Duben
ohodnotit

Drákula

Dracula

Další název:
Dracula (SK); Bram Stoker's Dracula
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
26.3.1993
„Láska nikdy neumírá.“

Obsah filmu Drákula

 
Mladý právník Jonathan Harker jede z Londýna do Rumunska vyřizovat s hrabětem Draculou koupi nemovitostí v Anglii. Je okázale přijat v jeho zámku, ale brzy zjistí, že je tam uvězněn. Zdají se mu podivné sny a hrabě o něj jeví zvláštní zájem, protože u něj objevil podobiznu jeho snoubenky Míny. Tu mezitím v Londýně navštíví záhadný princ Vlad - není to však nikdo jiný než Dracula. Chce ji získat, protože mu připomíná jeho ženu, která spáchala sebevraždu. Hrabě se kvůli ní zřekl Boha a stal se upírem. Jonathan si uvědomuje obrovské nebezpečí a uprchne z jeho hradu. Mezitím dojde k záhadnému úmrtí přítelkyně Míny Lucy. Profesor von Helsing...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Guild
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
stereo
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Drákula >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2020
Dobré ale ne nejlepší filmové zpracování   slavného románu Brama Stokera. Režisér Coppola   je příliš dobrý a zkušený aby takovou   notoricky známou látku nedokázal využít k   natočení prvotřídního filmu obzvláště,   když měl k dispozici tak kvalitní obsazení. Po   technické stránce je to brilantní ale verze z   roku 1979 je pro mě celkově lepší. Kamerové   experimenty v nichž si FFC libuje mi v tomto   případě přišly trochu kontraproduktivní a   film tak nemá úplně dokonalou atmosféru.   Navíc Dracula v podání Gary Oldmana nesahá   démonickému charismatikovi Franku Langellovi z   roku 1979 ani do pasu. I s těmito výhradami jde   ovšem o dost dobrý film, který určitě stojí   za podívání a příznivce tohoto žánru jistě   nezklame.
naineko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.10.2019
Film, který má nejblíž a zároveň nejdál ke   knižní předloze. Nejblíž v tom, že takhle   nějak si příběh Draculy všichni předtavují.   A nejdál, jelikož knižní předloha je opravdu   otřesná - není to nic jiného než brakový   román, kterých v té době vycházely mraky.   Film navíc přidává vrstvu jakési pocty   kinematografii využíváním různých   obrazových prostředků.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.6.2015
Existuje mnoha filmů o Draculovi, ale žádné   nedosahují tak kvalitních a dokonalých triků   jako "Dracula" z roku 1992 režiséra   Francise Forda Coppoly. Mistrovské dílo a   příběh obohacený něčím víc, než bylo v   původní španělské a americké verzi (jsou to   2 verze). Spisovatel Bram Stoker přispěl do   horrorové kinematografie svojí knihou o hraběti   Draculovi a převést tuto kniho do filmové   podoby bylo dobrým nápadem a velkým úspěchem,   především pro verzi z roku 1992. Skvělé   herecké výkony herce Garyho Oldmana a mladého,   v té době netalentovaného, herce Keanu Reevese,   který byl takové nevinné kuřátko, ale zaujal.   Do toho skvělý Anthony Hopkins jako van Helsing,   který roli dostal díky svému úspěchu ve filmu   "Mlčení jehňátek". Skvělý   scénář Jamese V. Harta mě dostal do větších   a větších útrob a jakoby jsem cítila, že   Dracula semnou sdílí moje lože. Každopádně   film byl tak dokonale napínavý a plný krvavých   scén, kdy jsem ani nedutala, bylo pro mě slastí   koukat na tento film a dvouhodina byla pro mě   tím nejlepším ve filmové branži a přímo   jsem se vyžívala v Draculově krvi jeho obětí   jako kdybych kapičku ochutnala. Dracula mě   vtáhmul do své mysli a do svého příběhu. Byl   pro mě dokonalým zážitkem, kdy jsem nevnímala   nic okolo, jen ten film. Je to skvělý horror na   který nedám dopustit a rozhodně si ho   příště vychutnám ještě více, než minule   :)
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2012
Francis Ford Coppola je nade všemi. Troufám si   tvrdit, že všechny ostatní filmy o   krvežíznivém hraběti (jakkoli třeba i ryzí,   stoprocentní filmařina) jsou v podstatě o   tomtéž – hlavně o tom vysávání. K tomu   samozřejmě někdy i trochu toho milostného   příběhu ve vedlejší linii.
Coppolův   majstrštyk Dracula je o něčem úplně jiném.   Je o neuvěřitelně silné, až zoufalé   lásce... Co jsem tenkrát cítil při   prožívání jeho silného a tragického   příběhu o rozchodu s Bohem? Především   smutek. Nesmírný, hluboký smutek, ale   současně i prudkou spalující touhu po lásce.   A zároveň se mne dotkl i záblesk naděje... To,   jak na mě Dracula zapůsobil, to se asi nedá   vysvětlit. To musíte vidět a prožít.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.8.2012
