Duben
ohodnotit

Fakulta

The Faculty

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
104 minut
„Myslíte si, že vaši učitelé jsou mimozemšťané? Možná máte pravdu!“

Komentáře k filmu Fakulta

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.5.2020
Filmy Roberta Rodrigueze   obecně moc nemusím. Jak jsem   se dočetl z titulku tak jde o   scifi horor ale mě to mnohem   spíše přišlo jako nějaká   parodická komedie. Ale je to   aspoň dobře obsazené a   také solidně zahrané i   když moje gusto to zrovna   není. Mám-li ale být   spravedlivý tak už jsem   viděl spoustu horších   filmů.
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.11.2011
Z dnešního pohledu hvězdné   obsazení; ale stupidita na   entou. Že v tom hráli   začínající, chápu, ale   proč zavedení jako R.   Patrick nebo S. Hayek atd, to   mi hlava nebere. Rodriguez je   možná kultovní, ale to je   další věc, kterou   nepochopím. Příběh je jak   z 50. - 60. let.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.3.2015
Když si divák propočte   věkový průměr hlavních   postav a režiséra, tak se   nelze divit, že vzniklo to,   co vzniklo. A i když je   námět stokrát obehraná   blbina, zpracování je   vtipné a ulítlé. Ne zas tak   ulítlé jako pozdější   Rodriguezovy filmy, což je   pozitivum. V propadlišti   filmových dějin neskončil   nikdo z účastníků a i   když někteří měli   slabší období, za Fakultu   se rozhodně stydět   nemusejí.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.4.2010
The Faculty
Před mnoha lety jsem měla   možnost vidět tento film a v   té době mně příliš   neoslovil, po letech jsem se k   němu vrátila, možná   čistě ze zvědavosti, jak se   můj vkus za ty léta změnil   a jestli vůbec a v případě   Fakulty je tu změna. Fakulta   není žádným kultovním   trhákem, přesto má co   nabídnout i když pro   dnešní filmové příznivce,   kteří jsou hýčkáni   digitálními efekty a jinými   věcmi je možná film   průměrná a přesto něco na   něm je. Robert Rodriguez je   hodně zvláštní filmař,   pří jeho filmech totiž   divák neví zda ho má   milovat nebo nenávidět, má   svůj zvláštní styl který   každému nesedne a i přes   jeho filmy, které patří   mezi hodně mimo mísu já   říkám, že Fakulta tak   špatná není.
Vcelku   obyčejný příběh zasazený   na střední školu, kterou   obléhají mimozemšťané je   to tak prosté až to bolí,   ale ... V té době   načínající herecké   hvězdičky, které dnes zná   každý předvádějí   vynikající výkony o tom   není pochyb. Film má trošku   slabší scénář, ale to se   dá přejít, oproti tomu má   skvěle vybranou hudbu ( to se   vážně povedlo). Fakulta je   směsí hned několika   žánrů od hororu po sci-fi a   nesmím vynechat ani tu   komediální stránku. Trošku   mi tam překážel ten   typický americký závěr.   Fakulta opravdu není   kdovíjaký trhák, přesto   čas od času se k němu ráda   vracím.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.10.2010
Fakulta
Jeden z prvních   Rodriguezových snímků   "Od soumraku do   úsvitu" byl takový   úlet, že nešlo nezírat   celou dobu s otevřenou pusou   a pak ohodnotit bez   zaváhání deseti hvězdami.   A Fakulta je na tom dost   podobně (i když výše   zmiňovanému se v žádném   případě nevyrovná. The   Faculty, volně přeloženo   něco jako učitelský sbor,   sborovna, je prostě tak   odlišný od všeho   ostatního, že si ho nejde   neoblíbit. Navíc se tu   objeví taková jména jako   Salma Hayek, Elijah Wood a co   víc, film byl startovním   polem pro Joshe Hartnetta -   úžasná role (s Hartnettem   je to jako na houpačce,   někdy je jeho herectví samá   bída, jindy zase předvede   brilantní výkon).
