Duben
ohodnotit

Autopohádky

Další název:
Autopohádky 3D
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
17.3.2011
„Co mají společné princezna, víla, zlatá rybka a vynálezce!“
Popis / Obsah / Info k filmu Autopohádky
Celovečerní povídkový animovaný film je sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje. První epizoda je inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála. Druhý příběh je o Víle a účetním a je zábavný pro děti a poučný pro tatínky. Třetí část je známý příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce, ale interpretace ve světě kol a motorů je naprosto nová. Čtvrtá epizoda se odehrává v nedaleké budoucnosti a tvůrci doufají, že zdravý rozum zvítězí nad chamtivostí a touhou být za každých okolností první. Vypravěčem je zpěvák skupiny Chinaski…

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Autopohádky
Celovečerní povídkový animovaný film je sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje a vytváří rámec příběhu. Každá z pohádek bude zpracována jinou technikou a jiným tvůrčím týmem.
První epizoda inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála, je animována poloplastickou technologií režisérem této povídky je Břetislav Pojar a výtvarníkem Pavel Koutský.
Druhý příběh využívá klasickou animaci loutek. Výtvarníkem a režisérem je Michal Žabka a příběh o Víle a účetním je zábavný pro děti a poučný pro tatínky.
Třetí část je animovaná velmi neobvyklou technologii papírové ploché loutky v reálném prostoru. Výtvarníkem je Bára Dlouhá a režisérem František Váša. Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce je známý, jeho nová interpretace ve světě kol a motorů je však naprosto nová.
Čtvrtá epizoda se odehrává v nedaleké budoucnosti.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Autopohádky
Ačkoliv tvorba spisovatele a scenáristy Jiřího Marka (1914-1994) byla mnohem bohatší, filmový a televizní fanoušek má jeho jméno spojeno především s radou Vacátkem a dalšími vesměs dobovými detektivkami, které napsal. Ve své době byly velmi populární také Autopohádky (1965), sbírka příběhů o oplechovaných čtyřnožcích, jejich majitelích, řidičích a vůbec fanoušcích motoristického sportu, které Marek psal pro svoje děti. Poprvé je na filmovém plátně zpracoval východoněmecký režisér a absolvent pražské FAMU Erwin Stranka v roce 1983. O další renezanci knihy se pak zasloužili členové kapely Chinaski, kteří tváří v tvář vlastním rodičovským povinnostem přivedli na svět nejdřív písničky inspirované předlohou, pak audioverzi knihy a nakonec i celovečerní film.
Nabobský nakladatel Hanke dává neprůbojnému spisovateli Kužílkovi ultimátum. Pokud nedodá stostránkový rukopis na téma „Má auto duši?", dostane padáka a ještě přijde o svého milovaného Huga, tedy Škodu 1000 MB. Zatímco nebohý pisálek se stejnou otázkou putuje od bývalého závodníka přes vývojové oddělení automobilky až k tréninkové dráze bugin, klasikové i mladá krev českého animovaného filmu vyprávějí čtyři příběhy s auty v hlavních (i vedlejších) rolích.
Nestor české animace Břetislav Pojar vsadil v pohádce O princezně, která se nesmála na svou oblíbenou a osvědčenou technologii ploché loutky. Samotný příběh pasáčka krav, jenž nakonec uspěl u smutné trabantské princezny, je ovšem navzdory své motoristické inovaci vlastně velmi konvenční podívanou.
Účetní a víla výtvarníka a režiséra Michala Žabky sází na klasickou loutkovou animaci a vypráví příběh účetního Pištory žijícího pod diktátem víly Lesany, která ještě víc než tanec miluje divokou jízdu autem.
Třetí pohádku, Příběh o rybáři od Františka Váši, zdobí mimořádně náročná a působivá technologie papírkové animace v prostoru. Hlavním hrdinou je dobrácký rybář Maršíček, kterému Rybí král nabídne splnit přání, čehož začne hbitě využívat Maršíčkova lakotná žena.
Čtvrtá, počítačovou 3D technologií animovaná pohádka Vincent režiséra Libora Pixy o velmi schopném vývojáři už nese všechny znaky moderní podívané a v ničem nezaostává za velmi progresivními a u diváků oblíbenými pixarovkami.
Jaroslav Sedláček
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Autopohádky
Povídkový film Autopohádky vychází ze stejnojmenné a kdysi populární knihy Jiřího Marka a z jejího stejnojmenného audiozpracování hudební skupinou Chinaski. Přímo z Markovy prózy je ovšem převzata pouze pohádka Účetní a víla a z CD povídka O princezně, která se nesmála. Snímek se skládá ze čtyř animovaných pohádek a z hrané části, která je propojuje. Vzniká tak poněkud nevyvážený celek: k ústřednímu tématu hrané části („má auto duši?“) se totiž vztahuje pouze pohádka Účetní a víla; možná by tvůrci udělali lépe, kdyby se předlohy, na niž se odvolávají, drželi více. Každá pohádka je zpracovaná odlišnou animační technikou a nabízí tedy srovnání, z něhož nejlépe vychází již zmíněná epizoda Účetní a víla. – Na filmu se podíleli tvůrci všech generací od nestora Břetislava Pojara až po začínajícího Libora Pixu.
-mat-, Filmový přehled 2011/5

PŘÍHODY ANTONÍNA KUŽÍLKA (21 minut)
Hraná část Autopohádek, uvozující jednotlivé pohádky, vypráví o neprůbojném a naivním spisovateli Kužílkovi, který má v šibeničním termínu odevzdat text na téma Má auto duši?. Spisovatel se vydává do autoservisu, do továrny na auta a nakonec na závodiště, aby našel odpověď na tuto otázku. I přes účast známých herců a navzdory pokusům o vytvoření groteskních situací působí tato část filmu dosti křečovitě a naivně.

O PRINCEZNĚ, KTERÁ SE NESMÁLA (15 min.)
V první pohádce O princezně, která se nesmála, využil nestor české animace Břetislav Pojar svou charakteristickou technologii poloreliéfní (ploché) loutky, kterou se proslavil především díky seriálu Pojďte, pane, půjdeme si hrát. Pojar opět, stejně jako ve svém předešlém krátkometrážním filmu Psí historie, spojil své síly s výtvarníkem Pavlem Koutským, který vyprávění obohatil krátkými kreslenými animacemi. Samotný příběh o tom, jak „hloupý Honza“ uspěl u princezny, je i přes „automobilovou“ inovaci konvenční.

ÚČETNÍ A VÍLA (20 min.)
Michal Žabka zvolil pro svou pohádku klasickou loutkovou animaci. Jedná se o moderní a dramaturgicky propracovaný celek, který se pevně drží knižní předlohy. Vypráví o účetním a neústupné víle, kterou zajímají pouze auta a pořád by se chtěla vozit, a výtvarně navazuje na Žabkův krátký film Paní G.(2007)

O RYBÁŘI MARŠÍČKOVI (13 min.)
Třetí pohádka O rybáři Maršíčkovi je inovací klasické pohádky o rybáři a zlaté rybce. Je originální nikoliv příběhem, ale zpracováním, především použitou technologií ploché papírové loutky (podlepené plíškem), pohybující se v reálném, byť stylizovaném bytovém interiéru.

VINCENT (15 min.)
Poslední ekologická pohádka Vincent vypráví o talentovaném konstruktérovi, který své práce zanechá poté, co zjistí její dopady na životní prostředí. Je zpracovaná počítačovou 3D animací a přináší do české animované tvorby nové výtvarné pojetí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10