Duben
ohodnotit

Obsah filmu Devadesátky

 
Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny
devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do
nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli.

V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas
ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské
1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi
nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Konečně krimi, Devadesátky nezapřou styl Případů 1. oddělení

Třebaže ve srovnání s Případy 1. oddělení, k nimž vytvořily zpětně prolog, vyznívají Devadesátky o trochu slaběji, vedle jiných současných krimiseriálů má nedělní novinka ČT jasný náskok. Po všech stránkách. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.2.2023
Tenhle seriál patří mezi skutečné klenoty a   zejména poslední dva díly byly velmi   strhující a skutečně skvěle natočené.   Velkou zásluhu na tomto úspěchu měl i Ondřej   Vetchý, který si díky svému věku nemohl   Kozáka zahrát. Co je ale trochu škoda, je, že   seriál byl jako obvykle natočen pouze na motivy   skutečných událostí. Zrovna kauza orlických   vrahů patří k tomu nejzajímavějšímu, co 90.   léta přinesla a určitě by si zasloužila   věrnou rekonstrukci.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2023
Velmi povedený seriál, navazující na ještě   lepší Případy prvního oddělení. Výborně   vykresluje devadesátky a solidně   "navazuje" na Případy, kdy je člověk   zaujatý,jaké byly postavy "předtím".   Chápu, že pro větší zaujmutí diváka ne   zcela vše odpovídá realitě, ale vzhledem k   tomu, že nejsem zasvěcen, mě to zas tolik   netrápí:-) Mile mě překvapil herec Finger,   kterého jsem do té doby příliš neznal.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2022
Nejlepší porevoluční kriminální seriál.   Uvěřitelně a napínavě natočený, reálný,   založený na skutečných událostech, pouze v   nepatrných odchylkách se odlišující od   pravdy. Spolu s Pustinou jsou Devadesátky topem   ve svém žánru. Více vět u jednotlivých   částí.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2022
Devadesátky nám končí....
Nakonec celkově hodnotím 85%, první díl   dobrý, ale né tak zajímavý jak zbytek, druhý   lepší, pak to nabralo obrátky a je zde seriál,   který má velkou sledovanost a jistě se o něm   mluví a mluvit bude. ČT se zas jednou vytáhla a   přes nějaké drobnosti a né vše na 100% se   tato TV minisérie povedla. Velmi vydařené a   klidně si po čase dám repete - solidní práce!
Zdenek43
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.2.2022
sice to neni dokument - ale vypravejte TO lidem
někdejší šéf středočeského úřadu   vyšetřování a nyní advokát Josef Doucha -   Právě Douchovi podřízení nakonec obvinili a   dovedli až k odsouzení pachatele takzvaných   orlických vražd, o nichž pojednávají díly   seriálu Devadesátky. On jako šéf   vyšetřovačky byl navíc i u toho, když   ostravští báňští záchranáři objevili v   červenci 1995 na dně orlické přehrady první   sud s jednou z obětí orlických vrahů.
„Z   reality těch případů je sebraná kostra,   kterou napsal život, a sama o sobě je velice   zajímavá. A na ni autoři nabalili svůj pohled,   své příběhy tak, aby to bylo pro diváky   zajímavé. Nemám s tím problém, ani se   spoustou těch nepřesností, které tam   jsou,“..
Nikdy se s mafií nespustil
Chápe,   že autoři seriálu v čele se scenáristou a   někdejším šéfem pražské mordparty Josefem   Marešem mají právo na jakousi uměleckou   licenci, kterou podle něj poměrně dost   použili. „Například při vykreslování   jednotlivých charakterů těch osob. Protože   znám oba detektivy, kteří všechno objasnili,   tak vím, že jsou tady vykresleni poněkud   nepřesně,“ řekl.

„Především bych se   ohradil proti tomu, že jeden z těch detektivů v   určité fázi začal spolupracovat s   ruskojazyčnou mafií. To prostě nepřipadá v   úvahu. Ti kluci byli perfektní policisté do   poslední chvíle, co sloužili,“ narážel   Doucha na seriálovou postavu detektiva Františka   Tůmy, jehož předobrazem byl policista   Havlovič.
Stejně tak podle něj jsou   zavádějící v jednom díle Devadesátek   například pokusy o vtipy v souvislosti s   údajným špatným a pomalým řízením auta   detektivem Plíškem, ve skutečnosti Janem   Štočkem. To zarazilo i Právem osloveného   někdejšího člena mordparty.

„Dělají tam   z něj úplně zbytečně blbce, stejně tak z   těch báňských záchranářů, s jedním z nich   se měl v tom seriálu dokonce poprat. Není to   pravda. Navíc ti záchranáři jsou tam popsáni   jako nějací omšelí starší pánové, ale ve   skutečnosti šlo o mladé chytré kluky ve věku   od pětadvaceti do pětatřiceti let, s kterými   policie skvěle vycházela,“ řekl někdejší   policista.