Počúvajte! Deti noci. Akú sladkú hudbu robia
Stokerov Dracula je vlastne povinnosť a ja som si   ju splnil už dvakrát. Je to vynikajúce dielo.   Tak som samozrejme bol zvedavý ako si popasovali   s knihou filmoví tvorcovia. Jedno z   najznámejších (ak nie najznámejšia) je práve   toto sfilmovanie, avšak ja som mal česť až   nedávno, keď to dávala ČT2. Takže hlavný   dojem je mierne až väčšie sklamanie. Keby som   nečítal knihu asi by sa mi to páčilo viac, ale   "žiaľ" čítal som ju. Preto aj keď   sa v mnohých bodoch drží románu, v mnohých si   to prispôsobuje pre seba a hlavne ruší to čo   by sa rušiť nemalo. Začnem negatívami. Herci   až na Oldmana a Reevesa slabé. Nemôžem si   pomôcť, ale tie dievčiny (pozor nemyslím teraz   tie zmyselné upírky, tie boli fajn) mi nesedeli   ani trocha, dokonca Hopkins hral niečo iné akoby   mal, pretože Van Helsing by mal byť vážny   profesor a vedec a nie veselá kopa sypajúca   cynické hlášky, keď odrezáva upírke hlavu,   uff. Scény z Londýna boli (až na útek vlka)   dosť nudné. Či už u Lucy, či v meste, keď na   Minu poľoval Tepes. A najviac to zaklincovala   Minina náklonnosť pre Draculu, to som nechápal,   po tom všetkom čo spravil, smutne to sklzalo do   nelogickej romantiky. Na druhej strane je tu i   mnoho pozitív. Reeves bol dobrý, údajne si to   ale režisér nemyslel, ech. Oldman ako Drakula   tiež, i ked síce niekedy to haprovalo, musím   uznať že v tom cylindri a okuliaroch bol   skvelý. Krásne scény príjazdu na hrad.   Temnota, tajomno, strašidelno. Krásni vlci.   Mnoho vyšperkovaných detailov. Jendoducho prvá   polhodinka bola vkusná, potom to riadne klesalo.   No a nesmieme zabudnúť na super laškovanie s   upírkami na hrade, že sa tomu Jonathanovi chcelo   utekať preč. Dalo sa to pozrieť, i keď ten kto   čítal knihu určite spokojný nebude a i tak bez   toho prečítania by mi tu nejaké veci vadili, na   druhej strane, dalo sa to pozrieť. Ešte dve   poznámočky. Chýbala mi tu tá kultovná   poznámka z knihy o Slovákoch a potom záplava   vlkov na námestí, keď tá žena išla späť po   dieťa. Ale zas nemôžem chcieť všetko
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Tak jsem byl velmi zvědavý na to, jakého   Drákulu nám naservíruje režisérský mág   F.F.Coppolla. Mám pocit, že se mu dílo povedlo   a vytvořil děsivý psychologický snímek.
K   dispozici měl výborné herecké obsazení v   jehož čele stanul v roli upíra Gary Oldman.   Maskéři na něm odvedli velmi kvalitní   práci.
V malé roli sexy upírky mě potěšila   Monica Bellucci.
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Pro fanoušky "klasických" hororů to   může být modla, a ač občas taky nějaký   horor shlédnu a některé se mi i   "líbí", tohle teda ne. Triky sice na   svou dobu slušné; ale příběh podle 100 nebo   kolik let staré knihy - a to možná je ten   "problém". Dnes už se píše jinak, i   kdyby se to mělo odehrávat před těmi X lety.
alberteinstein
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2011
V distribúcii označovaný film ako "Bram   Stoker's Dracula" by sa asi mal skôr   označovať "Francis Ford Coppola's   Dracula", čo uznávam znie podivne, ale bolo   by to pravdivejšie. Film sa novelou B.S. len   inšpiroval a príbeh je vystavaný dosť   odlišne. Každopádne ale zaujme.
Antonio.M
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.7.2011
Pro mne zatím nejlepší zpracování Draculy,   Anthony Hopkins jako Van Helsing je skvělý...   ale Gary Oldman jako Dracula je nezapomenutelný.   Hudba také výborná, deníkové vyprávění   také z části zachováno, a atmosféra filmu   opravdu výborná...
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.6.2011
Příliš efektů
Film je dobře, řemeslně, filmařsky natočený,   jen je v něm až moc efektů, např. mne   "dostala" scéna, ve které se   setkávají cestovní dostavník Jonathána s   kočárem hraběte a hrabě pak   "vysunovací" rukou vytáhne Jonathana   do svého kočáru. Ve filmu mi chyběla   atmosféra tajemna,leckdy stačí náznak než   vidět vše in natura, Dle mého názoru   nejlepší natočený Drákula, je Hrabě Drakula   (1970), který je výborně natočen a drží se   věrně předlohy, zajímavou, tísnivou   atmosféru mu dodává, že je natočen na   černobílý film. Jinak - vše podstatné k   tomuto Draculovi (1992) napsal ve svém   komentáři Tom_Hardy.

