto   je ten film tak palčivý. Haneke hledá kořeny   lidské krutosti ve společnosti pohřbené pod   nánosem přesudků a pokrytectví, nic netahá na   přímé světlo a přece nemá slitování. A   když to celé skončí, pocit svědění, které   se nedá podrbat (protože je přece pod povrchem)   přetrvává a mozkové závity šrotují s   dlouhou setrvačností. Haneke je ve svých   filmových vivisekcích poctivý a neústupný,   ale to není totéž co bezcitný. Konkrétně v   Bílé stuze mi dost připomněl podobně   neohrožené a přitom krutě poetické   "vymítání mýtů" Güntera Grasse. A   formálně je to taky úžasný zážitek. Haneke   u mě znovu boduje.
sakro
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.4.2012
skvělý začátek, konec do vytracení
Vynikající dobové vykreslení příběhu.   Typicky německá ponurost provází celý film.   Uvítal jsem úlohu vypravěče, od kterého jsem   očekával občasné upřesňování dějové   linie. Od počátku to tak fungovalo, a to   téměř až do závěru, ve kterém jsem se   bohužel tak trochu ztratil. A v ten okamžik mi   teprve začala vadit ta strašně dlouhá   stopáž. Téměř celý film pedantsky přesný,   jasný a srozumitelný, závěr jako by dělal   někdo úplně jiný a to jen tak z povinnosti.   Škoda. Jako celek tedy zajímavé, ale přesto   vím, že se k tomuto dílu nikdy nevrátím.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.3.2012
Musím uznat zvláštní poutavost snímku - i   přes "obyčejnou" dobovou popisnost a   sáhodlouhou stopáž nenutil k pohledům na   hodinky, což bude důkazem velmi dobré   filmařiny a přesvědčivého herectví. Na   každičké filmové okénko dopadá odlesk   prasátka od perfektně vypulírovaných   germánských holínek, každý vlas na hlavě má   své místo, vše dokonale promyšleno do   posledního detailu - přesto nemohu hodnotit   více, jak šedesáti procenty, neboť chlad,   který z filmu čišel, mě přesně tak chladnou   zanechal.
nam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Zcela se ztotožňuji s tvrzením Hanekena,   který výstižně k tomuto filmu říká:
Mým   hlavním cílem bylo sledovat skupinu dětí,   kterým jsou hodnoty vštěpovány jako zcela   nezpochybnitelné a postupně se jim stávají   vlastními. Vyrůstáme-li ale obklopeni   svrchovanými politickými nebo náboženskými   pravidly a ideály, vede to k nelidskosti a   terorismu.
btip007
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 22.2.2012
Začátek filmu vypadá velmi nadějně, jenže   příběh postrádá větší tempo a tak po   sléze začne v některých pasážích nudit.   Film je však velmi emotivní a tak Vás nakonec   pohltí a s blížícím se koncem, už jenom   hltáte obraz za obrazem. Dychtivě začnete   očekávat finále, v hlavě se triumfálně   připravujete na zvolání, tušil jsem kdo je   viník, zase jsem odhadnul závěr filmu, ale ne,   v tomto snímku se toho nedočkáme. Nic proti   otevřeným koncům příběhu, ale tento působí   značně nelogicky. První věc, kterou by   vypravěč příběhu udělal, v situaci ve které   pan učitel byl, že se půjde zeptat na   komisařství, co porodní bába vypověděla. Byl   přeci očitým svědkem, děti měl každý den   na očích. Možná, že to způsobil začátek   války a tak na běžnou kriminalitu, nezbyl čas,   ale stejně se mi ten konec filmu, hrubě   nelíbil. Najdu si čas na knižní předlohu,   protože ten příběh je velmi silný, jen mám   pocit, že je špatně zpracovaný.
Plivník
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.3.2010
Snímek ověnčený mezinárodními cenami,   drsný, vynikající scénář atd. Tato lákadla   zcela logicky přitáhnout diváky, jen jestli   film opravdu takový je. Černobílá kamera   dává najevo, že půjde o umění. Je opravdu   jen málo filmů, kde hlas vypravěče funguje a   nepůsobí rušivě. Zde mi přijde nadbytečný a   neúčelný. Ano, film je místy drsný, aniž by   přitom lacině obtěžoval explicitním násilím   (bezpochyby nejsilnější je scéna mezi doktorem   a jeho hospodyní), místy dokáže diváka   skutečně tvrdě emočně vtáhnout (např. při   ošetřování zraněného postiženého chlapce).   Přesto jako celek nesděluje nic nového – ano,   lidé jsou hloupí, krutí, pokrytečtí,   sobečtí, násilničtí, pomstychtiví, zbabělí   a jejich děti jsou přesně takové. Jedinec   proti mase je bezmocný. Jsme takoví. Český   divák jakožto notorický cynik a realista   zřejmě nebude zdaleka tak otřesen. Místy to   bylo drsné… a dál?
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.1.2010
Zajímavý film. Způsobem svého vyprávění jde   proti běžným filmovým postupům. Divák čeká   na konci nějaké rozuzlení a vysvětlení,   kterého se ale plně nedočká. Místo toho   zůstane pocit jako občas v životě - o něčem   jsme slyšeli, ale o části toho se můžeme jen   něco domnívat, a časem se vůbec důležitost   toho všeho vytrácí, žijeme si dál svým   životem.
Vynikající byly černobílá kamera,   neokoukané typy herců a jejich výkony.
Kvůli   podobnosti dětských představitelů Klary a   Martina s herci v Bergmanově filmu Fanny a   Alexander si myslím, že Haneke se ve filmu   snaží rozvinout motiv bigotní výchovy do   pozdějšího dětského věku vedoucí k   opakování nelidskosti takto vychovaných dětí.   Na rozdíl od Bergmana ve filmu téměř chybí   pozitivní stránka života, která by vyrovnala   tu hrůzu pod zdánlivě klidným povrchem.
Konec   víceméně směřuje k tomu, že původní   možná idylické stavy a vztahy jsou   neudržitelné a něco se bude muset hodně   změnit. Ne náhodou se děj odehrává těsně   před první světovou válkou.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.1.2010
Děj filmu, vyprávěný místním učitelem, nás   přivádí do prostředí venkovského. Je doslova   pár let před světovou válkou a hrdinové   příběhu žijí kdesi v Prusku. Režisérovi se   daří diváka vtáhnout do děje a při   sledování příběhu máte pocit, že jste jeho   součástí. Setkáváme se zde se zlobivými   dětmi, přísnými otci a cudnými dívkami.   Hlavních hrdinů je tu mnoho, takřka celá   vesnice. Není kladných ani záporných hrdinů.   Prostě sledujeme život na venkově. I zde se   projevují společenské rozdíly, třeba mezi   místním baronem, který zaměstnává skoro   celou vesnici a místními rolníky.
Pokud jde o   herecké výkony, tak každý, kdo se objeví na   platně svou roli sehrál na výtečnou. Příběh   je obestřen celou řadou záhad. Ve vesnici   řádí nebezpečný pachatel. Ten nejen usiluje o   život i zdraví obyvatel, ale napadá i jejich   majetek. Ve filmu hledáte spoustu odpovědí na   mnoho otázek. Konec filmu však přináší   místo odpovědí jen další otázky. Film trvá   bezmála dvě a půl hodiny a jedinou minutu jsem   se nenudil.
korzybski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2010
černobílý film s bohatstvím odstínů šedi
Na Bílou stuhu nepůjde nikdo pro ukrácení   dlouhé chvíle. Takže ani nebudu varovat žrouty   popcornu.

