Duben
ohodnotit

Emigranti

Utvandrarna

Další název:
The Emigrants; Vystěhovalci
Žánr:
Země:
Rok:
1971
Délka:
192 minut
„Čtyřdílný švédský film.“
Popis / Obsah / Info k filmu Emigranti
O koupi práv na adaptaci čtyřdílné švédské ságy odehrávající se v polovině 19. století a popisující cestu chudých farmářů do Minnesoty, „země zaslíbené“, se pokoušelo mnoho producentů a tvůrců. Její autor Vilhelm Moberg ovšem všechny včetně proslulého režiséra Johna Forda odmítl. Spisovatel si nakonec sám vybral, komu své dílo svěří.

Jeho volba padla na Jana Troella, jehož snímek Takový je můj život (Här har du ditt liv, 1966) se mu velmi líbil. Režisér se zprvu zdráhal knihy adaptovat, neboť patřil (podle vlastních slov) mezi těch několik málo Švédů, kteří je do té doby neotevřeli. Ještě v průběhu opožděné četby chtěl nabídku odmítnout, navzdory nebo možná právě proto, že si ságu také zamiloval. Naštěstí to neudělal – a potěšil tím mnohé včetně sebe.

Silný příběh vyprávějící o střetu nadějí a reality totiž Troella proslavil po celém světě a vynesl mu řadu mezinárodních filmových ocenění včetně nominace na Oscara. Vystěhovalci (v československé distribuci původně uvádění jako Emigranti) převypravují první dva díly knižní série. O rok později na ně navázalo pokračování Nová země (Nybyggarna, 1972), v němž Troell vylíčil obsah druhé poloviny předlohy a osudy nových usedlíků. Děj zachycuje období, kdy se ve Švédsku zvedla obrovská emigrační vlna, během níž postupně odešel do Ameriky více než milion obyvatel.

Díky slavnému námětu se Vystěhovalci proměnili ve velký filmový projekt. Natáčelo se částečně ve Švédsku a částečně v USA, s rozpočtem dvou milionů dolarů se ve své době jednalo o jeden z nejdražších švédských filmů vůbec. Ústředního manželského páru, který chce se svou rodinou utéci před nepříznivými sociálními podmínkami a neúrodnou půdou jejich domova, se ujali vynikající herci Liv Ullmannová a Max von Sydow, oba známí především z Bergmanových dramat.

Snaha zůstat věrný předloze, a přesto dostat na plátno co nejvíc z knihy donutila režiséra a zároveň i kameramana Troella vyprávět obrazem. I díky tomu patří Vystěhovalci k filmům, na které diváci jen tak nezapomenou.

Eva Chlumská
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Emigranti
Oskarovy snímek na motivy novel Vilhema Moberga o masivních migracích švédských farmářů do Spojených Států v polovině 19. století. Film je sérií hořkých příběhů, jejichž pojítkem je rodina Karla-Oskara Nilssona. Těžký život na nevynášející farmě ve Švédsku, následná emigrace, děsivá plavba, cesta vlakem a parníkem a nakonec vysněný New York..

Autor/Zdroj: /Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

50 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

13:00 - 13:25

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani