Duben
ohodnotit

Ed TV

Edtv

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
3.6.1999
„Právě se probouzí do svého dalšího televizního dne. A vy, moji milí šmíráci, můžete být při tom!“
Popis / Obsah / Info k filmu Ed TV
Ed Pekurny je docela obyčejný chlapík, který si myslí, že nemůže nic ztratit, když přistoupí na výhodnou nabídku kabelové televize a stane se hrdinou jejich nové show. Téměř přes noc se pořad sledující Edův život v přímém přenosu stane obrovským hitem a řadový prodavač z videoobchodu se promění v mediální hvězdu a miláčka celého národa! Všechno se zdá být skvělé až do chvíle, kdy Ed ztratí hlavu a sblíží se s půvabnou přítelkyní svého bratra jménem Shari. Jejich soukromí se stává veřejným majetkem a kamery začnou lásce překážet. Z dokumentárního seriálu se však nedá jen tak utéct - milióny diváků chtějí vidět romanci se vším všudy a to až do konce.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 24.10.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ed TV
Nalaďte správny kanál - Matthew McConaughey se právě probouzí do svého dalšho televizního dne. A vy můžete být při tom!Nalaďte správny kanál - Matthew McConaughey se právě probouzí do svého dalšho televizního dne. A vy můžete být při tom!

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Ed TV
Další ze snímků na téma vlivu a působení televize s neatraktivním názvem EdTV velmi připomíná úspěšnou Truman Show (1997). I tady televizní kamery sledují hlavního hrdinu čtyřiadvacet hodin denně. Výchozí situace je však odlišná. Zatím co Truman Burbank žije od narození v umělém světě TV seriálu a dlouho o své situaci nic netuší, třicátník Ed Pekurny naopak vstupuje na obrazovku na základě řádně uzavřené smlouvy. Programová ředitelka televizní společnosti Cynthia Toppingová totiž prosadí projekt, podle nějž chce divákům zprostředkovat v přímém přenosu život jednoho z nich. Volba padne právě na Eda, obyčejného svobodného prodavače z videoobchodu. Záznam z kamer, jež neustále hlavního hrdinu sledují, způsobí první zápletku, když Ed přistihne bratra Raye s náhodnou milenkou a díky tomu se sám sblíží s Rayovou dívkou Shari, která se mu od počátku líbila. Jenže kamery začnou jejich lásce brzy překážet. Z dokumentárního seriálu, který získal obrovskou oblibu, však není tak snadné zmizet. Z Eda se stane mediální hvězda, provázená na každém kroku fanoušky nebo jen obyčejnými zvědavci. Televize stále více zasahuje do mladíkova života a ovlivní i situaci v jeho rodině. Edovi se nakonec podaří zbavit se těžkého jha, když použije proti neústupnému šéfovi televizní společnosti jeho vlastní zbraň a pohrozí mu zveřejněním intimní informace. - Snímek natočil zkušený režisér Ron Howard podle téměř neznámého kanadsko-francouzského filmu z roku 1994 Louis 19, král vln. (Zajímavé je, že recenzent časopisu Variety už tehdy psal o tom, že snímek by si zasloužil americký remake.) Tvůrci vyšli ze současných televizních trendů dokumentárních seriálů a se zdarem usilovali o věrohodnost hrdinů i příběhu. V některých scénách se objevují známé americké televizní osobnosti (např. baviči Jay Leno nebo RuPaul). Roli režiséra Kena vytváří mladší bratr Rona Howarda Clint. Dílo není zdaleka tak atraktivní jako Truman Show, jistě si však zaslouží pozornost. - Název filmu se objevuje v různých grafických podobách: na plátně je uveden jako Edtv, na plakátu a v propagačních materiálech jako EDtv.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Není to tak dávno, co Truman Burbank zjistil, že je nedobrovolným vězněm kolosální televizní machinace Truman Show. Po necelých jedenácti tisíci dnech non stop přímého přenosu odešel všemocný boss téhle mediální atrakce Christof do penze. Jinak by určitě jen tak nenechal šikovnou produkční podnikavé kabelovky True TV Cynthii Toppingovou, aby z jeho původního morbidního nápadu vycedila ještě vcelku výživné pokračování.

ŠANCE PRO VOYEURY A EXHIBICIONISTY

Každý člověk má svůj příběh, tak proč se potit s fikcí, řekli si v True TV, když přemýšleli, jak napumpovat rating. A když se tak rozhlíželi po okolí, připletl se jim do cesty pohledný šikula ze sanfraciské videopůjčovny Ed Pekurny, jehož jižanský šarm signalizoval, že by se kolem něj mohly dít zajímavé věci. Poté, co se s bráchou Rayem dohodli, že chlápci jako oni moc šancí v životě nedostávají, vzal tuhle podivnou fušku a nechal si čtyřiadvacet hodin denně dobrovolně pověsit na krk televizní štáb. Tak začal jeden z nejmorbidnějších přenosů v dějinách televize, kde ve stylu "Real World" kamera sledovala Edovo probouzení (včetně ranní erekce), jeho snídani, cestu do práce, za bráchou Rayem (který zrovna pracoval na jedné bokovce), o které se tak jeho dívka Shari dozvěděla z televize, a proto dovolila Edovi, aby ji v přímém přenosu políbil a zjistil, že ji vlastně miluje, a .... A je to tady! Z nudného záznamu, ve kterém Ed bloumá po ulici, vede plonkové řeči a stříhá si nehty na nohou, se stává show - pouliční momentka se mění v příběh! A lidé fascinovaně zírají na obrazovku zpočátku proto, že čekají, že se už přece konečně něco musí stát a později (když se stane), proto, že chtějí vědět, jak to dopadne. Ale hlavně z toho důvodu, že Ed je jedním z nich, není virtuální, ale autentický, a oni ho mohou nejen šmírovat při ranním holení, ale montovat se mu do života, vybírat optimální partnerku a těšit se na den, kdy si to s ní v přímem přenosu konečně rozdá. A tak se z Eda přes noc stává mediální hvězda, která, jak je to v téhle branži obvyklé, zjišťuje, že z rozjetého vlaku profesionálního showbyznysu není vůbec jednoduché za jízdy vystoupit.

