Duben
ohodnotit

Dvě sestry

Die beiden Schwestern

Další název:
The Two Sisters
Žánr:
Rok:
1943
Délka:
94 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Dvě sestry
"Dvě sestry". Shodou okolností byl tenkrát uváděn v Praze tento film režiséra Ericha Waschnecka z produkce Ufy v době, kdy v našich biografch sklízel ještě zasloužené úspěchy film Františka Čápa "Tanečnice". Oba filmy se totiž zaobírají obdobným námětem, o tanečnici, která si svoucestu k umění musí vykoupit obětováním osobního štěstí. Zatímco Čápovo drama hýří efektní výpravou a kostýmy, zřejmě zde režisér usiloval o mezinárodní úspěch, spokojoval se Waschneck méně honosným rámcem bodré maloměstské berlínské společnosti z let osmdesátých předminulého století a řešil konflikty svých postav méně tragicky, s laskavějším pohledem na lidské slabosti a slabůstky, nevyhýbaje se ani osvěžujícímu humoru.

Pod tímto zorným úhlem vykresloval také své hlavní osoby i řadu trefných figurek, přičemž nedbal ani menších slabin scénáře, který leccos nechával nedopověděno a nevysvětleno. Titulní role dvou sester ztělesnily Gisela Uhlenová a Marina von Ditmarová, jež vhodně vystihly odlišnost charakterů po slávě toužící poněkud lehkomyslné Gabriely a mírné, obětavé Ulriky. Dobráckou pěstounku skvěle představovala Ida Wüstová.

Proslov při oslavě stříbrné svatby byl nezapomenutelnou ukázkou jejího srdečně lidského hereckého projevu. Poněkud pasivní úlohu milovníka převzal mladý vídeňský herec O.W.Fischer, zatím co rutinovaný Georg Alexander blýskl se opět (po kolikáté už) v roli záletného hraběte a ctitele umění a obzvlášť umělkyň. Svrchu již zmíněná námětová příbuznost českého a tohoto německého filmu o tanečnici dávalo možnost zajímavého srovnání, které pro kritického diváka nezůstalo bez užitku a zajímavosti.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Dvě sestry
Dnes již takřka zapomenutý německý snímek „Dvě sestry“ vznikl v pohnuté válečné době, jeho premiéra v Německu byla 27. října roku 1943. Toto romantické drama, o kterém bližších informací takřka nelze dohledat, bylo natočeno podle rukopisné verze, jíž sepsala scénáristka a režisérka němých filmů Iva Raffay.

TAJEMNÝ OSUD AUTORKY PŘÍBĚHU
Tajemství osudu autorky námětu tohoto romantického dramatu je stejně záhadné, jako bližší informace o samotném příběhu. Iva Raffay pocházela z Čech. Na svět přišla 6. dubna roku 1881 v Praze. Její rodné jméno znělo Johanna Franzisca Lothka. Neměla tedy zřejmě původ vysloveně český, jak germánsky znějící rodné jméno napovídá. O jejím životě a osudech však nevíme zcela nic, není známo dokonce ani datum skonu této spisovatelky a scénáristky, která na přelomu druhého a třetího desetiletí 20. století koketovala též v němém filmu i s filmovou režií, kdy natočila několik snímků dle vlastního scénáře.

V letech 1918 až 1922 byla režisérkou šesti filmů, ve své době byla režijní práce u ženy méně obvyklá. Ve zvukovém filmu bylo na přelomu 30. a 40. let natočeno v Německu několik snímků dle námětu a scénáře Ivy Raffay, z nichž předposledním se stal film „Dvě sestry“. Dle autorčina rukopisu napsal vlastní filmový scénář Karl Peter Gilmann. O rok později, r. 1944, byl natočen podle námětu Ivy Raffay ještě film „Die schwarze Robe“. Od té doby již její jméno ve světě filmu nefiguruje. Nevíme o ní zcela nic, neznáme její osud, soukromý život a bohužel ani datum skonu. Její postava zůstává dalším tajemstvím ve filmovém uměleckém světě.


Autor: Hortensie

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

18:10 - 19:00

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

20 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10