Duben
ohodnotit

Enigma

Rok:
2001
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
11.4.2002
„Kód, který zmenil dejiny...“
Popis / Obsah / Info k filmu Enigma
Na tajnou britskou základnu poblíž Londýna, která je střediskem pro dešifrování zpráv, se vrací matematik Tom Jericho, aby se znovu připojil k týmu vědců, kteří pro armádu dešifrují zachycené německé zprávy. Před časem se Tom podílel na odhalení kódu pro šifrovací přístroj Enigma, kterého se Britové tajně zmocnili, potom se však nervově zhroutil. Částečně z přepracování, částečně kvůli rozchodu s krásnou blondýnou Claire. Nyní se však Němci zřejmě dozvěděli, že Britové jejich kód rozluštili, a proto ho změnili. Je tedy nutné ho znovu rozluštit. Tom se setká s agentem tajné služby Wigramem, který na základně pátrá po špionovi, jenž nepříteli prozradil tajemství britské Enigmy. Tom se seznámí s Hester, která bydlela s Claire a prozradí mu, že nedávno záhadně zmizela. Později se s ní domluví, že jí sami začnou hledat. Komisní velitel Skynner naní s Toma spokojen a vyhodí ho. Později jsou zachyceny zprávy z ponorek a tým dešifrátorů se horečně pouští do práce. S nápadem, jak nový kód rozluštit, přijde Tom a šéf týmu Logie dosáhne toho, aby Skynner své rozhodnutí zrušil. Ve chvílích volna Tom s Hester pátrají po Claire. V archívu radiostanice, zachycující německé depeše, ukradnou kopie zpráv, které Claire doma ukrývala, a v opuštěné budově v polích se je marně pokoušejí rozluštit. Jen o vlásek uniknou odhalení, když před policií, předstírají milostnou schůzku. Tom a Hester se při pátrání začínají sbližovat, a zatímco Tom s ostatními horečně pracuje na odhalení nového kódu pomocí zpráv z ponorek, Hester doma luští depeše z Ukrajiny. Oba čeká nečekané odhalení.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Enigma
Britští členové dešifrovacího týmu v Bletchley Parku (známého ve II. světové válce jako "Station X") stojí v březnu roku 1943 tváří v tvář nejhorší noční můře: nacistické ponorky náhle změnily kód a bitva o Atlantik dostává nové rozměry. Z Ameriky směřují na pomoc Evropě konvoje nákladních lodí, naložených municí a zásobami jídla. Jsou ve vážném ohrožení. Ve snaze zachránit situaci požádají vedoucí činitelé Bletchley Parku o pomoc Toma Jericha (Dougray Scott), brilantního mladého matematika a dešifrátora.
Jericho však řeší i svou soukromou záhadu: Claire (Saffron Burrows), žena, kterou miluje, zmizela z Bletchley právě v okamžiku, kdy vládní orgány pojaly podezření, že v Parku je špión. Aby se dostal věci na kloub, požádá o pomoc Hester (Kate Winslet), nejlepší přítelkyni Claire. Společně postupují o krok v předstihu před zpravodajskou službou a zkoumají záhadný život Claire. Dospějí k závěru, který odhaluje mezinárodní a osobní zrady.

Enigma, podle bestselleru Roberta Harrise, je první film společnosti Jagged Films a Jaggerova první role producenta na plný úvazek. Mick Jagger poté, co získal filmová práva, zjistil, že vzácný čtyřdiskový šifrovací přístroj, který používalo německé námořnictvo, se objevil na aukci v Sotheby (londýnská aukční síň),a koupil ho. Při produkci byl používán, spolu s třídiskovým šifrovacím přístrojem a dvěmi speciálně vytvořenými replikami.
Režisér Michael Apted (Jeden svět nestačí) obsadil do hlavních rolí Dougraye Scotta (Mission Impossible ), Kate Winsletovou (nominace na Oscara ve filmu Titanic).
Scénárista filmu Tom Stoppard byl oceněn Oscarem za nejlepší scénář v roce 1999 (Zamilovaný Shakespeare).
Film se odehrává v atmosféře válečné Anglie, v tajemném světě kódů a jejich řešení, ve světě lásky a zrady, v místě (Bletchley Park), kde se zrodil počítačový věk, tak významný pro současný svět Internetu a kde pracovali první hackeři.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Enigma
Romantický špionážní snímek Michaela Apteda Enigma se vrací do dob II. světové války a zabývá se zákulisním bojem, na jehož výsledku závisel vývoj válečné situace i osudy tisíců lidí. Jak bývá u podobných titulů častým zvykem, směšuje historické události s čirou fikcí. – Děj se odehrává v roce 1943 na tajné základně Bletchley Parku nedaleko Londýna. Stovky lidí tu v různých odděleních pracují na zachycování a dešifrování německých radiových zpráv. V nejdůležitější sekci se touto činností zabývají špičkoví vědci, pracující na dešifrování kódu německého šifrovacího přístroje Enigma, jehož se Britové tajně zmocnili. Matematik Tom Jericho současně s tímto úkolem pátrá po plavovlasé milence Claire, která se s ním rozešla a záhadně zmizela. Pomáhá mu v tom Claiřina spolubydlící Hester. Ta se později s oklamaným mužem sblíží. Dvojice zjistí, že Claire odhalila tajemství: Britové v zájmu spojenectví se Sovětským svazem utajují zachycené německé zprávy o masakru polských důstojníků v Katyni. Mladá žena však toto tajemství svěřila svému milenci, Tomovu polskému kolegovi Pukowskému, jehož bratr byl mezi oběťmi sovětského teroru. Polák se ze msty rozhodl spolupracovat s nepřítelem. Tom nakonec pomůže rozšifrovat německý kód, zjistí i pravdu o Pukowském (který zahyne při útěku na německou ponorku) a pochopí, že obratná Claire se dokázala postarat sama o sebe. Dívka tak obelstila i cynického agenta britské tajné služby Wigrama, pátrajícího v Bletchley Parku po špionovi. – Snímek je natočen v duchu válečného retrofilmu s několika flashbacky, v nichž Tom vzpomíná na vztah s Claire. Scenárista Tom Stoppard vycházel z románu Roberta Harrise, avšak příliš si nelámal hlavu logikou vyprávění ani realitou doby (např. hrdinové by stěží mohli tak snadno pronikat do tajných archivů). Michael Apted naopak dobové reálie využívá. Zvláště zajímavý je velký šifrovací stroj, předchůdce pozdějších počítačů (zkonstruovaný znovu pro potřeby natáčení a darovaný pak do muzea v Bletchley Parku). – Na produkci se poprvé podílel Mick Jagger se svou firmou Jagged Film. Známý rockový idol je vlastníkem jednoho historického přístroje Enigma, jejž získal v aukci. – Film je mimochodem také polemikou s válečným snímkem Ponorka U-571, v němž si Američané neprávem přivlastnili objevení Enigmy.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/4

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - V kondici (2007) [TV pořad]

01:55 - 02:15

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:50 - 02:30

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10