Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007)

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (I'm Not There)
68.1 %
 
 
 
Film na Blu-ray

I'm Not There

Další název: Partička B. D.

    Žánr: drama / hudební
    Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Kanada
    Délka: 135 min.
„Zamyšlení nad ţivotem Boba Dylana, ve kterém uslyšíme šest lidí hovořit o různých aspektech umělcova ţivota a jeho tvorby.“
Je vůbec možné, aby tradiční lineární vyprávěcí struktura a klasický formát životopisu dokázaly vypovědět o všech aspektech jednoho života a všech tvářích jedné velké osobnosti? Záporná odpověď na tuto otázku dovedla režiséra a scenáristu Todda Haynese k ojedinělému konceptu, jímž podal impresi klíčových desetiletí z života ikonického zpěváka Boba Dylana. Životní příběh je zde rozbit na malé střípky, z nich dohromady vyvstává barvitá mozaika. Jednotlivé podoby ústřední postavy, jež se odlišují pohledem na svět, definicí sama sebe i společenskou maskou ukazovanou navenek, ztvárnily herecké osobnosti odlišného věku, pohlaví, rasy i národnosti. Do kůže Boba Dylana tak současně vklouzává uznávaný mladý britský herec Ben Whishaw, charakterní hollywoodští představitelé Heath Ledger, Christian Bale a Richard Gere, ale také čtrnáctiletý broadwayský zpěvák Marcus Carl Franklin i herecky všestranná Cate Blanchettová, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara. Scénář navíc nakládá s fakty zpěvákova života maximálně volně a mísí je s fantazií, surreálními prvky a impresemi opírajícími se o jeho písně. Výsledný snímek, jenž se opírá o citát Arthura Rimbauda „Já je někdo jiný“, zrcadlí marnou touhu Dylanových fanoušků svůj idol uchopit a cele pojmout. Fenomenální herecký ansámbl, který vedle uvedených jmen doplňuje ještě Charlotte Gainsbourgová, dcera Serge Gainsbourga a Jane Birkinové, a Bruce Greenwood, byl spolu s režisérem ověnčen Cenou Roberta Altmana.

V anglickém znění s tiulky.

Zdroj: ČT

režie:
Todd Haynes
 
 
hraje:
Christian Bale (Bob Dylan/John/Jack), Cate Blanchett (Bob Dylan/Jude), Marcus Carl Franklin (Bob Dylan/Woody), Richard Gere (Bob Dylan/Billy), Heath Ledger (Bob Dylan), Ben Whishaw (Bob Dylan/Arthur), Julianne Moore (Alice), Michelle Williams (Coco Rivington), Bruce Greenwood (Keenan Jones / Garrett), David Cross (Allen Ginsberg), Charlotte Gainsbourg (Claire), Kim Roberts (paní Arvin), Marie-Julie Rivest (cizinka), Kristen Hager (Mona), Max Walker (muž z davu), Dennis St. John (kapitán Henry/Admirál), Yolonda Ross (Angela), Benz Antoine (Bobby Seale/Rabbit Brown), Tim Post (hlasatel), Larry Day, Mark Camacho (Norman), Jessica Kardos (sestra), Garth Gilker (Woody Guthrie), Thiéry Dubé (erotický stopař), Fanny La Croix (Alice/herečka), Craig Thomas (Hewey Newton), Joe Cobden (Sonny), Shaun Balbar (Paparazzi), Melantha Blackthorne (žena), Sharlene Royer (Angel 2)
 
 
scénář:
Todd Haynes, Oren Moverman
 
 
kamera:
Edward Lachman
 
 
kostýmy:
John A. Dunn
 
 
střih:
Jay Rabinowitz
 
 
zvuk:
Gabriel J. Serrano, Javier Valdés, Pepe Pleguezuelos
 
 
produkce:
John Goldwyn, Jeff Rosen, John Sloss, James D. Stern, Christine Vachon
 
 
zvláštní efekty:
Louis Craig (supervize), David Loveday
 
 
animace:
Ray DiCarlo
 
 
koproducent:
Charles Pugliese
 
 
vizuální efekty:
Louis Morin (supervize), Ray DiCarlo
 
 
výprava:
Judy Becker
 
 
výkonný producent:
Philip Elway, Andreas Grosch, John Wells
 
 
kaskadér:
Annie Carignan, Sharlene Royer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.