Detektor (2000)

Detektor
60 %
 
 

Další název: Detector

    Žánr: tragikomedie
    Země: Norsko
    Délka: 99 min.
Scénář k filmu vznikl v roce 1997 a jeho autorem je známý norský spisovatel Erlend Loe. Film byl celovečerním debutem režiséra Påla Jackmana a na produkci se podílela dánská společnost Nimbus, která produkovala filmy jako Festen nebo Mifune. Režisér filmu si také zahrál jednu z vedlejších rolí.


Daniel právě vystudoval psychologii a pod vedením staršího kolegy se snaží pomáhát svým klientům. Otce nikdy nepoznal, pravděpodobně zemřel dřív, než se Daniel narodil, ale matka se zoufale snaží uhájit svou pozici v synově životě. Trvá na tom, aby s ní bydlel, i když mu brzy bude 30 let. Kromě úsilí, aby se dostal z matčiny těsné náruče, se Daniel spolu se svým kamarádem Ronnym věnuje svému koníčku, hledání věci pod zemí za pomoci detektoru kovů. Příběh začíná toho dne, kdy Daniel a Ronny najdou šperk s vyrytým jménem „Janne“. Daniel postupně objevuje, že mapa neodpovídá terénu, ať už jde o lásku nebo o jeho vlastní minulost. A odevšud se valí kostlivci.
Severská filmová zima 2016

režie:
Pal Jackman
 
 
hraje:
Mads Ousdal (Daniel Jor), Hildegun Riise (Danielova matka), Allan Svensson (Max), Harald Eia (Ronny), Jon Øigarden (Kenneth), Sverre Porsanger (Ante), Kristoffer Joner (Jørgen), Svein Sturla Hungnes (Gordon), Nina Andresen Borud (Hege Drag), Hans Eirik Voktor (Martinsen), Jannik Bonnevie (Charlotte), Marian Ottesen (Laila), Nina Lill Veste (matka), Tore Rygh (otec), Iva Støver Rygh (dětský pacient), Knut Erik Grorud (Matti), Michael Wibecan (Duus), Snorre Skaugen (Supervisor), Anna Liljeroth (Camilla), Silje Salomonsen (Camiliina přítelkyně), Ole Robin Færestrand (mladý Max), Erik Jørgensen (Balinese), Kim Justin (ochranka), Åse Aili Einejord (Anja), Pål Jackman (barman)
 
 
scénář:
Eriend Loe
 
 
kamera:
Bo Tengberg
 
 
hudba:
Joachim Holbek
 
 
kostýmy:
Ingvild Eiring
 
 
střih:
Mette Zeruneith
 
 
zvuk:
Peter Schultz (supervize)
 
 
produkce:
Alice Lima de Faria
 
 
koproducent:
Bo Ehrhardt
 
 
vizuální efekty:
Kris Kolodziejski
 
 
masky:
Siw Jærbyn
 
 
producent:
Edward A. Dreyer
 
 
casting:
Liv Sandvik
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.