Fighter (2010)

Fighter (The Fighter)
73.5 %
 
 

The Fighter

    Žánr: drama / sportovní
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.2.2011        
    Délka: 115 min.
„O každý sen se musí bojovat.“
V žádné jiné kinematografii se příběhy boxerů nerozvinuly do svébytného žánru, pouze v americkém filmu. Důvod je prostý. Asi není jiná profese, která by dokázala lépe zobrazit americký sen o úspěchu, sen o tom, jak se někdo zcela neznámý, většinou z těch nejnuznějších poměrů, dokáže přes noc vyšvihnout až na vrchol a stane se obdivovaným miláčkem davů. Existují desítky, ba stovky boxerských snímků, řada z nich vešla do historie (Někdo tam nahoře mě má rád, Rocky, Zuřící býk), ovšem většina je už dávno zapomenuta. Jednou z nejnovějších ukázek tohoto žánru je životopisné drama talentovaného režiséra Davida O. Russella (mj. válečná komedie z Iráku Tři králové), nazvané Fighter. Vypráví osudy nepříliš úspěšného boxera Mickyho Warda (Mark Wahlberg), kterého trénuje jeho nevlastní bratr Dicky (Christian Bale), nespolehlivý někdejší borec, jehož kariéru zničily drogy, a jehož manažerku dělá matka Alice (Melissa Leová), neúnavně snící o lepší budoucnosti, která stále nepřichází. Situace se změní, když Micky začne chodit s barmankou Charlene (Amy Adamsová), která ho přiměje, aby změnil svůj tým. Jeho pokusy se definitivně odpoutat od rodiny ale nemají naději na úspěch. Film vrcholí Mickyho vítězným zápasem o titul mistra světa ve velterové váze v roce 2000 a všeobecným smířením problematické rodiny. Russell pečlivě vykreslil dělnické prostředí massachusettského Lowellu (nedaleko Bostonu) a dal potřebný prostor působivým kreacím celého souboru, zejména Christianu Baleovi a Melisse Leové, kteří oba po zásluze dostali Oscary za vedlejší herecké výkony. Na záběrech pod závěrečnými titulky vidíme oba skutečné bratry, jak děkují filmařům.

Zdroj: ČT

režie:
David O. Russell
 
 
hraje:
Christian Bale (Dickie Eklund), Mark Wahlberg ('Irish' Mickey Ward), Amy Adams (Charlene Flemingová), Melissa Leo (Alice Wardová), Jack McGee (George Ward), Dendrie Taylor (Gail 'Red Dog' Eckland Carneyová), Jenna Lamia (Sherri Ward), Salvatore Santone (malý Micky Ward), Bianca Hunter (Cathy 'Pork' Eklund), Erica McDermott (Cindy 'Tar' Ecklund), Caitlin Dwyer (Kasie Ward), Anthony Molinari (Shea Neary), Melissa McMeekin (Malá Alice Eklund), Dale Place (Micky Vann), Paul Campbell (Gary Giuffrida), Chanty Sok (Karen), Alison Folland (Laurie), Roy Jones (hlasatel), Lauren Leech, Sugar Ray Leonard, Bonnie Aarons, Sue Costello (Becky), Mickey O’Keefe (Mickey O’Keefe), Jill Quigg (Donna), Kate O’Brien (Phyllis), Frank Renzulli (Sal Lanano), Ted Arcidi (Lou Gold), Ross Bickell (Mike Toma)
 
 
námět:
Eric Johnson, Keith Dorrington, Paul Tamasy
 
 
scénář:
Paul Attanasio, Eric Johnson, Scott Silver, Paul Tamasy, Lewis Colick
 
 
kamera:
Hoyte Van Hoytema, Rodney Taylor (dodatečná)
 
 
hudba:
Michael Brook, Happy Walters (supervize), Season Kent (supervize)
 
 
kostýmy:
Mark Bridges
 
 
střih:
Pamela Martin
 
 
zvuk:
Odin Benitez (design), Anton Gold
 
 
titulky-česká verze:
Petr Šaroch
 
 
zpěv:
The Rolling Stones ("Can't You Hear Me Knocking"), Aerosmith ("Back In The Saddle"), Red Hot Chili Peppers ("Strip My Mind"), Led Zeppelin ("Good Times Bad Times"), The Heavy ("How You Like Me Now?")
 
 
zvláštní efekty:
Stephen R. Ricci (koordinátor)
 
 
koproducent:
Vitaliy Versace, Ken Halsband, Jeff G. Waxman
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ray Siegle, Ben Bray
 
 
vizuální efekty:
Comen VFX, Wilson Tang
 
 
masky:
Donald Mowat, Adam Brandy
 
 
odborný poradce:
Salvatore LoNano, Bob Halloran
 
 
výprava:
Judy Becker
 
 
výkonný producent:
Darren Aronofsky, Ryan Kavanaugh, Eric Johnson, Tucker Tooley, Leslie Varrelman, Keith Dorrington
 
 
producent:
Todd Lieberman, Ryan Kavanaugh, Mark Wahlberg, Dorothy Aufiero, David Hoberman, Paul Tamasy
 
 
kaskadér:
Damien Bray
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.