Filmaři vybrali i   správnou hudbu, The Offspring   nebo Pink Floyd sem sedli jako   ulitý. Navíc i parodování   starších klasik, jako   "Invaze zlodějů   těl", nebo tvrzení že   Steven Spielberg je ve   skutečnosti mimozemšťan   připravující Zemi na   invazi, to je opravdu   bomba.
Takže chcete-li   vidět absurdní komedii,   říznutou s akcí a   napětím, s prvky sci-fi a   horroru, je Fakulta pravou   volbou...
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2017
Snímek je pojat na stejném   konceptu, jako byl úspěšný   ´Vřískot´, který se   zaměřil na téma -masový   vrah v masce- a který ve své   zábavnosti neponechal nic   náhodě. Robert Rodriquez   šel stejnou cestou jako Wes   Craven, avšak se pro změnu   zaměřil na téma neznámého   organismu parazitujícího v   těle člověka. Co už   takových filmů bylo. Jedno   je však jednoznačné a to   použití námětové šablony   snímku ´Věc´. Například   scéna, kde se studentíci   pomocí drogy testují, jestli   někdo z nich není napaden,   rozhodně není náhodná.   Jistě si vzpomeneme na   obdobnou scénu právě v onom   snímku ´Věc´. Jinak je tu   mnoho odkazů i na jiné   klasické filmy a pozná je   jen skutečný znalec. S   stejně jako ´Vřískot´je   snímek pojat zábavně,   místy až parodicky a   žánrově zásadově. Potoky   krve a useknuté údy tu   rozhodně nejsou a na hrůzu   se také nijak zvlášť   nehraje. Takže co víc dodat?   Jedná se o ucelený   teenagerovský popkornový   sci-fi horor a stejně tak by   se měl brát. Zkrátka se   jedná o čistou hororovou   zábavu a nic víc.
pataamat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.5.2009
podarený teenage napínák ,   školu ovládli   mimozemšťania a treba to   dokázť a zbaviť sa ich   pretože už majú skoro celé   mesto , dosť sa my tu   pozdáva Robert Patrick ako   tréner Willisa a dobrá je   scéna kde znie skladba od   Pink Floyd The Wall .
Langley
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2008
Už několikrát zfilmované   téma o tom, jak se   mimozemský parazit přisaje   na nervový systém hostitele   nebo nějakým jiným   způsobem oběť nakazí a   dotyčného pak zbaví   veškerých emocí, který se   pak začne chovat poněkud   divně.Rodriguez na to šel   nenápadně.Zasadil příběh   odehrávající se na   střední škole odkud by se   vesmírní paraziti postupně   rozšířili časem do celého   světa.Toto se mi zalíbilo   více než filmy s podobnou   pointou.
roox
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.9.2015
Tohle je spíš komedie než   horor, ale hlavně to je   výborná zábava.   Rodriguezovi se taky povedlo   obsazení, nikdo sice nic   extra nepředvádí, ale fajn   se na ně kouká, holky jsou   pěkný (do dneška si   pamatuju úžasnou Famke   Janssen) a Wood dostane do   koulí. Samozřejmě to nemá   žádný promakaný scénář,   navíc to je vykrádačka   jinejch hororů, ale film se   tím netají, takže to je   jedno. I když to už ke konci   trochu ztrácí dech, tak   Rodriguez umí tak svižně   vyprávět, ze to je porad v   pohodě. Navíc do toho hraje   příjemná hudba a triky jsou   taky na docela slušné   úrovni. Nic extra to není,   ale dá se u toho docela   dobře pobavit :-)
rankinfitch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.2.2010
Sice herecky naprosto dokonale   obsazený film, ale nechytlo   mě to ani náhodou. Pár   scén ušlo, proto dam aspoň   ty 3 bodíky, ale celkově to   byla docela solidní   slátanina.
Mlapiska
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.7.2007
