Duben
ohodnotit

Dobrý ročník

A Good Year

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
7.12.2006
„Každý jednou dospěje. Možná...“

Obsah filmu Dobrý ročník

 
Jako malý kluk jezdil Max Skinner na prázdniny ke strýci Henrymu, který miloval Francii, víno a Provence. Proto se tam odstěhoval, žil v malém zámečku a byl majitelem rozsáhlých vinic. Na nich pěstoval víno jeho vinař Francis Duflot s manželkou Ludivine. Když Max vyrostl, stal se z něj poněkud bezohledný makléř na londýnské burze. Aby vydělal peníze, neštítí se ani podrazů. A na strýce skoro zapomněl – neviděl ho už deset let...
Právě když se Maxovi podaří další vypečený kousek na burze, za který ho všichni proklínají, dozví se, že strýc Henry zemřel. Jelikož nezanechal závěť a jiný přímý příbuzný není znám, zámeček i vinice mají...
 
Související odkazy
 
Recenze: Dobrý ročník

Po tři dny se budeme věnovat projektům Ridleyho Scotta, které nedávno vyšly na DVD a Blu-ray. Začínáme bijákem... číst dál

 
 
RECENZE: Dobrý ročník na Bokovku zdaleka nemá

Díky slibnému názvu Dobrý ročník se člověk těší na příjemně ovíněnou komedii, dokonce ve skrytu duše doufá, že by se mohla zrodit druhá oscarová Bokovka. číst dál

Hodnocení: 50 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ridley ScottRidley Scott  
hraje:
Russell CroweRussell Crowe.....Max Skinner [42]   
Marion CotillardMarion Cotillard.....Fanny Chenalová [30]   
Albert FinneyAlbert Finney.....strýc Henry [69]   
Tom HollanderTom Hollander.....Charlie Willis [38]   
Didier BourdonDidier Bourdon.....Francis Duflot [47]   
Valeria Bruni TedeschiValeria Bruni Tedeschi.....Nathalie Auzetová [41]   
Isabelle CandelierIsabelle Candelier.....Ludivine Duflotová [42]   
Abbie CornishAbbie Cornish.....Christie Roberts [23]   
Freddie HighmoreFreddie Highmore.....mladý Max [14]   
Archie PanjabiArchie Panjabi.....Gemma [33]   
Giannina FacioGiannina Facio.....vrchní [50]   
Kenneth CranhamKenneth Cranham.....sir Nigel [61]   
Rafe SpallRafe Spall.....Kenny [23]   
Jacques HerlinJacques Herlin.....papá Duflot [78]   
Richard CoyleRichard Coyle.....Amis [34]   
Patrick KennedyPatrick Kennedy.....obchodník č. 2 [28]   
scénář:
Marc KleinMarc Klein  
námět:
Peter MaylePeter Mayle.....román [66]   
hudba:
Marc StreitenfeldMarc Streitenfeld  
kamera:
Philippe Le SourdPhilippe Le Sourd  
střih:
Dody DornDody Dorn  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.agoodyear.com
 