Hloubku neřešili
Ten rovněž   odmítl seriálovou verzi o problémech   pražských detektivů sehnat na výlov sudů s   oběťmi orlických vrahů potápěče, kteří   zvládnou hloubku větší než třicet   metrů.

„Takový problém se tam tehdy   neřešil. Ostravští záchranáři měli prostě   nejlepší vybavení a dost lidí na to, aby   policii s těmi sudy pomohli,“ podotkl   někdejší detektiv.

„Je tam hodně   umělecké licence, ale diváka to nezajímá,   protože není ten seriál chápán jako hraný   dokument. Faktem je, že tam používají různé   zkratky, dávají dohromady kauzy, které spolu   ani zdánlivě nesouvisely. Je to ale koukatelné,   má to náboj, napětí, pro diváka je to   příznivé. Osobně mě však zarazilo, že tam   jsou přímo jmenovaní pachatelé, podezřelí a   svědci,“ podotkl Doucha.

A s úsměvem bere   podle svých slov i to, jak autoři vykreslili   jeho samotného v podobě seriálové postavy   šéfa středočeských vyšetřovatelů Otakara   Duchoně. Má prý pochopení pro scenáristu,   který si ho zřejmě vykreslil tímto   způsobem.

„S autorem scénáře Marešem   jsem se ale prakticky vůbec neznal. Viděl jsem   ho jen jednou na tom pontonu s jeho tehdejším   šéfem Jiřím Markovičem. A ne, nejsem vůbec   uražen, jak mě tam popsal,“ poznamenal   Doucha.

Mareš nehrál žádnou roli
Mareš   sám se stal předobrazem seriálové postavy   mladého vyšetřovatele Tomáše Kozáka, který   se podle děje výrazně podílel na objasnění   orlických vražd a z jeho hlavy prý vyšel   nápad pátrat po sudech v přehradě.
Podle   Právem osloveného bývalého detektiva ale   Mareš alias Kozák nehrál v případu orlických   vrahů takřka žádnou roli a podnět hledat sudy   v přehradě prý přišel odjinud v rámci   pražské policie.

Také Doucha prý Mareše   zaregistroval snad jednou či dvakrát jen jako   doprovod Markoviče. Jako pražský vyšetřovatel   neměl Mareš podle Douchy v případu žádnou   roli.

„Byl jsem tam“
„Tam se ještě   žádné vyšetřovací úkony nedělaly. Teprve   až se vytáhl sud a bylo jasné, že se začne   stíhat ta skupina kolem hlavního organizátora   vražd Karla Kopáče, tak se dohodlo, že to   budou stíhat vyšetřovatelé ze Středočeského   kraje, a nikoli z Prahy, která tam tedy po   vyšetřovací linii nedělala nic,“ upozornil   Doucha.
Doplnil, že po operativní stránce   udělali veškerou práci, která vedla k   objasnění případu, pražští detektivové   Štoček a Havlovič, tu vyšetřovací už pak   vedli Douchovi podřízení. „Vzali to naprosto   v pohodě, že jsme to převzali my. Měli jsme   výborné vztahy. Jejich práce jsem si nesmírně   vážil,“ vyzdvihl oba detektivy Doucha.

Jeho   samotného v seriálu autoři pojmenovali jako   plukovníka Duchoně a popsali jako šéfa, který   jen z dálky z auta s cigaretou v puse dohlížel   bez většího zájmu na pátrání po   sudech.

„Zase je to veliká licence. Takhle   to samozřejmě nebylo. Všichni jsme čekali, co   se stane a zda se podaří aspoň nějaký sud z   toho dna dostat, protože na tom záviselo, jestli   ta kauza bude, či nebude pokračovat dál. Dokud   nebyl přímý důkaz, tak to všechno mohly být   jen pohádky podsvětí,“ poznamenal   Doucha.

Odmítl, že by seděl jen v autě, byl   podle svých slov opakovaně na pontonu na   přehradě, z kterého se spouštěli potápěči   a na který se pak vytahovaly sudy.
„Velice   dobře si pamatuji na první z nich. Tehdy jsem na   pontonu byl s Markovičem a po vytažení prvního   sudu jsme se dohodli, že to vyšetřování   povede naše středočeská vyšetřovačka, a   nikoli Praha,“ přiblížil Doucha s tím, že o   tehdejší domluvě koluje i jedna vtipná   historka.

Kauza prodaná za flašku   rumu
„Šíří ji můj přítel Markovič,   který říká, že mi tu kauzu prodal za flašku   rumu, kterou pak nakonec ze mě i vytáhl. Ale   faktem bylo to, že já jako Středočech jsem   měl volné kapacity na tu kauzu, Markovič jako   Pražák byl zavalen násilnou kriminalitou. On   uvítal, že si případ vezme Středočeský kraj   a že jeho lidem se uvolní ruce na jiné   kauzy,“ nastínil Doucha.

