Doom (2005)

Doom
63.5 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: akční / horor / sci-fi / fantasy
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Česká republika / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 3.11.2005        
    Délka: 105 min.
„Peklo už není hra“
Filmová ztvárnění počítačových her nezřídka dopadají nevalně, mnohdy proto, že se tvůrci neobtěžují hledat komplexnější klíč k přenesení jednoho média do druhého. A nemá cenu zastírat, že problémy netrpí též filmové pojetí legendární střílečky Doom, která od roku 1993 formovala preference nejednoho vášnivého hráče počítačových her. Mnohé říká už fakt, že ač práva na filmovou adaptaci hry držela různá studia dlouhé roky, došlo na ni až v roce 2005. Kameraman (mj. Volný pád/Falling Down, 1992) a režisér Andrzej Bartkowiak v ní následuje klasické příběhové schéma výzkumu, který se vědcům neblaze vymkl z rukou, a propojuje ho s příběhem partičky siláků, kteří se s krvelačnými monstry přijíždějí vypořádat. Nepříliš sourodý snímek, jenž v rámci své přebujelosti do děje zapojuje i „povinný" motiv traumatu jedné z postav, kombinuje prvky akčního filmu a gore hororu. Výsledný mix nicméně negeneruje ani sugestivní atmosféru či přílišné napětí, ani příliš provinilých potěšení - ta přicházejí snad jen ve scénách s Rosamund Pikeovou, která se o devět let později proslavila jako Amy ve Fincherově Zmizelé (Gone Girl, 2014). A podobně jako nepomohl hudební doprovod Marilyna Mansona herní adaptaci Resident Evil (2002), není příliš funkční ani industriálně elektronický soundtrack Doomu - tvůrcům jako by setrvale nedocházelo, že film není hra. Nejlepší pasáží celého díla je nicméně pětiminutová sekvence, která plně adoptuje styl proslavený původní hrou, a je to právě tato část, jíž se Doom zařadil po bok několika dalších herních adaptací, které operují s hlediskovým záběrem. Společně tvoří významnou linii snímků, jež se rozhodly s tímto stylovým prvkem pracovat. Pět minut ukázkové herní adaptace, které se zapsaly do historie, vyvažují hodinu a půl nejistoty, co (a proč) to vlastně sledujeme.
Viktor Palák
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Andrzej Bartkowiak
 
 
hraje:
Karl Urban (John Grimm), Dwayne Johnson (Serža), Rosamund Pike (Samantha Grimmová), Deobie Oparei (Drtič), Ben Daniels (Kozel), Razaaq Adoti (Duke), Richard Brake (Portman), Al Weaver (Mladej), Dexter Fletcher (Pinky), Brian Steele (Hell Knight), Doug Jones (Sewer Imp), Robert Russel (dr. Carmack), Yao Chin (Mac), Daniel York (poručík Huengs), Ian Hughes (Sanford Crosby), Sara Houghton (dr. Jenna Willitsová), Blanka Jarošová (dr. Hillary Tallmanová/imp), Vladislav Dyntera (dr. Steve Willits), Petr Hnetkovský (dr. Olsen), Jaroslav Pšenička (dr. Thurman), Marek Motlíček (dr. Clay)
 
 
námět:
Dave Callaham (stejnojmenná počítačová hra společnosti id Software)
 
 
scénář:
Dave Callaham, Wesley Strick
 
 
kamera:
Tony Pierce-Roberts
 
 
hudba:
Clint Mansell
 
 
kostýmy:
Carlo Poggioli
 
 
střih:
Derek G. Brechin, Christopher Lloyd
 
 
zvuk:
Petr Forejt, Jan Skála
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
choreografie:
Dion Lam (soubojů)
 
 
zvláštní efekty:
Roman Holub (sfx technik), Stan Winston Studio (Animatronické a maskérské efekty), John Rosengrant (supervize - efekty bytostí), Kit West (supervize), Raquel Guirro (asistent), Flash FX, John Evans, Lindsay MacGowan
 
 
II. kamera:
Shawn O’Dell
 
 
II. režie:
Dion Lam, Shawn O’Dell
 
 
animace:
Double Negative
 
 
koproducent:
David Minkowski, Matthew Stillman
 
 
koordinátor kaskadérů:
Pavel Cajzl, Joe Dunne
 
 
vizuální efekty:
Jon Farhat (supervize), Framestore-CFC, Double Negative, Toby Glover, Mark Nelmes
 
 
asistent kamery:
Petr Zavřel
 
 
výprava:
Stephen Scott
 
 
osvětlovač:
Jiří Navrátil
 
 
výkonný producent:
John D. Schofield
 
 
producent:
John Wells, Lorenzo Di Bonaventura
 
 
kaskadér:
Miroslav Lhotka, Michal Grün
 
 
casting:
Jina Jay
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.