 
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Dobrý ročník >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Poniktulipan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.3.2020
Tento film jsem viděla vícekrát než jakýkoliv   jiný film. Vlastně je to asi jediný, na který   jsem schopná se podívat každé dva týdny. Film   má nádherné barvy, kamera je báječná, je na   správných místech vtipný, ale schovávají se   tam i tajnosti a detaily, které objevíte až na   dvacátý pokus (:. Úžasná je i hudba, kterou   si občas pouštím, když je hezky.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.11.2018
Nejsem si jistý, zda finanční dravec tohoto   formátu je schopný tak radikálního přerodu a   změny povahy. Nicméně mi to vůbec nevadí,   neboť tento film má nádhernou atmosféru,   dýchá pohodou a nostalgií vzpomínek na   dětství, které uchovává každý z nás   podobně, jako hlavní hrdina filmu.
Athos
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2018
Tento film jsem si hned po prvním shlédnutí   zamiloval,z vícero důvodu.Přímo miluji Francii   a Provence.Za druhé Russel Crowe v hlavní roli,   no a za třetí přímo zbožňuji francouzská   vína.Ne ale teď opravdu vážně.Opravdu jedna   se o povedený film.Nádherná kamera ,ukazující   krásu Provence a k tomu jeden životní příběh   bezohledného makléře.Toho však nakonec přece   jen změní krása a láska.To vše v podání   přírody,vína a ženy.
wolvie95
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Pohodový film s príjemnou, čarovnou atmosférou   francúzskych viníc a vône kvalitného vína.   Možno klišé príbeh o nájdení skutočných   hodnôt v našom živote, ale skvelo fungujúci,   je podaný a spracovaný presvedčivo a úprimne,   bez zbytočného romantického pátosu. Navyše so   skvelým Russellom a nádhernou Marion Cottilard,   medzi ktorými to funguje náramne. (80%)
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2014
Do tohohle filmu jsem se zkrátka zamiloval,   viděl jsem ho již dříve a chyběl mi v   hodnocení, teď jsem na něj znovu narazil a   musím mu přiznat zázračné kouzlo, které se   neztrácí ani po opakovaném shlédnutí. Je   vidět, že efekty a obří výprava a rozpočet   kvalitní snímek nezaručují a to ani u mistra   oboru ve vizuálních hrátkách, kterým Ridley   Scott bezesporu je. Pro mě jeden z jeho   nejoblíbenějších filmů, který mě chytil za   srdce.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.5.2012
Bylo to, jako jet na prázdniny, film ve mně   evokoval pocity štěstí a několikrát jsem se   přistihla, jak se přihlouple usmívám. Tomu   říkám romantická komedie, úsměvné,   pohodové dílko jako oslava života, práce,   vína, lásky a obyčejně šťastných lidí.   Skvělý Russell Crowe i Marion Cotillardová,   vyššímu hodnocení zabránila jen zbytečná   postava nemanželské dcery strýčka Henryho,   ačkoliv, na druhou stranu bychom byli ochuzeni o   mlsné pohledy Toma Hollandera při ochlazování   spálené pokožky zad mladé Američanky. Navíc   překrásná krajina Provence, stylová   architektura a lákavá kuchyně. Mon dieu, ti   Francouzi ale umí žít!
volam.sa.pistik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2012
Lance Amstrong!
Ja viem, že by sa mali desiatky v hodnotení   rozdávať uvážene a netreba to s nimi   preháňať, ale tu som si nemohol skutočne   pomôcť. Prekrásny film. Arogantný, cynický   obchodník s cennými papiermi (maklér alebo   čosi také) Max ide aj cez, ako sa hovorí,   mŕtvoly, len aby zarobil peniaze a bol úspešný   (stačí ten začiatok ako bezohľadne ničí   svojho konkurenta, tak povediac na hrane trikmi a   bonus tie brutálne cynické hlášky -   parafrazujem: asistent mu číta odkazy: skap,   zhor v pekle, nenávidím ťa, gratulujem - kto   písal tú poslednú? - tvoj právnik). Všetko sa   mení, keď dostane správu, že jeho strýko, u   ktorého vyrastal zomrel a nechal mu majetok, dom   a vinicu. Max ako šikovný obchodník to plánuje   speňažiť a nemá záujem, si to nechať,   nedajbože obhospodarovať. Prichádza do   Francúzska, na jeho posledný obchodnícky trik   prišli a dočasne ho suspendujú. Max teda   zostáva vo Francúzsku dlhšie akoby chcel,   vďaka tomu však sa začína meniť. Vynárajú   sa mu spomienky na strýka a mladosť čo tu   prežil. Nádherný pohodový snímok, aj keď ide   v pokojnom tempe, vôbec sa nenudíte. Úžasné   prostredie juhu Francúzska, dýcha to takou   prekrásnou atmosférou, že máte chuť zbaliť   kufre a vypraviť sa tam. Žiaden hon, žiadne   naháňanie, príjemní ľudia, ktorí si vedia   skutočne užívať život. Ďalej nesmrteľné a   perfektné hlášky (parafrazujem: jeden z   posledných, čo hovoria provensalsky, takto   hovoria už len básnici a sodomiti - čo sú to   tí sodomiti? - ukážem ti večer v spálni),   niektoré sa totálne vydarili. Ďalej všetko   fantastické postavy, ktoré tam pasujú a ktoré   sú zahrané úplne špičkovo a nad všetkými   kráľuje Russell Crowe, musím sa priznať, že   mám preňho slabosť a považujem ho za jedného   z najlepších hercov vôbec. Dej pokračuje,   troška sa obohacuje a nastávajú malé zvraty,   prichádza nevlastná sestra z Kalifornie, v   dedine zasa nachádza lásku, mení sa. Môžem   snáď prezradiť, že všetko dobre dopadne a to   ma potešilo, pretože tak krásny film si to   zaslúži. Tiež je tu mnoho perfektných scén,   ako keď ide malým autkom okolo pelotónu   cyklistov, vztýči prostredník a "Lance   Amstrong!", ďalej ako sa kuriózne zoznámi   s neskoršou láskou (takmer ju prejde autom, keď   telefonuje, tá mu to však vráti pri druhom   stretnutí), super rozhovory s Charliem a podobne.   Film je v podstate oslavou života. Prečo som dal   až tak vysoké hodnotenie? Aj keď možno to nie   je najlepší snímok na svete, fascinuje ma ako   je nabitý pozitívnym nábojom, pokojom, akým je   kontrastom voči dnešnému krutému a   uponáhľanému svetu. Bravó! Skvelé dielo. Viac   takýchto filmov!
