Drevená dedina (1955)

Drevená dedina
67.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 18.2.1955        
    Délka: 100 min.
„Dramatický príbeh o sociálnom a politickom prerode slovenskej dediny v období rokov 1945 - 48.“
POZOR, SPOILER

Ve vesnici Stodoliště jsou ještě nacisté. Ustupují před sovětskými vojsky. Ale ještě chtějí lidi obrat o to málo, co mají, aby to nepřipadlo Rusům. Tedy aby to oni před nimi „zachránili“ jak píšou v letáčku.

Situace se chopí Peter Půplava a navštíví nacistického velitele. Přemluví jej, aby odebrání, pardon, zachránění provedl až po svátcích. Svou věc vyhrává. Ale to už jsou tu Rusové. Němci ve vzteku a strachu ještě stihli zapálit obec Mrzáčka. Lidé hasí a pomáhají, kde se dá.

Peter se soustředí na rozdělení majetku. Bohatí musejí přispět chudým. Je jasné, že tím ztrácí několik svých příznivců. Z vypálené osady přichází pár mládenců, kteří se prohlásili za lidovou milici. Spory pokračují, začíná hádka o půdu, na které mají stát domky za vypálenou vesnici. Domů se vrací ze zajetí Paľo Šechnár a veřejně se hlásí ke komunistům. Další spor je řešen bičem a samopalem a dochází i ke zranění. V návaznosti na to je milice rozpuštěna. Ale glejt na to Peter trhá. Následně se tváří, že umírá, ale Paľko jej z toho vyvede. Shazuje demokraty a začíná s komunismem. Peter je ihned z postele venku a již plánují, kdo se k nim přidá.

Bitva mezi demokraty a komunisty pokračuje a zasahuje do životů všech kolem. Demokratická učitelka je zatčena a Paľův otec Martin, podnícen sousedy, syna vyhazuje z domu. Ten to bere v poklidu, a ještě se ožení.

Komunisté staví novou vesnici, když se sem řítí horda demokratů. Utká se i otec a syn a dojde k inzultaci.

Jsou Vánoce a Paľo odchází z domku kde má ženu Hanku a „milující“ tchyni. Petr opět umírá a kaje se ze svých chyb.

A je tu opět jaro. Na stavbě vesnice se pokračuje, ale chybí dřevo. Paľo odhaluje křivárny a zlodějny s tímto materiálem. Martin najednou odmítá poslušnost demokratům. Na jejich schůzi všem vynadá tak, že by pes kůrku od nich nevzal a odchází. Jeho syn dostává kýžené dřevo a vše vypadá velmi nadějně. Komunisté totiž přebírají moc a rozdávají zbraně...  Autor: Pitryx

režie:
Andrej Lettrich
 
 
hraje:
Samuel Adamčík (Peter Púplava), Andrej Bagar (Martin Šechnár), Mária Bancíková (Zuza Šechnárová), Karol Machata (Pavo Šechnár), Jozef Kroner (Ondro Chlistoň), Jozef Čierny (Juraj Mikula), Oľga Sýkorová (Melánia Krutková), Zdena Grúberová (Hana Ťapajová), Ján Bzdúch (Mišo Múčina), Július Vašek (Ondro Ončo), Ľudovít Reiter (Števo Záholec), Frída Bachletová (Tereza Chrchútová), Božena Slabejová (Dora Chrchútová), Gejza Slameň (Ondrej Zoba), Mikuláš Bugár (Adam Janovčík), Beta Poničanová (Katra Mikulová), Oľga Adamčíková (Púplavová), Július Bulla (Jožko Grajciar), Karol Badáni (role neurčena), Juraj Haľama (role neurčena), Emília Halamová (role neurčena), Štefan Mišovic (role neurčena), Ján Kákoni (role neurčena), Jozefína Remeňová (role neurčena), Vladimír Kostovič (role neurčena), Vasil Šimko, Jaroslav Vrzala (role neurčena), Miroslav Kůra (role neurčena), Ján Hečko (role neurčena), Arnošt Garlaty (role neurčena), Ctibor Filčík (role neurčena), Branislav Koreň (role neurčena), Jaroslav Mikulík (role neurčena), Ján Koštial (geometr)
 
 
námět:
František Hečko (román)
 
 
scénář:
Ján Mináč, Jozef Alexander Tallo
 
 
kamera:
Josef Míček
 
 
hudba:
Tibor Andrašovan
 
 
výprava-architekt:
Rudolf Kováč, Anton Krajčovič
 
 
střih:
Bedřich Voděrka
 
 
zvuk:
Jaroslav Plavec, Juraj Židlický
 
 
vedoucí produkce:
Eugen Bobek
 
 
masky:
Michal Jurkovič
 
 
asistent režie:
Svätopluk Šablatúra
 
 
asistent kamery:
František Trutz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.