Tenhle film na mne hluboce   zapůsobil, i když z něj - až na jeden dva   okamžiky - žádné emoce ven netečou. Snad   díky černobílému provedení, chybějící   hudbě, všudypřítomné přetvářce nebo   studenému prostředí východního Pruska, měl   jsem zvláštní pocit. Připadal jsem si jako   ukrytý pozorovatel, kterého se to vlastně   netýká, nemůže do toho zasáhnout, ale ve   kterém to indukuje pocity zapomenutých křivd -   vztek, bezmoc a ponížení. Týrající se   voyeur. Snad mi to připomínalo   Dogville.

Přestože je k tragickým událostem   na plátně několik vysvětlení, žádné tak   docela nesedí. Ale oproti jindy jsem se tady   necítil podvedený. Dokonce jsem to paradoxně   ocenil. Jako by vypravěče mýlila paměť, jako   by v zájmu svého vysvětlení přehlížel   drobné rozpory v různých svědectvích.   Přesně jak to bývá.

O tomhle filmu se dá   dlouho diskutovat. Ale taky si můžete říct,   že je schválně odfláknutý a inťouši si   užijí vymýšlením různých výkladů, na   které režisér ani nepomyslel. Mě ta hra   rozhodně bavila.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih43713minih43713Hlas smrti 2: Světlo (2007) 
White Noise: The Light n
minih75164minih75164Megakrajta versus Gatoroid (2011) [TV film] 
Mega Python vs. Gatoroid n
minih26853minih26853Lítost (1970) [TV film] 
Lítost n
minih14563minih14563O Janovi a podivuhodném příteli (1990) [TV film] 
O Janovi a podivuhodném příteli n
minih72706minih72706Osudné rozhodnutí (2009) 
Like Dandelion Dust n
minih56941minih56941Survive Style 5+ (2004) 
Survive Style 5+ n
minih96734minih96734Vyplnit prázdnotu (2012) 
Lemale et ha'halal n
minih31847minih31847První velká vlaková loupež (1978) 
The Great Train Robbery n
minih40513minih40513Tobruk (2008) 
Tobruk n
minih16773minih16773Povodeň (1958) 
Povodeň n


Hodnocení:n12345678910
Bílá stuha (2009)Bílá stuha (2009)Bílá stuha (2009)Bílá stuha (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190550
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376577
Obsahů a biografií: 178278

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10