Už jsem si vážně myslela,   že to bude problém žánru,   ale Fakulta je důkaz, že   tomu tak není. Horory plné   uřvaných teenagerů mě v   poslední době začínají   čím dál tím víc nudit,   ale není to problém žánru,   najde se pár výjimek, které   opravdu stojí za to   (Nezvratný osud). Fakulta   sice není žádný zázrak,   ale co se týče jejím   podobným, tak přecejenom   tento teenagerovský horor   patří k těm lepším.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.2.2011
Pilotní reklama Joshe Hartnetta
Rodriguez ze mne díky svým   snímkům dokáže udělat   schizofrenika, plného rozporu   nad tím, co je kvalitní a   co už ne, co je laciné a   co má nápad. A ať je   tohle sebevíc   absurdnější scifi,   rebelská, napínavá,   nemožná komedie, horor nebo   co svých let, na které si   "vrzli"   počínající hvězdičky   jako Josh Hartnett, mladičký   a nedotknutý Elijah Wood,   raper Usher, Salma Hayek nebo   později potvora z Plastické   chirurgie - Famke Janssen...   nebo tomu přidali korunu   herci jako Christopher   McDonald a dokonalý Robert   Patrick - pro mne to bude   navždy tisíckrát   přehrávaný a nazpaměť   naučený film z mých   mladých let, pln na svou dobu   skvělými efekty, do   kterého jsem se dokázala   vcítit. Ano, dnes s   odstupem času a novými   vylepšováky ve světě   tvorby filmu by max počet   hvězdiček neposbíral ani   ode mne, ale stejně mu už   pro své mládí, zůstanu   věrna.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.12.2022
Velice příjemnej   teenagerovskej sci-fi   horůrek, taková nenáročná   oddechovka. Čerpá z   podobného námětu jako   třeba Věc, Mutant nebo   Invaze lupičů těl.   Sympatické obsazení jak   žáků, tak i učitelů,   dynamické tempo vyprávění,   klasické efekty tria   Berger/Kurtzman/Nicotero.   Viděl jsem po hodně dlouhé   době a stále to funguje.   Robert Rodriguez byl v   devadesátkách opravdu king a   rád se k jeho tvorbě občas   vracím. Na jeho nejlepší   fláky Desperado a Od soumraku   do úsvitu Fakulta sice nemá,   každopádně je za nimi v   těsném závěsu.
Akana
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.2.2010
Rodriguez si rád hraje s   všelijakým klišovitým   harampádím tzv. pokleslých   žánrů a tvoří z něj   důmyslně stylové a hlavně   zábavné kousky. To se dá   říct i o Fakultě i když   nadhled, který z Desperada a   Od soumraku do úsvitu   vyleštil klasiku, mi tu   trochu scházel a chvílemi   jsem měl dojem, že sleduju   teenagerský remake   Carpenterovy Věci. Stejně   ale: Rodriguez baví diváka i   sebe a revoluci po něm nikdo   nechce.
Deviant_Girl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.7.2022
Mimozemšťani na střední
Povedený horor od Rodrigueze.   A jeden z posledních   povedených hororů. Škoda   že takové filmy už dnes   netočí. Příběh o   studentech jejiž školu   napadne mimozemská rasa   odkazuje k starým sci-fi z 50   let a vzdává jim holt. Herci   se tu sešli na tu dobu   známí a populární. A triky   se taky povedli. Nechybí ani   humor a dobrá muzika jak jsme   u Rodrigueze zvyklý.
Tom_Hardy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2007
Williamsův scénář k   Fakultě je o stupínek   slabší, než byly   Vřískoty. Rodriguezova   režie je zase o něco málo   skromnější, než v Od   soumraku do úsvitu. Což   však neznamená, že   dohromady to nemůže tvořit   nadupanou podívanou. Může a   taky tvoří. Perfektní   soundtrack, průměrný   scénář s několika hodně   vydařenými momenty, možná   průměrná, ale stoprocentně   sedící režie a výtečné   herecké obsazení. Wood se   drží svého sladkého   projevu, ale alespoň za to   dostává pořádně zahulit   (hodně drsnej je především   úvod s lampou) a Harnett je   fakt hodně cool, bezesporu   jeho nejlepší role i   výkon...
TILL.87
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2008