TRUMAN NARUBY

Je nabíledni, že EDtv bude často srovnáván s nedávnou Truman Show, i když je na první pohled zřejmé, že se jedná o dva zcela rozdílné příběhy. Zatímco Truman Burbank je nevědoucí a nedobrovolnou obětí aranžovaného televizního monitoringu, Ed Pekurny vědomě souhlasí s tím, aby ho televizní kamera sledovala v jeho běžném každodenním životě. Zatímco Truman je spíše podobenstvím o mediálním mýtu, EDtv více aspiruje na sitcom, mixující prvky mediální satiry, romantické komedie a jakési společenské morality. Nicméně oba snímky mají jedno společné: soukromý život člověka se v nich stává předmětem parazitující televizní zábavy a zdánlivě objektivní kamera ho pouze nezaznamenává, ale velmi často výrazně ovlivňuje a mění. Oba snímky se tak, každý za sebe a po svém, vyjadřují ke zkratovitým formám televizní komunikace, ve kterých se skuteční lidé stávají televizními symboly a reálné osudy inscenovanou fikcí.

Herec, režisér a producent (spolumajitel společnosti Imagine Entertainment) Ron Howard se čiperně pohybuje napříč filmovými žánry (Rodičovství, Navždy a daleko, Apollo 13, Výkupné). Tentokrát diagnostikuje nejen ujetý způsob moderní komunikace na konci tisíciletí, ale i typický americký syndrom, podle něhož nikdo nechce zůstat "nikým", ale všichni se chtějí stát "někým", a každý je natolik výjimečný, že se může stát slavným. Jeho interpretace je místy možná trochu didaktická a sentimentální, při troše nadsázky a dobré vůle v ní ale můžeme zaslechnout i vzdálenou ozvěnu Caprových opusů ze 40. let či pozdějších psychopatických televizních exhibic Woodyho Harrelsona ve Stoneových kontroverzních Takových normálních zabijácích. Kromě těchto pocitových přesahů však existují i mnohem adresnější odkazy, z nichž je v EDtv volně citováno. Patří mezi ně nepochybně McBrideova klasika David Holzman_s Diary z roku 1967 (v níž ve stylu "cinéma vérité" točí mladý filmař příběh svého života) a zejména francouzská komedie Michela Poulettea z roku 1994 (Louis 19, le roi des ondes), jíž je EDtv přímým remakem.

Zejména zásluhou logicky vystavěného scénáře a jeho režijní interpretace působí příběh televizní hvězdy Eda, který se sice rozhodl prodat, ale nehodlá se zaprodat, jako fikce, jejíž logika budí zdání reality. "Iluzionista" Howard, sázející na atavistickou vášeň lidí pozorovat, jak žijí ti ostatní, jakoby se snažil vzbudit dojem nestranného zapisovače, který nepotřebuje scénář, neví, co je to střižna a neangažuje žádné herce. Ve skutečnosti je samozřejmě všechno jinak. Zajímavému hereckému obsazení vévodí velmi slušný McConaughey (Čas zabíjet, Amistad), který si tu zopakoval některé epizody ze svého života (hvězdou ze dne na den, "záviděníhodná" smrt vlastního otce), bohatě zúročil svůj texaský sex appeal a podpořil hlasy, které šeptají něco o "příštím Paulovi Newmanovi"). S přehledem zvládá Eda naivu, hvězdu, romantika i rebela, a zejména dámská část publika mu bude jistě držet palce (či co?). Woody Harrelson (Lid versus Larry Flynt) s gustem vystřihl jeho primitivnějšího bráchu, zajímavá všedně nevšední Shari - Jenna Elfmanová mu snad nakonec odpustila, stejně jako on odpustil svému ztracenému otci Dennisu Hopperovi - a cynická producentka Ellen DeGeneresová odložila profesionální návyky, cigáro a chlazenou margaritu, a vydolovala pro něj přece jen zbytky svého lepšího já. Tak jeden z nás, obyčejný chlápek Ed Pekurny, svoji show ustál. Časy se mění! Dříve byli lidé slavní, protože byli výjimeční - dnes jsou slavní, protože jsou obyčejní. A život sám je největší bulvár, v němž máme všichni svoji šanci. Řekl bych, že je to napůl průšvih, napůl výzva!



Michal Šobr

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:40

75 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

21:05 - 21:35

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Utajený šéf (2018) [TV pořad]

20:20 - 21:55

65 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

20:15 - 21:40

70 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178283

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10