On a jeho lidé   prý tedy nakonec hráli v případu aktivní,   vyšetřovací roli. Přesto se v seriálu objeví   opakovaně kritika na adresu právě   středočeských kriminalistů v tom smyslu, že v   minulosti podcenili prověřování zmizení   jedné z obětí orlických vrahů, podnikatele   Aleše Katovského, jehož případ původně   řešili.
Dokonce prý Duchoňovi (Douchovi)   lidé nevyslechli nějakého důležitého   svědka.

Nic jsme nepodcenili
„Považuji to   za určitý projev nekolegiality ze strany   někoho, kdo si chtěl s tou středočeskou   vyšetřovačkou vyřídit účty. Ale netrápí   mě to,“ komentoval to Doucha.

„Skutečně   jsme ale tehdy to zmizení Katovského   neobjasnili, podařilo se to až pražským   kolegům v souvislosti s orlickými vraždami, to   všechna čest. V žádném případě jsme my ale   nic nepodcenili, nevynechali,“ bránil své   někdejší podřízené Doucha.

V seriálu se   také objevila informace, že pražské detektivy   přivedl jako první na stopu orlických vrahů   Petr Chodounský, který byl později jako člen   této skupiny dokonce pravomocně odsouzen ke   čtrnácti letům vězení za podvody, nikoli za   vraždy.
Také mě to malinko zarazilo. Vím, že   Chodounský pak byl opakovaně vytěžován   operativou a vymlouval se na to, že o těch   činech sice věděl, ale že je nehlásil,   protože měl strach o život. Ale myslím si, že   je to spíš zase licence než skutečnost,“   míní Doucha.

Bál se o život, a tak   mluvil
A v podobném duchu hovořil i bývalý   detektiv pražské mordparty. Chodounský podle   něj sice přispěl následně svou výpovědí k   odsouzení hlavních aktérů kauzy, tedy   Kopáče, vykonavatele vražd Ludvíka Černého a   také Vladimíra Kuny, ale od něj prý prvotní a   ucelené informace nepřišly.
Ty se nejprve   objevily z podsvětí na severu Čech, kde měl   své osobní vazby Černý. Toho policie navíc   podezřívala, že zastřelil v centru Liberce 1.   června 1993 opět samopalem Škorpión   kosovského Albánce zvaného Frenkie. Z této   vraždy ale nebyl nikdy Černý obžalován.
Kdo   ale s policisty mluvil o pachatelích a možných   obětech jako jeden z prvních, byl podle   bývalého kriminalisty Lumír Werner, majitel   posilovny, kam mimo jiné chodili Kopáč s   Černým, ale i jejich pozdější oběť   Katovský. V seriálu to je právě Werner, který   Chodounského přivedl za policisty, aby jim o   vraždách i sudech v Orlíku řekl.

„Ve   skutečnosti ale mluvil nejdřív sám Werner,   protože se taky bál o život a že je na něj   objednávka,“ sdělil Právu bývalý detektiv.
Xpojntman
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.2.2022
Klasická levičacká až komunistická kritika   počatku tržního hospodářství u nás. Policie   byla prolezla starými strukturami a odmítám   černobílý pohled na vznikající podnikatelskou   elitu. Spousta těchto tvz. mafiánů věnovala   nemalé finanční prostředky nekomunistickým a   protikomunistickým subjektům. I díky ním se   KSČM a dalším nepodařilo získat masovější   podporu.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2022
Tenhle seriál asi můžeme patřičně ocenit jen   my starší, co ten Klondike, který tu panoval v   90. letech pamatujeme. Po dlouhé době je to   seriál, který je o něčem a ne o ..... Když to   srovnám s paralelně vysílanou seriálovou   makulaturou jako je Slunečná, 1. mise, Zoo a   podobný šrot, tak to stojí asi o 15 levelů   výše. O drobnostech by se dalo polemizovat, ale   jako celek OK!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih69427minih69427Velký oblouk (1974) [TV inscenace] 
Velký oblouk n
minih17274minih17274Přepadení v Pacifiku (1992) 
Under Siege n
minih70635minih70635Pohwasogeuro (2010) 
Pohwasogeuro n
minih16908minih16908Pražské noci (1968) 
Pražské noci n
minih36861minih36861Těžká váha (2005) 
Cinderella Man n
minih33332minih33332Pupendo (2003) 
Pupendo n
minih26494minih26494Canterburské povídky (1971) 
I racconti di canterbury n
minih30482minih30482Mackennovo zlato (1969) 
Mackenna's Gold n
minih142728minih142728Southbound (2015) 
Southbound n
minih156438minih156438Vzteklina (2018) [TV minisérie] 
Vzteklina n


Hodnocení:n12345678910
Devadesátky (2022) [TV minisérie]Devadesátky (2022) [TV minisérie]Devadesátky (2022) [TV minisérie]Devadesátky (2022) [TV minisérie]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376546
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10