hodně dobrej sci-fi horor o   další možné invazy z   vesmíru a plný známých   herců. doporučuju všem   miláčkům tohodle žánru.
Steve997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.4.2010
Tenhle film jako horor vůbec   nefunguje, já se na to ale   díval spíš jako na nějaké   zábavné teenagerovské   sci-fi a docela mě to bavilo.   Je to sice takový guláš   všeho možného, ale herci   jsou docela sympaťáci a   příběh byl napínavý od   začátku až do konce. Tak   proč ne, příjemná   oddychovka a taková trochu   Rodriguezova odbočka.
MaKy92z
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.2.2010
Typický americký hororik,   kde hlavnými hrdinami je   skupinka puberťákov z   fakulty, ktorý majú vykonať   nemožné vec, oslobodiť   našu planétu od   nebezpečných votrelcov,   ktorí sa snažia ovládnuť   našu zem. "TENTO FILM JE   TOTÁLNA BLBOSTKA",   vhodná tak akurát pre úzku   skupinu svojich fanúšikov.   Takto by som definoval tento   poslabší hororik.
artcrime
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.2.2005
studentskej horor z   texasu.nevi se kdo je   mimozemstan az do konce..je to   napinavy.dobra hudba a i   svanda
messerschmitt
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.9.2007
Scénárista   Rodriguez,skvělé herecké   obsazení a přesto taková   patlanice :o).Ale já jsem   spokojen a líbí se mi   to.Krásný horror ze   studentského prostředí.Ale   obávám se,že tomuto žánru   již odzvonilo.
Markst
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.10.2008
Zatím můj nejoblíbenější   film od Roberta   Rodrigueze,Fakulta je   inspirovaná filmem   "Věc" od Johna   Carpentera, i když jsem nikdy   neslyšel od nikoho že by se   mu fakulta nějak hodně   líbila tak mě teda   jo.Rozhodně doporučuju.
d.lilien
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Po pravdě jsem si film   koupila hlavně kvůli   hereckému obsazení, protože   Elijah Wood, nebo Josh   Hartnett a ještě takhle   pohromadě mi za to stáli.   Film není zrovna moje   parketa, ale právě, že   herecké obsazení je tak   atraktivní, přiřadila bych   ho mezi takové ty místy   zábavné horory a nevadí mi   se na něj občas kouknout, i   když dopředu vím, jak   dopadne. Za jedno shlédnutí   zaručeně stojí!
Constantine_cz
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2011
The Faculty
Myslím si, že Robert   Rodriguez opět nezklamal.   Fakulta je opravdu klasika,   která by neměla doma nikomu   chybět. Příběh je poutavý   od začátku do konce a to i   kvůli mladým hercům,   kterým tento film odstartoval   keriéru. Nejlepší výkon   podala nejspíš moje   oblíbená Jordana Brewster,   která ve svých osmnácti   letech vypadá nádherně a   její herecký výkon na   kráse ještě přidává.   Všem tento film doporučuji

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih125986minih125986Hacker (2015) 
Blackhat n
minih14284minih14284Nico (1988) 
Above the Law n
minih27124minih27124Dívka tvých snů (1998) 
La Niňa de tus ojos n
minih81721minih81721Práskač (2012) [2k digital] 
Snitch n
minih22511minih22511Víkend na Zuydcoote (1964) 
Week-end a Zuydcoote n
minih37065minih37065Tenkrát v Mexiku (2003) 
Once Upon a Time in Mexico n
minih13376minih13376Na samotě u lesa (1976) 
Na samotě u lesa n
minih70199minih70199Tchyně a uzený (2011) [TV film] 
n
minih25267minih25267Rozpoutané peklo (1997) 
Dante's Peak n
minih28148minih28148Dokonalá bouře (2000) 
The Perfect Storm n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

18:35 - 18:50

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

42 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10