Faust (1926)

Faust (Faust - Eine deutsche Volkssage)
88 %
 
 

Faust - Eine deutsche Volkssage

    Žánr: drama / horor
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 116 min., 2484 metrů
Německý režisér Friedrich Wilhelm Murnau vychází ve svém filmovém zpracování známého tématu více ze staré německé legendy než z klasického Goethova románu.

Faust (Gösta Ekman) upíše svou duši Mefistovi (Emil Jannings). Za úpis od ďábla obrdží ztracenou mladost. Faust se nejprve vyžívá ve smyslných radovánkách v Itálii a při návratu domů se zamiluje do krásné a nevinné Markétky (Camilla Hornová). Za pomoci její kuplířské tety Marty (Yvette Guilbertová) se mu podaří Markétku svést, ale zakrátko ji opustí. Když je nešťastná Markétka odsouzena za vraždu svého dítěte, ztrácí Faust propůjčenou mladost. Znovu již jako zestárlý muž se Faust objevuje u hořící hranice, volán svou milovanou Markétkou. Mefisto však ztrácí Faustovu duši, protože hluboká láska dvou lidí přemohla smlouvu s ďáblem.

Režisérovi Murnauovi se podařilo vytvořit ucelené a sugestivní dílo a to především zásluhou vedení skvělých herců, promyšleného obrazového řešení a využití trikových efektů. Většina německých kritiků srovnávala film s Goethovou předlohou a vyčítala režisérovi nedostatek filozofické hloubky. V ostatních evropských zemích byl ale snímek přijat s nadšením.  Autor: curil

režie:
F.W. Murnau
 
 
hraje:
Gösta Ekman (Faust), Emil Jannings (Mefisto), Camilla Horn (Margareta), Frida Richard (Margaretina matka), William Dieterle (Valentin, Margaretin bratr), Yvette Guilbert (Marthe Schwerdtlein, Margaretina teta), Eric Barclay (vévoda Parmský), Hanna Ralph (vévodkyně Parmská), Werner Fuetterer (Michael - Archanděl), Hans Brausewetter, Lothar Müthel (mnich), Hans Rameau, Hertha von Walther, Emmy Wyda
 
 
námět:
Johann Wolfgang Goethe (román), Christopher Marlowe (hra "The Tragical History of Doctor Faustus" (neuveden))
 
 
kamera:
Carl Hoffmann
 
 
hudba:
Werner R. Heymann, Erno Rapee, William Axt ((1926) neuveden), Wolfgang Dauner ((1976)), Rolf Unkel ((1976)), Art Zoyd ((1995)), Daniel Schnyder ((1999)), Bernd Schultheis ((2000))
 
 
kostýmy:
Robert Herlth, Walter Röhrig, Georges Anněnkov
 
 
střih:
Elfi Böttrich ((nová verze))
 
 
zvuk:
Kurt Schmidt ((nová verze)), Rudolf Wohlschläger ((nová verze))
 
 
výtvarník:
Arno Richter (asistent)
 
 
masky:
Waldemar Jabs
 
 
asistent režie:
Hans Rameau
 
 
asistent kamery:
Erich Grohmann
 
 
fotograf:
Hans Natge
 
 
výprava:
Robert Herlth, Walter Röhrig
 
 
dirigent:
Frank Strobel ((2000)), Kurt Graunke ((nová verze))
 
 
producent:
Erich Pommer
 
 
rekvizity:
Robert Basilice
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.