Důvěrnosti (2007)

Důvěrnosti (Towelhead)
70.8 %
 
 

Towelhead

Další název: Nothing Is Private

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 124 min.
„Pro dospívající dívku může být život osamělým peklem.“
Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije.

Známý scenárista Alan Ball (nar. 1957) se ujal filmové adaptace, u nás nazvané Důvěrnosti (2007). V Ballově podání se samozřejmě nabízí srovnání s jeho nejslavnější kreací (Oscarem a dalšími cenami ověnčený scénář k Americké kráse), ale tu s Důvěrnostmi spojuje především předměstské prostředí. Místo studie společenských stereotypů sledujeme nelehký osud dívky, vystavené jak náhlé mužské pozornosti, tak i napůl skrývanému rasismu svého okolí (příběh se odehrává v době války v Perském zálivu). Pozoruhodné výkony podávají osmnáctiletá Summer Bishilová v hlavní roli (nominace na Independent Spirit Award), a také někteří známí představitelé ve vedlejších úlohách, zejména Aaron Eckhart jako příliš pozorný soused a Toni Collette jako těhotná sousedka, snažící se dívce pomoci.

Zdroj: ČT

režie:
Alan Ball
 
 
hraje:
Summer Bishil (Jasira Maroun), Chris Messina (Barry), Maria Bello (Gail Monahan), Peter Macdissi (Rifat Maroun), Gemmenne de la Peña (Denise), Robert Baker (p. Joffrey), Eamonn Roche (školní fotograf), Aaron Eckhart (Travis Vuoso), Carrie Preston (Evelyn Vuoso), Chase Ellison (Zack Vuoso), Irina Voronina ("Snow Queen" Centerfold), Cleo King (úředník), Michael McShae (1 středoškolák), D. C. Cody (2. středoškolák), Soledad St. Hilaire (školnice), LoriDawn Messuri (hráčka golfu), Lynn Collins (Thena Panosová)
 
 
námět:
Alicia Erian
 
 
scénář:
Alan Ball
 
 
kamera:
Newton Thomas Sigel
 
 
hudba:
Thomas Newman, George Clinton ("Maggot Brain")
 
 
kostýmy:
Danny Glicker
 
 
střih:
Andy Keir
 
 
zvuk:
Avram D. Gold (supervize), Marlena Grzaslewicz (supervize), Andy Kris
 
 
zpěv:
R.E.M. ("Orange Crush")
 
 
koordinátor kaskadérů:
Lou Simon
 
 
vizuální efekty:
Louis Morin (supervize)
 
 
asistent kamery:
John Garrett
 
 
výprava:
James Chinlund
 
 
výkonný producent:
Anne Carey, Peggy Rajski, Scott Rudin
 
 
producent:
Alan Ball, Ted Hope
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.