/ Já jsem Drákulu   četl, když mi bylo 15 let a ten příběh na   mne tehdy silně zapůsobil. Pamatuji si jsem   jednu kapitolu četl večer "naložen"   ve vaně při koupeli v koupelně a pak jsem   (protože jsem byl sám doma), měl velice   nepříjemný pocit strachu, když jsem měl z   koupelny vyjít ven. Příběh je to silný a   strašidelný. Škoda že větčina lidí nyní   nečte, kniha Drákula je zážitek a   strašidelný k tomu !
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32688minih32688Baba na zabití (2003) 
Duplex n
minih88587minih88587Goats (2011) 
Goats n
minih25230minih25230Král Drozdí brada (1984) 
König Drosselbart n
minih10916minih10916Křehké vztahy (1979) 
Křehké vztahy n
minih30403minih30403Otec neznámý aneb cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (2001) [TV film] 
Otec neznámý aneb cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka n
minih43265minih43265Zóna smrti (2005) 
Saat po long n
minih13658minih13658Návrat sedmé roty (1975) 
On A Retrouvé La 7éme Compagnie! n
minih32833minih32833Profesionálové (1977) [TV seriál] 
The Profesionals n
minih9840minih9840Kačenka a strašidla (1992) 
Kačenka a strašidla n
minih25936minih25936Dobrodružství na Labi (1972) 
Dobrodružství na Labi n


Hodnocení:n12345678910
Drákula (1992)Drákula (1992)Drákula (1992)Drákula (1992)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178298

Poslední komentáře

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10