hrošík
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2011
Asi každý z nás je unavený životem a shonem.   Někteří z nás "utečou" svým   vlastním snům. A potom, když jsou sami   (většinou když dosáhnou svého cíle), se   najednou zastaví a postrádají smysl své   vlastní existence.
Hlavní hrdina Max se vrací   do oázy svého mládí, aby vypořádal   pozůstalost, co mu připomíná, kdo vlastně   je.
Když jsem poprvé viděl tento film,   fascinovaně jsem se nechal vtáhnout do   příběhu. Jako bych byl Max. Jako bych se viděl   jeho očima v kontrastu nádherné scenérie   prostředí a "obyčejných" lidí,   jejichž prosté charisma kontrastuje se stresem,   který dobrovolně (a zcela zbytečně)   žiju.
Když jsem viděl tento film podruhé,   utkvěly mi v paměti bonmoty Maxova strýce.   "... Víš Maxi, prohra je čas od času   důležitá, ..."
A pak, když jsem viděl   ten film potřetí, vnímal jsem příběh   pohledem režiséra, který už (bohudík) nemá   vliv na to, co vidí. To teprve vyniklo   mistrovství Ridleye a Russella. Ten první   bravurně vybral charakter a ten druhý skvěle   kontroval. Asi nejvíc je to vidět na   fragmentech, kdy se Max projevuje vůči ženám.   Je plachý, i když autoritativní. Je lascivní,   ale jemný. Je smyslný, ale intimní. A   společenský, přesto odtažitý. A pak ty   postavy: jeho sekretářka, dvě dámy v baru,   ambiciozní zaměstnankyně, manželka správce,   záhadná notářka, naivní sestřenice a   podmanivá láska ...
A pak jsem to viděl   ještě počtvrté, popáté a ještě asi   desetkrát. Vdycky, když jsem o tom někomu   vyprávěl :-)
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2011
A Good Year
Další film o víně, to je sice pravda, ale   myslím, že tenhle je rozhodně povedený.   Russell Crowe je vynikající herec, ale přesto   nikdy nepatřil k mým oblíbeným, co se týče   tohoto snímku byla jsem mile překvapena s jakou   lehkostí hraje neskutečného hulváta :-) Marion   Contillard neměla chybu stejně jako vždycky.   Krásné prostředí nádherné Francie. Co říct   příjemný snímek, který stojí za shlednutí.
sakro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.8.2010
Francie na americký způsob
Znáte knihy Petera Mayleho o Provenci? Skvělý,   inteligentní a laskavý humor, čiší z nich ten   klid a pohoda jihofrancouzského vinařského   venkova a jsou pohlazením po duši. Není ani   jedna, kterou bych nečetl, Dobrý ročník   nevyjímaje. Takže už při annonci převodu   této knihy na filmové plátno jsem se těšil,   jen jsem měl trošku obavu ze jména Ridley   Scott. Je to režisér, jehož tvorbu mám velmi   rád, vážím si ho a považuji jej za   skutečného "profíka" ve svém oboru.   Ale tohle téma? Vybavte si jeho velké filmy -   Vetřelec, Blade Runner, Thelma a Luisa, Černý   jestřáb sestřelen atd... Vše super, ale plné   amerického patosu, hrdinství a vlastenectví.   Takže jsem čekal a při první příležitosti   běžel do kina. Nemýlil jsem se, ale naštěstí   ne tak moc, jak jsem si původně myslel. Zkrátka   velmi dobrý film, opět naprosto profesionálně   odvedený, jen málo se dá vytknout výběru   herců, kameře i střihu. Ale pane Scotte   nezlobte se, znám pár evropských režisérů,   kteří by asi zpracovali dané téma s tím   NĚČÍM nespecifikovatelným, co by film více   identifikovalo a vyřadilo z rozpoznatelného   amerického střihu. I přesto jsem se k němu   již několikrát vrátil, mám jej rád a vřele   doporučuji.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28358minih28358Lovec policajtů (2001) 
Exit Wounds n
minih46528minih46528Otec nebo bratr (1978) [TV inscenace] 
Otec nebo bratr n
minih97252minih97252Hobit: Bitva pěti armád (2014) [2k digital] 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies n
minih24948minih24948Země policajtů (1997) 
Cop Land n
minih4163minih4163Bitva o planetu opic (1973) 
Battle for Planet of the Apes n
minih13428minih13428Nad námi svítá (1952) 
Nad námi svítá n
minih34888minih34888Pianista (2002) 
Le Pianiste n
minih140538minih140538Pýcha, předsudek a zombie (2016) 
Pride and Prejudice and Zombies n
minih54342minih54342O princi Bečkovi (1988) [TV inscenace] 
O princi Bečkovi n
minih41877minih41877Asterix a Olympijské hry (2008) 
Astérix aux jeux Olympiques n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Dobrý ročník (2006)Dobrý ročník (2006)Dobrý ročník (2006)Dobrý ročník (2006)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697847
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10