Eso v rukávu (1951)

Eso v rukávu (Ace in the Hole)
81.8 %
 
 

Ace in the Hole

    Žánr: drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 111 min.
„Nejlíp se prodává špatná zpráva.“
Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a "hrdinskou práci záchranářů a tisku".

Wilder vytvořil jeden ze svých nejvíce jízlivých filmů (připomínající některými aspekty Formanovo Hoří, má panenko), takže ani tak nepřekvapuje, že při uvedení do amerických kin totálně propadl a nepomohla mu ani dodatečná změna názvu na atraktivnější The Big Carnival (Velký karneval). Na svou dobu to bylo průkopnické dílo o novinářské etice, kterou podobným způsobem mnohem později zkoumaly snímky jako Network (1976) režiséra Sidneyho Lumeta nebo Město šílenců (1997), natočené Costou-Gavrasem.

Robustní výkon v hlavní roli podává Kirk Douglas, kterému dobře sekundují i většinou málo známí představitelé vedlejších úloh. Scénář filmu, na němž s Wilderem spolupracovali Lesser Samuels a Walter Newman, byl nominován na Oscara.

režie:
Billy Wilder
 
 
hraje:
Kirk Douglas (Chuck Tatum), Jan Sterling (Lorraine Minosa), Robert Arthur (Herbie Cook), Porter Hall (Jacob Q. Boot), Frank Cady (Mr. Federber), Richard Benedict (Leo Minosa), Ray Teal (Šerif), Lewis Martin (McCardle), John Berkes (Papa Minosa), Gene Evans (zástupce šerifa), Frank Jaquet (Sam Smollett), Harry Harvey (Dr. Hilton), Geraldine Hall (Nellie Federberová), Richard Gaines (Nagel), Edith Evanson (slečna Deverichová)
 
 
námět:
Victor Desny
 
 
scénář:
Walter Brown Newman, Lesser Samuels, Billy Wilder
 
 
kamera:
Charles Lang
 
 
hudba:
Hugo Friedhofer
 
 
střih:
Arthur P. Schmidt
 
 
producent:
Billy Wilder
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.